Церковне свято 27 лютого / depositphotos.com

27 лютого православні вшановують пам'ять святого рівноапостольного Кирила, який разом з братом Мефодієм створив першу слов'янську абетку. У народі його прозвали Кирилом Весноуказчиком.

Церковне свято 27 лютого - день пам'яті святого Кирила

Ім'я святого до прийняття схими в 968 році було Костянтин. Він, як і і його старший брат Мефодій, народився у візантійському місті Солуні (нині це місто в Греції Фессалоніки). У 12 років залишився сиротою, виховував його логофет Феоктист (чиновник в канцелярії патріарха). Хлопчик отримав гарну освіту і вирішив присвятити своє життя служінню Богу. Спочатку він був хранителем бібліотеки Собору Святої Софії, а також викладачем філософії в Константинопольському університеті. За указом імператора його часто відправляли в далекі поїздки - проповідувати християнство. 

У 856 році Кирило переїхав до брата на гору Олімп і присвятив себе науці. Разом з братом вони зібрали навколо себе однодумців, які обмірковували ідею створення слов'янської абетки. У 862 році на прохання князя Ростислава братів відправили до Моравії - проповідувати віру рідною мовою. Без абетки це було важко зробити і імепратор підтримав ініціативу. Величезну роботу довелося виконати святим: вони склали слов'янську абетку, разом з цим навчали ведення богослужіння і за 3 роки перевели з грецького Євангеліє, Апостол, Псалтир та інші книги.

Відео дня

Після цього Кирило і Мефодій вирушили до Папи Римського - їм слід було залагодити конфлікт, який розгорівся через абетку. На той час богослови вважали, що служби повинні проводитися тільки на трьох мовах - давньоєврейською, грецькою і латинською, адже саме на них зроблено напис на Хресті Господньому. Але брати дотримувалися думки, що кожен народ має право звертатися до Бога на своїй мові.

Папі Римському Адріану II Кирило передав мощі папи римського Климента, які він привіз з Херсонеса. І Папа затвердив богослужіння слов'янською мовою. У Римі святий захворів, прийняв схиму і нове чернече ім'я - Кирило і помер 14 лютого 868 року. Похований у церкві Святого Климента в Римі. 

Прикмети на 27 лютого

Прикмети 27 лютого / Pixabay

У народі цей день прозвали Кирила Весноуказчика - по погоді 27 лютого судили про весну:

  • якщо в цей день сонце і тепло - ще будуть морози;
  • сильний мороз - до спекотного літа;
  • птахи голосно щебечуть - бути потеплінню.

Що можна робити 27 лютого

На Кирила готували гарячий лікувальний збитень - напій з трав, патоки, прянощів і меду. Особливу увагу приділяли сновидінням: вважалося, що всі сни в ніч на 27 лютого віщі.

Що сьогодні не можна робити 

У цей день заборонялося стригти нігті - можна вкоротити собі життя. Також не радили ходити по лікарях, особливо до стоматолога - користі буде мало. 

Вас також можуть зацікавити новини: