Церковне свято 4 травня / pixabay.com

Мученик Феодор жив у II столітті і був воїном в Пергії. Сповідував християнство і постраждав за часів ідолопоклонників. Правитель наказав схопити Феодора, покласти його на розпечену сковороду, а потім поливати смолою і маслом. Сталося диво - із землі виникло джерело, яке загасило полум'я. Його намагалися замучити в розпеченій печі, але і вона охолола сама по собі. Тоді язичники вбили мученика мечем.

На честь пам'яті священномучеників сьогодні відзначається народне свято 4 травня - Федір-ляльник.

Відео дня

Православне свято 4 травня - день пам'яті священномученика Іаннуарія

Святий Іаннуарій жив у III столітті і був єпископом в Італії. У його часи були відкриті гоніння на християн і сам Іаннуарій потрапив на суд до правителя. Його хотіли кинути в піч, але вогонь не торкнувся святителя. Язичники вирішили, що єпископ - чаклун і стали жорстоко мучити його.

Потім Іаннуарія ув'язнили в темницю, де вже знаходилися інші мученики - Прокл, Євтихій, Акутіон та інші. Господь покарав правителя за те, що він катує християн - язичник осліп. Іаннуарій зцілив його, тоді 5000 чоловік увірували в Христа, але правитель залишився непохитний і наказав убити всіх мечем.

Прикмети 4 травня

Народні прикмети сьогодні / фото УНІАН ( Олександр Синиця)
  • черемха зацвіла - влітку буде сухим;
  • мурахи з'явилися - до хорошого врожаю пшениці;
  • сильний і гучний грім - буде багатий урожай хліба;
  • багато щавлю в цей день - зима виявиться сніжною.

Сни в ніч з 3 на 4 травня не можна нікому розповідати до заходу сонця.

Що сьогодні не можна робити

Слов'яни вважали, що в цей день нечиста сила особливо активна, тому не можна ходити в безлюдні місця або в ліси. Також небажано відвідувати кладовища - великий ризик зустріти відьму, яка наведе порчу. Щільно закривайте вікна і двері, не залишайте їх відкритими, інакше в будинок залетять біси і накликають неприємності.

Що можна робити 4 травня

Православні віруючі сьогодні можуть помолитися святому Проклу про позбавлення від бісів і нечистої сили. Також доречно попросити мученика про зцілення від хвороб. Наші предки в цей день проводили обряди, щоб відігнати злих духів - прибирали будинки, прали одяг і читали змови.

Вас також можуть зацікавити новини: