Церковне свято 27 квітня / pixabay.com

27 квітня віруючі згадують преподобного Мартина Сповідника, Папу Римського. Також сьогодні - Фомин четвер. Про традиції дня і що не можна робити 27 квітня - в матеріалі УНІАН. 

Народне свято 27 квітня 2023 називається Мартин Лисогін.

Церковне свято 27 квітня - день пам'яті преподобного Мартина Сповідника, Папи Римського

Святитель Мартин жив в I столітті, в Італії. Мав добру освіту і вступив до кліру (спільноти, яка складається з духовенства) Римської церкви. У 649 році його обрали сьомим Папою Римським.

Відео дня

Папа Мартин активно виступав проти єретиків і тому потрапив у немилість імператора Констанса. Мартина вирішили прибрати і відправили до нього найманця. Але той не зміг виконати завдання - наблизився до Папи і осліп. 

Імператор так цього не залишив і домігся, щоб Папу Римського заслали на рік на безлюдний острів в Егейському морі з тим, щоб після стратити. Але потім змінили покарання і відправили в Херсонес Таврійський (зараз це Крим). Святитель Мартин там захворів і незабаром помер. Його мощі перенесли до Риму.

Прикмети 27 квітня

Народні прикмети 27 квітня / depositphotos.com

Прикмети цього дня говорять про врожай і погоду:

  • якщо день теплий - буде похолодання, але влітку можна чекати хорошого врожаю;
  • хмари тануть - настане ясна і суха погода;
  • дощ в цей день - урожай буде поганим.

День носить назву Мартин Лисогін, оскільки в цей час лисиці покидали старі нори і будували собі нові.

Що можна робити 27 квітня

У Фомин четвер продовжують поминати померлих близьких. Можна відвідати храм і помолитися за тих, кого вже немає з нами, замовити панахиду. Вважається, що в цей день душі померлих відвідують свій колишній дім, тому в одній з кімнат на стіл ставлять частування і відкривають вікно. 

Також 27 квітня молилися святому Мартину - просили у нього захист від голоду, розорення та щоб допоміг позбутися поганих звичок. Цей день також називають Вороняче свято - пригощають птахів кашею. Вважається, що якщо підгодувати ворона, то він буде оберігати будинок і двір.

У день святого Мартина добре заручатися - спільне життя буде легким. 

Що сьогодні не можна робити

У Фомин четвер не можна погано говорити про померлих. Також не слід лаятися в сім'ї - можна засмутити душі померлих.

27 квітня не можна обманювати, лестити і давати брехливі обіцянки. Забороняється ловити лисиць, а також проганяти з двору ворон.

Вас також можуть зацікавити новини: