Церковне свято 8 травня / pixabay.com

УНІАН розповідає, яке сьогодні церковне свято, про що потрібно молитися і що зробити, щоб очистити дім від нечисті. 

Православне свято сьогодні, 8 травня - день пам'яті святого апостола і євангеліста Марка

Святий Марк народився в Єрусалимі і був сподвижником Петра і Павла. Він жив поруч з Гефсиманським садом і бачив молитви Ісуса, а після вознесіння Господнього у Марка збиралися і молилися учні Христа.

Марк став апостолом від 70-ти, яких Христос закликав проповідувати. Святий бував у багатьох країнах, а в 62-63 роках написав Євангеліє. Пізніше апостол заснував Олександрійську християнську школу в Єгипті і став першим єпископом міста. 

Відео дня

Язичники ненавиділи Марка, напали на нього, побили, а після кинули до в'язниці. Святий не дожив до суду. Його поховали в Олександрії, пізніше над його гробницею побудували храм. У 820 році мощі перенесли до Венеції, в собор святого Марка.

Народне свято 8 травня називають Марк Ключник.

Яке сьогодні свято - народні прикмети 8 травня

Народні прикмети 8 травня / pixabay.com

За прикметами дня судили про погоду і врожай:

  • якщо сьогодні ясна погода - буде спекотне літо;
  • зозуля кує - до тепла;
  • якщо яблуня до 8 травня не зацвіла - яблук цього року не буде;
  • теплий вечір і зоряне небо - буде хороший урожай хліба.

Вважалося, якщо в цей день піде дощ, буде багатий урожай, а у корів і кіз - багато молока.

Яке сьогодні церковне свято - що не можна робити 8 травня

Цього дня потрібно бути особливо обережним із сказаним, інакше можна нашкодити собі. Не можна пліткувати і втручатися в чуже життя - вважається, що якщо порушити заборону, то у вашому житті все піде шкереберть. Тримати рота на замку також слід закоханим - не розповідайте нікому про свої плани, інакше нічого не справдиться. Забороняється у цей день сваритися та сперечатися, а чоловікам у жодному разі не можна підвищувати голос на жінок - можна захворіти.

Що сьогодні можна робити

Наші предки в цей день йшли до храму і молилися святому Марку, щоб пішов дощ. У народі вважається, що у Марка знаходяться ключі від весняного дощу, і святий може замкнути і відімкнути його. Також святий допомагає зміцнити шлюб і покровительствує врожаю.

Традиційно в цей день готували відвар кропиви і окропляли ним дім, щоб позбутися від витівок нечисті, а по кутах клали по пучку цієї трави. Сьогодні можна займатися благодійністю та робити покупки - вважається, чим більше витратиш, тим більше до тебе повернеться. Вірили, що якщо зробити в домі генеральне прибирання, то гроші потечуть рікою.

Вас також можуть зацікавити новини: