Церковне свято 8 серпня / pixabay.com

8 серпня в церкві згадують священномучеників Єрмолая, Єрміппа і Єрмократа Нікомидійських, які постраждали за віру в IV столітті. У народі день прозвали Єрмолаєв. Про традиції цього дня, його прикмети і що не можна робити - розповідаємо в матеріалі.

8 серпня 2023 - яке церковне свято сьогодні та дата за новим стилем

Єрмолай народився в III столітті в Нікомидії, він вирішив прийняти хрещення і присвятити життя Богу. Так він став пресвітером і проповідником. У ті часи почалися сильні гоніння на християн, Єрмолай зі своїми сподвижниками Єрміппом і Єрмократом були змушені переховуватися. Але тим не менш, Єрмолай продовжував проповідувати, і християнську віру приймали все більше людей. Серед них був і Пантелеймон - відомий цілитель і великомученик.

Язичникам вдалося схопити Єрмолая і його сподвижників - вони намагалися змусити їх відмовитися від християнської віри, але безуспішно. В результаті всіх трьох піддали тортурам і стратили.

Відео дня

Пам'ять святих мучеників шанують 8 серпня за юліанським календарем. За новоюліанським календарем (з 1 вересня 2023 року) згадувати їх будуть 26 липня.

Народні прикмети на 8 серпня 

Народні прикмети на 8 серпня / Pixabay

За прикметами дня судили про погоду і якою буде осінь:

  • мухи набридливі і сильно кусаються - буде дощ;
  • багряний захід сонця - дощі затягнуться надовго;
  • липа вже пожовкла - осінь буде ранньою;
  • чути зозулю - осінь буде тепла і пізня. 

У народі 8 серпня - свято Єрмолая або Мар'єв день. Прозвали так день тому, що з цього дня випадають осінні тумани - марева, які наділяють цілющою силою.

8 серпня - що сьогодні не можна робити

Є кілька заборон цього дня:

  • заборонено лаятися, лихословити - до проблем в житті і невдач;
  • не можна відмовляти в допомозі;
  • не слід працювати жінкам та займатися рукоділлям.

За народними повір'ями в цей день не можна рибалити і полювати, а також позичати будь-який інструмент - вважається, що разом з ним віддаєш з дому благополуччя.

Що можна робити 8 серпня

Як і напередодні, в цей день вже можна копати картоплю. За старих часів цій події дуже раділи і готували з картоплі всілякі страви. Також в цей день прийнято збирати лікарські трави і яблука, хоча їсти їх не належало до Яблучного Спаса, але можна було робити заготовки на зиму. 

Вважається, що якщо в цей день зірвати кілька колосків жита і заткнути їх за пояс, то можна позбутися від болю в спині.

Раніше ми публікували повний православний календар на серпень 2023 - що і коли відзначаємо за нинішнім і новим стилем.

Вас також можуть зацікавити новини: