Яке сьогодні церковне свято / depositphotos.com

Євстафій Плакіда разом зі своєю сім'єю постраждав в 118 році в Римі, коли відбувалися гоніння на християн. Євстафій - ім'я, дане при народженні, Плакида - після хрещення. Євстафій був полководцем, поклонявся ідолам, але після став вірити в Господа.

Плакіда прийняв християнство, всі його слуги захворіли і померли, а сам він став бідняком. Відправився в пустелю з сім'єю, щоб вчитися смиренного життя. По дорозі туди його дружину вкрав багатий купець, а дітей потягнув лев і вовк. Євстафій вирішив, що так і повинно бути, і відправився жити сам, заробляючи працею собі на прожиток.

Коли на Рим напали вороги, імператор Траян наказав відшукати полководця. Євстафій відбив атаку, побачив у лавах воїнів своїх дітей, а незабаром зустрів і дружину. Чоловік, дружина і діти вирушили назад в Рим, але по приїзду відмовилися вшановувати язичницьких богів. За це їх довго мучили, а потім спалили в печі.

Відео дня

На честь великомучеників сьогодні відзначається народне свято 3 жовтня - Астаф'єв день.

Яке церковне свято 3 жовтня - день пам'яті князя Михайла і боярина Федора

Князь Михайло і боярин Федір постраждали від хана Батия в XIII столітті. Коли хан напав на державу і рухався до Києва, щоб захопити його, чиновники радили князю скоритися ворогові. Михайло розумів це, але зраджувати Господа не хотів. Поїхав зі своїм боярином Федором.

Коли Михайло і Федір приїхали в Орду, татари сказали їм пройти через вогонь, щоб проявити повагу до їхньої віри. Християни відмовилися, за це їх довго мучили, а потім обезголовили. Православні віруючі перенесли тіла до Чернігова, тому Михайла та Федора назвали чернігівськими чудотворцями.

Свято 3 жовтня - день пам'яті князя Олега Брянського

Князь жив у XIII столітті і був онуком Михайла Чернігівського. Успадкував від нього любов до християнства, тому залишив царювання синові і онукові, а сам прийняв чернечий постриг. Спорудив Петропавлівську обитель в Брянську, вів суворе подвижницьке життя. Помер глибоким старцем з ім'ям Василь. 

Прикмети 3 жовтня

Народні прикмети 3 жовтня / pixabay.com
  • погода сира, літає павутина - осінь буде теплою, сніг випаде нескоро;
  • суха погода - взимку буде мало снігу;
  • шишки на ялини ростуть низько - до швидких морозів, високо - холодів не буде до кінця зими.

Що сьогодні не можна робити

Наші предки вірили, що, якщо в цей день ви брали якісь речі в борг (особливо кухонне начиння), не можна повертати їх порожніми. Потрібно дати щось ще.

Сьогодні існує дивовижна прикмета, пов'язана з миттям рук. Вважається, що руки потрібно витирати, а не струшувати з них воду. Пов'язано це з легендою про чорта, який впав з неба і залишився один. Попросив він у Бога військо, а Бог йому відповів: "Опусти руки в воду, а потім струси - скільки крапель полетить, стільки воїнів у тебе і буде".

Що можна робити 3 жовтня

Сьогодні бажано вивісити одяг на вулицю, незалежно від того, яка там погода - нехай її "очистить" сонячний промінь, дощ або мороз. Вікна і дзеркала потрібно мити розчином зі святою водою, а вдома запалити свічку. Бажано також обкурити квартиру звіробоєм, полином або ялівцем, щоб позбутися від нечистої сили.

Вас також можуть зацікавити новини: