Яке церковне свято 15 листопада / колаж УНІАН, фото ua.depositphotos.com, pixabay.com

15 листопада, у день початку Різдвяного посту за новим церковним календарем, згадують трьох святих Гурія, Самона й Авіва, а також Паїсія Величковського. У народному календарі - Гур'єв день. Кого вшановують 15 листопада за старим стилем, традиції, заборони та народні прикмети цього дня - розповідаємо в матеріалі.

15 листопада 2023 року - яке сьогодні церковне свято за новим і старим календарем

Гурій, Самон і Авіва жили в III-IV століттях. Гурій і Самон жили в Едесі і, будучи християнами, потрапили під гоніння імператора Діоклетіана. Чоловіки втекли з міста, але їх незабаром знайшли і кинули до в'язниці. Гурія і Самона намагалися погрозами і тортурами змусити відмовитися від віри, але, на жаль, все було даремно. Кілька років мученики провели у в'язниці, а потім їх стратили.

Авів був дияконом і його заарештували за наказом імператора Ліцинія. Диякона намагалися змусити відректися від Христа і повернутися в язичництво, але він відмовлявся. Тоді його вирішили спалити живцем, але вогонь не зачепив тіла мученика. Однак Авів помер. Його поховали в тій самій гробниці, що й Гурія з Самоном.

Відео дня

***

Святий Паїсій (його ім'я в миру Петро Величковський), народився в Полтаві, 1722 року. Він був родом із сім'ї потомствених священиків, рано залишився без батька. У 13 років хлопчик вступив до Київської духовної академії, провчився там три роки, а потім повернувся додому і повідомляв матері, що хоче залишити навчання і піти в монастир. 

Петро пішов у Любецький монастир, де переписував книги, але пробув у монастирі недовго. Духовне життя на той час переживало кризу, і уявлення Петра про справжнє подвижництво не збігалися з тим, що він бачив у реальності. Тому він став мандрівним ченцем - переходив з обителі в обитель. 1746 року Петро відвідав Афон, там же, 1758 року, прийняв чернечий постриг і висвячення у священики з ім'ям Паїсій. На Афоні преподобний став перекладати стародавню святоотцівську спадщину з грецької на церковнослов'янську мову, а незабаром навколо нього зібралися брати, які збирали писання святих отців і переписували їх. 

На Афоні Паїсій прожив 17 років, а після гноблення Афону мусульманами виїхав до Молдови й оселився в порожньому Драгомирському монастирі, де встановив суворий порядок і багато трудився. Братія монастиря читала і перекладала твори святих отців. Через деякий час Паїсій перейшов у Нямецький монастир, де і провів останні 15 років життя. Мощі святого зберігаються в придністровському Ново-Нямецькому монастирі.

Переклади Паїсія з грецької на церковнослов'янську мову - збірка "Добротолюбіє", твори преподобного Ісаака Сиріна, Феодора Студита, преподобних Варсонофія та Іоанна, святителя Григорія Палами, преподобного Максима Сповідника та інші - довгий час були єдиними. 

Свято 15 листопада за старим стилем - день пам'яті святих Акіндіна, Пігасія, Анемподиста і з ними семи тисяч мучеників. Раніше ми розповідали, що можна і не можна робити на церковне свято 2 листопада.

Прикмети на 15 листопада

Що кажуть прикмети на 15 листопада / pixabay.com

За прикметами дня дивилися, якою будуть зима і погода:

  • вранці небо ясне - будуть заморозки;
  • сніг випав цього дня - не розтане до весни, а зима буде суворою;
  • день видався теплий - зима буде нескоро;
  • снігурі кричать - скоро похолодає.

У народному календарі 15 листопада - свято Гур'єв день. Вважалося, що Гурій цього дня виїжджає на дорогу на коні і несе тепло - мороз і холоди відступають до Святок. 

Що не можна робити 15 листопада

У цей день є низка заборон. Що сьогодні не можна робити:

  • відмовляти в допомозі - того, хто не допоможе нужденному, може спіткати така ж доля;
  • пліткувати;
  • сваритися, особливо подружжю - можна приректи сім'ю на вічний розлад;
  • скаржитися на долю;
  • влаштовувати гучні застілля;
  • тим, хто дотримується посту, їсти яйця, м'ясні та молочні продукти, а також олію (її не можна вживати в понеділок, середу і п'ятницю). 

За народними прикметами в цей день не можна скупитися - гроші покинуть таких людей.

Що можна робити 15 листопада 

У перший день Різдвяного посту добре піти до церкви. Святі Гурій, Самон і Авіва вважаються покровителями сімей, у них просять допомогти налагодити стосунки в родині та знайти свою половинку. У Гурія просять позбавити від зубного болю.

Цього дня за традицією також заведено подати бідним, нагодувати голодних, зокрема й бездомних тварин, роздати старий одяг тим, хто його потребує. Неважливо, що саме ви зробите - головне, щоб це була добра справа.

15 листопада - іменини сьогодні

Іменини сьогодні за церковним календарем відзначають Микита, Микола, Самсон, Дмитро, Петро, Григорій.

Вас також можуть зацікавити новини: