Яке свято 9 жовтня в православ'ї / depositphotos.com

Іоанн був учнем Христовим, саме йому, разом зі святим Петром, на Таємній вечорі Господь відкрив ім'я зрадника і він єдиний з апостолів, хто був біля Хреста Господнього.

Так як Христос довірив йому свою матір, до Успіння Пресвятої Богородиці Іоанн Богослов не відлучався з Палестини, а потім поїхав на Ефес, де читав проповіді. У ті часи, коли імператор Доміціан відкрив гоніння на християн, Іоанна намагалися отруїти, а потім кинули в чан з киплячим маслом, але святий залишився живий. Бачачи ці чудеса, багато людей увірували в Христа, а Доміціан наказав відправити Іоанна на острів, як заарештованого.

По дорозі Святий зробив багато чудес і багатьох звернув у християнство. Саме в ув'язненні Іоанн написав книгу "Одкровення". Після смерті імператора Іоанн повернувся в Ефес і створив своє Євангеліє. Помер у віці 105 років.

Відео дня

Православне свято 9 жовтня - день пам'яті Єфрема Перекопського

Єфрем ріс у благочестивій родині і з самого дитинства відчував тягу до чернечого життя. Досягнувши повноліття, він таємно покинув будинок і прийняв чернечий постриг. Спочатку він став настоятелем обителі, а потім пішов на берег озера, де разом з братією побудував свою.

Через те, що монастир знаходився на болотистій місцевості, Єфрем був змушений рити канали, через це його прозвали Єфремом Перекопським. Трудився святий більше всіх: пік хліб, носив воду, колов дрова і молол жито. Помер 80 річним старцем.

Прикмети 9 жовтня

Народні прикмети 9 жовтня / Фото УНІАН
  • скільки побачив на небі лелек - стільки хороших новин отримаєш;
  • листя з вишні облетіли повністю - скоро настане зима;
  • сонце сховалося за хмарами - до дощу;
  • пішов дощ зі снігом - січень буде теплим.

Що сьогодні не можна робити

Як в будь-яке інше свято, 9 жовтня заборонено лаятися і лихословити, інакше можна накликати біду. Крім того, церква забороняє сьогодні виходити на вулицю п'яними - вважається, що в такому стані людина не здатна протистояти нечисті, яка легко затягне його у вир проблем.

Що можна робити 9 жовтня

Наші предки вважали, що весь день потрібно молитися Іоанну Богослову за здоров'я і благополуччя. Для цього в будинках запалювали піч і всією сім'єю грілися, а також готували їжу. На вулицю після 21:00 виходити не можна, інакше всі накопичені блага зникнуть. 

Вас также могут заинтересовать новости: