Церковне свято 8 червня / pixabay.com

Відомо, що святий апостол Короп був з числа сімдесяти, довгі роки читав проповіді у Фракії. Прославляв віру христову, звертав до православ'я язичників і підтримував віруючих в їх працях. Там же, у Фракії, на острові Крит, був єпископом. Існує безліч версій його смерті, достовірно про неї невідомо.

На честь пам'яті святого сьогодні відзначається народне свято 8 червня - Короп Карполов.

Православне свято 8 червня - день пам'яті мученика Георгія Нового

Георгій був болгарином і жив в XVI столітті і сином знатних батьків, з дитинства виховувався в християнських благочестивих традиціях. Мати і батько прищепили своєму синові страх перед Богом і говорили, що людина повинна неухильно дотримуватися законів Господа.

Відео дня

У ті часи Болгарія перебувала під владою турків, і Георгія схопили, коли йому було 25 років. Іновірці змушували чоловіка зректися своєї віри, а отримавши відмову, стали його жорстоко мучити. Після довгих тортур турки спалили тіло християнина.

Прикмети 8 червня

Народні прикмети сьогодні / фото УНІАН
  • багато комарів сьогодні - останні дні місяця будуть теплими;
  • жаби голосно квакають - перед дощем;
  • раки виходять на берег - чекати опадів і погіршення погоди;
  • з'явилися коники у великих кількостях - до посушливого періоду.

Що сьогодні не можна робити

Згідно з народними повір'ями, 8 червня заборонено ходити до водойм і купатися в них - русалки проклянуть. Стикатися з водою можна тільки чоловікам - для лову коропа. Також варто утриматися від прибирання після заходу сонця, інакше можна "вимести" домовика і накликати на сім'ю неприємності.

Що можна робити 8 червня

Наші предки в цей день відправлялися на риболовлю, щоб зловити коропа - 8 червня можна харчуватися тільки цією рибою. Господині запрошують в гості родичів і накривають столи, де головним блюдом буде великий соковитий короп. Крім того, вважається, що в цей день шипшина має цілющі властивості, тому травники збирають його квіти для відварів і настоянок.

Вас також можуть зацікавити новини: