Церковне свято 5 травня / depositphotos.com

Преподобний Феодор був родом з Галатійського міста Сікеї, його матері перед народженням сина було дано пророкування. Коли хлопчикові виповнилося 6 років, святий Георгій з'явився матері і сказав, що Господь вимагає Феодора до себе. Це не означало швидку смерть хлопчика, але означало його високодуховну місію.

В отроцтві Феодор багато молився, дотримувався суворого посту, а після досягнення 14 років пішов у печеру і подвизався там. Трохи пізніше він залишив самітницьке життя і був обраний в настоятелі монастиря, незабаром ставши єпископом міста Анастасіуполя. Пробув у сані єпископа 10 років, а потім знову пішов у самітництво. Ще за життя отримав дар прозорливості і чудотворення, створив багато благі справи.

Відео дня

Також сьогодні відзначається день пам'яті апостола Луки і в його честь слов'яни зустрічають народне свято 5 травня - Луків день.

Православне свято 5 травня - день пам'яті преподобного Віталія

Віталій був благочестивим святим, який 60 років прожив у монастирі, а потім приїхав до Олександрії, щоб зробити подвиг і врятувати занепалих жінок. Він приходив в будинки, де жили такі жінки, давав їм гроші і просив уберегти себе від гріха, а ночами молився за них.

Преподобний Віталій домігся успіху - багато жінок залишили свій колишній спосіб життя, вийшли заміж, стали черницями або вибрали для себе чесну працю. Багато людей сміялися над ним, так як вважали його справу марною тратою часу. Святий за життя зробив ще багато чудес і помер в похилому літах під час молитви.

Прикмети 5 травня

Народні прикмети сьогодні / фото ua.depositphotos.com
  • Зозуля співає довго і голосно - чекати теплих днів;
  • знайшли сьогодні гроші - незабаром розбагатієте;
  • побачити зграю птахів - до гарних новин;
  • гроза 5 травня віщує хороший урожай.

Сни в ніч з 4 на 5 травня часто бувають віщими, особливо, якщо вам сняться небіжчики.

Що сьогодні не можна робити

У цю дату заборонено ходити в ліс, на полі або в інші безлюдні місця. Згідно з народними повір'ями, сьогодні на такій місцевості розважається нечисть. Особливо небезпечні такі прогулянки для вагітних - відьми можуть підкинути їм свою дитину. Також дівчатам, які чекають дитину, не можна пекти пироги з м'ясом - вагітність пройде важко. Не варто і довго стояти на порозі - втратите багато життєвих сил.

Що можна робити 5 травня

Люди сьогодні активно висаджували цибулю і готували страви з цибулею. Ріпчасту цибулю використовували як захисний оберіг від нечисті, тому ви можете розкласти по квартирі в'язанки з цибулею. 

Вас також можуть зацікавити новини: