Яке церковне свято сьогодні, 20 березня / коллаж УНИАН, фото ua.depositphotos.com

20 березня за новим церковним календарем православні віряни згадують мученицю Фотину (Світлану) Самаряниню, Римську. У народному календарі - Фотинія Колодязниця. Про заборони та прикмети дня, що відзначають у церкві 20 березня за старим стилем - розповідаємо в матеріалі.

20 березня 2024 року - яке сьогодні церковне свято за новим і старим календарем

20 березня за новим стилем (2 квітня - за старим) - день пам'яті мучениці Фотини Самарянині, яка напоїла Ісуса водою з колодязя.

Фотина (Світлана) народилася і жила в Самарії (зараз це історична область Ізраїлю). У Євангелії про неї сказано, що вона була тією жінкою, до якої звернувся Ісус і попросив води з колодязя Якова. Коли він побачив її збентеження - іудеї вважали за краще не спілкуватися із самарянами, то сказав їй: "Той, хто п'є цю воду, знову жадатиме, а хто питиме воду, яку Я дам йому, той не жадатиме повік, а вода, яку Я дам йому, стане в ньому джерелом води, що тече в життя вічне".

Відео дня

Після цього у Христа з жінкою була розмова: Ісус повідав жінці, що він - Месія. Фотина повернулася в селище і розповіла, що зустріла Ісуса і увірувала в нього. Після цього вона стала проповідувати благу звістку. Її сини теж стали християнами і, навіть будучи на високих посадах, поширювали віру.

Коли почалося переслідування християн, сім'ю Фотини заарештували й доправили до Риму, де спочатку катували, а потім стратили. Перед смертю за молитвами святих відбувалося чимало чудес, які багатьох привели до віри.

Свято 20 березня за старим стилем - день пам'яті священномучеників, які в Херсонесі єпископствували: Василя, Єфрема, Капітана, Євгенія та інших.

Про що говорять прикмети на 20 березня

20 березня - прикмети сьогоднішнього дня / pixabay.com

У народному календарі 20 березня - свято Фотинія Колодязниця. Прикмети цього дня говорять про погоду:

  • дощ іде - восени буде багато грибів;
  • небо зоряне - тепло прийде нескоро;
  • хмари йдуть проти вітру - чекай на швидкі опади;
  • багато талої води - у травні буде багато трави.

Також цього дня спостерігали за птахами: якщо вони в'ють гнізда на сонячній стороні, то літо, найімовірніше, буде холодним.

Що можна робити 20 березня

У нас святу Фотинію шанують як святу Світлану. Вона - покровителька жіночого щастя і шлюбу, їй моляться про зцілення різних недуг, зміцнення віри і стійкості духу в складні моменти життя, захист від поганих думок. Фотинія також - заступниця дівчат з ім'ям Світлана.

У народі 20 березня особливо шанують колодязну воду - вважається, що вона цього дня стає цілющою. Свіжою водою з колодязя потрібно вмитися і попити її, щоб бути здоровим, а також окропити дім, щоб позбутися хвороб і привернути удачу.

Що не можна робити 20 березня

Серед заборон, що сьогодні не можна робити - сваритися, пліткувати, хвалитися, заздрити, засуджувати, відмовляти в допомозі, сумувати. Триває Великий піст 2024 року, тим, хто постує, в цей день належить сухоїдіння.

Народні прикмети радять сьогодні не готувати на вчорашній воді - підуть сили, тому краще набрати свіжої. 

20 березня - іменини сьогодні

Іменини сьогодні за церковним календарем відзначають Олександра, Василь, Віктор, Віссаріон, Герман, Іван, Клавдія, Максим, Марія, Мирон, Микита, Параска, Прасков'я, Світлана, Севастян, Сергій, Уляна.

Раніше ми публікували православний календар на березень 2024 року зі святами за новим і старим стилем.

Вас також можуть зацікавити новини: