Яке сьогодні свято 15 Жовтня / фото Annika Bitter / Pixabay

Православна церква України 2 жовтня вшановує пам'ять мучеників Кипріяна, Феоктиста і Устинії, а також Андрія Юродивого. Святі Кипріян і Юстина вважаються покровителями від нечистої сили, пристріту, хвороб, мани. Їм молилися люди, які підозрювали про втручання зла в своє життя. 

Це народне свято здавна вважається вдалим для будь-яких ворожінь і ритуалів, але тільки якщо ці обряди пов'язані з добрими намірами. Також в цю дату, згідно з прикметами, вдало проходять зняття порчі і позбавлення від привороту.

Дівчата в народне свято 2 жовтня влаштовували посиденьки. Для цього збиралися вдома у старшої подруги, займалися рукоділлям, разом співали пісні і обговорювали плітки.

Відео дня

За старим стилем в цей день вшановували пам'ять мучеників Трохима, Зосима і Саватія. Вони вважаються покровителями пасічників. Наші предки в свято 2 жовтня доглядали за вуликом, готували пасіку до зимівлі і утеплювали стінки. Дуже хорошою прикметою для здоров'я в цей день вважалося з'їсти натщесерце ложку меду і запити чистою водою. Тоді людину до кінця року не будуть мучити хвороби.

Бджолярі в цей день влаштовували медове свято, на яке запрошували рідних. На стіл ставили домашні продукти бджільництва, готували оладки і солодкі вареники.

З давніх-давен 2 жовтня вважається вдалим днем для грибників. У лісах в цю дату можна назбирати повну корзину лісових дарів. В першу чергу грибники обшукували узлісся соснових ділянок.

2 жовтня - знак Зодіаку

Народжені 2 жовтня люди за знаком Зодіаку - Терези. Іменинники цього дня за характером доброзичливі і товариські. Вони від природи володіють красномовством. Люди до них прислухаються. Впевнені в собі і прямолінійні. Не бояться говорити неприємну правду. Люблять природу і тварин.

2 жовтня свято Україна / фото Gosia K. / Pixabay

Що не можна робити 2 жовтня

У цей день не варто приймати подарунки і частування від незнайомців і малознайомих людей - таким чином можна накликати на себе пристріт і хвороби.

Працьовиті люди в цей день будуть благословенні, тому не варто лінуватися і байдикувати.

Поганий день для далекої поїздки. В дорозі буде підстерігати багато неприємностей. Краще в цю дату нікуди не їздити.

Не можна заздрити чужому щастю і бажати зла людям. Все сказане в цей день повернеться вам бумерангом.

Не можна перераховувати дрібні монети сьогодні, інакше будуть проблеми з грошима.

Прикмети погоди 2 жовтня

Існують такі прикмети про погоду в цей день:

  • Бджоли заліплюють льоток у вулику - до холодної зими.
  • Прогримів грім 2 жовтня - до безсніжної зими.
  • Якщо на осиці вже пожовкло листя, то зима в цьому році буде ранньою.
  • Якщо в цей день погода видалася теплою, то до середини жовтня вулик можна не прибирати.
  • Тепле і туманне ранок віщує гарну погоду восени.
  • Багато вродило жолудів на дубі - до хорошого врожаю зерна в наступному році.

Важливо відзначити, що в наш час клімат дуже змінився, і не всі давні прикмети для нас актуальні.

Вас також можуть зацікавити новини: