Церковне свято 6 грудня / depositphotos.com

Святитель Амфілохій був другом Василя Великого і Григорія Богослова. В юнацтві здобув чудову освіту і став адвокатом. Одного разу до нього звернувся злочинець, який обдурив Амфілохія, тому той захищав його на суді, віруючи в невинність людини.

Обман розкрився і такий вчинок приніс Амфілохію масу проблем. Григорій Богослов порадив святому піти в пустелю, той так і зробив.

Незабаром його обрали єпископом проти бажання, але Амфілохій прийняв цю ношу. Довго боровся за те, щоб заборонити аріанам проводити публічні збори. Помер святий в 395 році, залишивши після себе багато творів.

Відео дня

Православне свято 6 грудня - день пам'яті святителя Григорія

Григорій народився на острові Сицилія, в 12 років став кліриком за свій благочестивий спосіб життя. Будучи в Єрусалимі, був покладений в диякони патріархом, після цього поїхав в пустелю. У 600-му році став єпископом Акрагантійським.

Два пресвітери, який хотіли зайняти цей пост, обмовили Григорія, звинувативши у зв'язку з жінкою, хоча привели її в будинок святого в його відсутність. Незважаючи на те, що жінка була покарана бісами, суд все-таки відбувся. Григорій вигнав сутностей і дівчина розкаялася в обмані. Помер Григорій в глибокій старості в кінці VI або початку VII століття.

Прикмети 6 грудня

Народні прикмети сьогодні / фото УНІАН
  • ясний місяць на небі - взимку будуть хуртовини;
  • місяць в рожевому кільці - скоро вдарять морози;
  • хмари низько пливуть - до похолодання;
  • рідкісні хмари - буде ясна, але холодна погода.

Що сьогодні не можна робити

Як і в будь-яке інше церковне свято, сьогодні не можна злитися, ображатися і конфліктувати. Також церква забороняє викидати залишки їжі - краще віддати їх жебракам або тваринам. Планувати подорожі теж краще на іншу дату, інакше поїздка пройде невдало.

Що можна робити 6 грудня

У цей день здавна люди ходили до церкви і молилися за свою державу, просили Господа позбавити народ від ворогів. Також слов'яни влаштовували галасливі гуляння, пекли пироги, варили пиво і накривали пишні столи. Вважалося, що 6 грудня - остаточне відкриття санного шляху, так що, віруючі відзначали цей день з розмахом.

Вас также могут заинтересовать новости: