Церковне свято 13 серпня / depositphotos.com

Праведний Євдоким народився в IX столітті в благочестивій родині християн. В усвідомленому віці вступив на військову службу і відчайдушно вірив у Господа. Дотримувався посту, читав молитви і священні книги, дав обітницю безшлюбності і цнотливості. Мирно помер в 33 роки, мощі його були перенесені до Візантії.

Все своє життя Євдоким допомагав бідним, саме тому вважається покровителем всіх нужденних. Народне свято 13 серпня відзначають на честь цього святого, молячись йому про допомогу і здоров'я. 

Яке сьогодні церковне свято - день пам'яті святих мучеників

Святий мученик Сергій у 1920 році прийняв чернецтво, пізніше став ієреєм. Вів аскетичний спосіб життя, присвячуючи себе молитві. У сані архімандрита став настоятелем Патріаршого подвір'я в Петрограді. У 1922 році був розстріляний разом з владикою Веніаміном.

Відео дня

Мученик Юрій був професором кримінального права в Петроградському університеті, читав лекції про історію Церкви. Вважав, що спеціальний патронат для заарештованих і суди для малолітніх злочинців необхідні. Займався благодійністю. У 1922 році був заарештований і розстріляний разом з владикою Веніаміном і священномучеником Сергієм.

Мученик Іоанн походив з Одеси. Був присяжним повіреним і юрисконсультом. Обіймав посаду члена Правління Товариства об'єднаних петроградських православних парафій. У 1922 році був заарештований і розстріляний з Веніаміном, Сергієм і Юрієм.

Прикмети 13 серпня

Прикмети 13 серпня / фото ua.depositphotos.com
  • сильний вітер в Євдокимів день віщує сніжну зиму;
  • вже гріється на сонечку - до швидкого дощу;
  • якщо над лісом видно туман, можна йти за грибами - зберете хороший урожай.

Що сьогодні не можна робити

  • здійснювати важливі і великі покупки;
  • відмовляти людям у допомозі;
  • лаятися і сваритися;
  • викидати залишки їжі зі столу.

Що можна робити 13 серпня

Наші предки в цей день готували страви з ріпи. Працювали в саду і городі, наводили порядок вдома. Також 13 серпня можна виходити заміж і одружитися.

Вас також можуть зацікавити новини: