Церковне свято 9 червня / depositphotos.com

Відомо, що свята Феодора Олександрійська жила в III–IV століттях в Олександрії. За часів гоніння на християн її привели на суд і стали питати, чому вона незаміжня. Християнка відповідала, що всю себе присвятила Господу, за що була кинута в темницю, а потім визначена в блудний будинок.

Від ганьби її врятував воїн, який увірвався в соромне місце, розігнав чоловіків і дав Феодорі одяг. За це сміливець був страчений разом з дівчиною, а тіла їх спалили. На честь пам'яті святої сьогодні відзначається народне свято 9 червня - Федорин день.

Православне свято 9 червня - день пам'яті Ферапонта Білозерського

Святий Ферапонт народився в 1338 році і самого дитинства тяжів до чернечого життя. Коли чоловікові виповнилося 40, він поїхав з батьківського дому і оселився в монастирі, навчаючись у мудрого старця. Часто користувався порадами Сергія Радонезького, якого вважав найважливішим святим.

Відео дня

Незабаром він виїхав з монастиря і оселився у віддаленому місці, де стійко переносив всі тяготи і позбавлення. До нього стали приходити шукачі пустельного життя, тому Ферапонт заснував на тому місці святу обитель, а пізніше став ігуменом Можайського Лужецького монастиря.

Прикмети 9 червня

Народні прикмети сьогодні / фото ua.depositphotos.com
  • душно на світанку - скоро піде дощ;
  • жимолость втратила свій аромат - до посушливого періоду;
  • багато роси вранці - день буде ясним;
  • з'явилися черви - чекати грози.

Що сьогодні не можна робити

У цю дату заборонено підмітати підлогу, інакше можна "вимести" Домовика і щастя з сім'ї. Православна церква не радить вести порожні розмови - можна накликати біду. Як і в будь-яке інше церковне свято, категорично не рекомендується сваритися, ображатися і пліткувати.

Що можна робити 9 червня

За народними повір'ями, в цю дату можна задобрити Домовика, поклавши в затишне місце квартири кілька монет або блюдце з солодощами. Виконуючи такий ритуал, ви зможете залучити благополуччя в будинок. Православні віруючі можуть помолитися святій Феодорі про захист жінок, дітей і про зміцнення сили духу.

Вас також можуть зацікавити новини: