Що можна і не можна робити на церковне свято 2 жовтня / колаж УНІАН, фото depositphotos.com, pixabay.com

2 жовтня за новим церковним календарем згадують мучеників Кипріяна та Юстину. Кого вшановують у цей день за старим стилем, що можна і не можна робити та чому слід поводитися обережно, а також прикмети дня - розповідаємо в матеріалі.

2 жовтня 2023 - яке сьогодні церковне свято за новим і старим календарем

2 жовтня (15 жовтня за юліанським календарем) - день пам'яті святих мучеників Кипріяна і Юстини, які загинули за віру.

Язичницький мудрець на ім'я Кипріян жив у III столітті в Антіохії. Його з дитинства привчили служити язичницьким ідолам, він здобув освіту на горі Олімп, а також у низці інших міст - Аргосі, Таврополі, Вавилоні та Мемфісі. І, коли Кипріян повернувся на батьківщину, то став головним жерцем - його шанували за вміння керувати стихіями та насилати недуги. 

Відео дня

У цей самий час в Антіохії жила християнка на ім'я Юстина, дуже красива собою. Її захотів узяти за дружину один зі знатних юнаків, але вона повністю ігнорувала його. Тоді хлопець звернувся по допомогу до головного жерця - той пообіцяв виправити ситуацію. На жаль, Кипріяну нічого не вдалося - ніякі чари, хвороби не змогли зломити дівчину, оскільки всі вони сходили нанівець після її молитви. Спостерігаючи за цим, багато жителів теж увірували Христа, зокрема й Кипріян - він охрестився, став єпископом і навернув до віри чимало язичників. Іустина пішла в монастир і стала його ігуменею. Під час гонінь на християн за часів імператора Діоклетіана Кипріян і Юстина також потрапили в немилість: їх схопили, піддали тортурам і стратили. Така ж доля спіткала і Феокфіста, який, бачачи муки святих, теж оголосив себе християнином. 

Мощі мучеників перебували в Римі до XII століття, в базиліці св. Руфіни, потім частину їх перенесли до Латеранської базиліки, а частину переправили в Антіохію Сирійську.

Церковне свято 2 жовтня за старим стилем - день пам'яті благовірного князя Ігоря (Георгія) Чернігівського і Київського, а також мучеників Трохима, Доримедонта і Зосими Пустельника. Раніше ми розповідали, що можна і не можна робити на церковне свято 19 вересня.

Прикмети на 2 жовтня

Прикмети на 2 жовтня / ua.depositphotos.com

За прикметами дня судять, якими будуть осінь, урожай і літо наступного року:

  • вітер південний цього дня - наступного року буде гарний урожай озимих;
  • дощ пішов - чекай заморозків через тиждень;
  • погода гарна - осінь буде теплою і довгою;
  • грибів багато в лісі - наступне літо буде дощовим;
  • дерева скидають листя - потрібно ховати вулики.

У народному календарі 2 жовтня - свято Купріян і Юстина, Купріянів день, день Юстини. З цього дня зазвичай змінювалася погода: наставали холоди. Городники сіяли під зиму моркву, буряк, петрушку, кріп, щавель і часник.

Що не можна робити 2 жовтня

Що сьогодні не можна робити:

  • лихословити, лаятися, пліткувати;
  • переїжджати на нове місце і вирушати в далеку дорогу - до невдач;
  • пускати в дім чужих і приймати подарунки від незнайомців - можна отримати з ними неприємності;
  • брати з собою велику суму грошей - вважається, що їх можна втратити.

Також категорично заборонено цього дня пити алкоголь, вважається, що "хто нап'ється - від чорта не вбережеться". День вважається нехорошим, за народними прикметами, якщо людина не поводитиметься обережно, то може стати жертвою нечистої сили. 

Що можна робити 2 жовтня

Святі Кипріан і Юстина допомагають захиститися від усякої нечисті - їм моляться, щоб уберегтися від чаклунства, приворотів і недобрих людей. Цього дня заведено працювати - займатися ремонтом, рукоділлям. День вважається сприятливим для підготовки до весілля. Також зазвичай 2 жовтня йдуть до лісу по опеньки та лисички.

2 жовтня - іменини сьогодні

Іменини сьогодні за церковним календарем відзначають Петро, Андрій, Давид, Костянтин, Федір, Борис, Іван, Михайло, Василь, Георгій.

Раніше ми публікували православний календар на жовтень 2023 з датами за новим стилем.

Вас також можуть зацікавити новини: