Церковне свято 8 березня / depositphotos.com

8 березня у світі відзначається Міжнародний жіночий день. Православні в цей день вшановують пам'ять священномученика Полікарпа, єпископа Смирнського. Народне свято 8 березня 2023 називається "Кислі дівки". УНІАН розповідає, як потрібно провести цей день і що не можна робити 8 березня.

Церковне свято 8 березня - день пам'яті святого Полікарпа Смирнського

Святий Полікарп народився і жив в I-II століттях, на території сучасної Туреччини. Сам він був сиротою, якого усиновила і виховала християнка Калліста. Коли вона померла, Полікарп роздав майно бідним, а сам став аскетом. 

Його вчителем був апостол Іоанн Богослов. Згодом і сам святий став найшанованішим богословом в Малій Азії, його поставили дияконом, а потім єпископом Смирни, а навколо нього зібралися вже його учні. Святий Полікарп створив "Послання до Філіппінців". Все життя провів у служінні Богу, але йому не дали спокійно відійти в інший світ. Коли Полікарпу було 86 років, почалися гоніння на християн. Його також змушували відректися від Христа, але він відмовився - тоді святого спалили живцем.  

Відео дня

Прикмети 8 березня

Прикмети 8 березня / фото sunflair, Pixabay

Багато прикмет цього дня пов'язано з птахами:

  • якщо сороки полетіли в ліс - скоро настане тепло;
  • чути стукіт дятла - весна буде пізньою;
  • горобці почали вити гнізда - холодів більше не буде;
  • голуби воркують - до гарної і ясної погоди;
  • сорока сховалася під дах - буде заметіль;
  • у річках і озерах не зійшов лід - навесні не буде улову;
  • якщо в цей день туман - до дощового сирого літа.

У народі 8 березня вважався жіночим днем ще до появи Міжнародного жіночого дня. Називався він "Кислі дівки": існувало повір'я, що якщо до 8 березня дівчина не вийшла заміж, то буде дівкою до літа. 

Що можна робити 8 березня

У цей день незаміжнім дівчатам належало пекти пироги - ними пригощали незаміжніх подруг, щоб наблизити заміжжя. Також потрібно було обов'язково пригоститися чужою випічкою. 8 березня можна гадати на судженого в колі подруг і робити обряди для залучення нареченого - потрібно було непомітно для домочадців вмести вуличне сміття в дім зі словами: "Жену я в хату свою молодців, не злодіїв, приїжджайте до мене женихи з чужих дворів".

Що сьогодні не можна робити

Жінкам категорично не рекомендувалося проводити свято виключно в жіночій компанії - повинен бути поруч хоча б один чоловік. Не можна в цей день робити прибирання, особливо змітати павутину і вбивати павуків - інакше в домі не буде щастя. Заборонено в цей день ходити в старих речах. 

Вас також можуть зацікавити новини: