Яке свято 14 Листопада / фото УНІАН

У цей день у світі відзначаються Міжнародний день логопеда, Всесвітній день боротьби з діабетом, Міжнародний день скоромовок, День молитви про сиріт.

В Україні - День виноградаря і винороба, у США - День операційної медсестри, День гострого соусу гуакамоле, День американського плюшевого ведмедика, День сімейної піжами, День ременя безпеки, День маринованих огірків, у Білорусі - День коваля, в Естонії, Фінляндії, Норвегії, Швеції, Ісландії - День батька, в Колумбії - День колумбійської жінки, в Тунісі - Свято дерев, в Іспанії - Міжнародний фестиваль повітряних зміїв, у Великобританії - Поминальну неділю, в Аргентині - День бабусі, у Сальвадорі - День пупусы, в Індонезії - День мобільної бригади, у Гвінеї-Бісау - День руху перебудови, в Індії - День посту і духовних практик "Уттхана Екадаші", День дітей "Бал дівас", у Туркменістані - Свято врожаю "Хасыл байрами", у Румунії - День Добруджі.

Пам'ятні дати 14 листопада, річниці та події

У 1854 році в цей день в результаті бурі на Чорному морі загинуло кілька суден англо-французької ескадри, в тому числі – легендарний "Чорний принц".

Відео дня

Читайте також14 листопада: яке сьогодні народне свято і що не можна робити14 листопада 1889 журналістка Неллі Блай вирушила в навколосвітню подорож, змагаючись з героєм Жюля Верна. Жвава 22-річна Блай (справжнє ім'я Елізабет Кокрейн, 1864-1922), репортер нью-йоркської газети "Нью-Йорк уорлд", задалася метою побити рекорд героя роману Жюля Верна "Навколо світу за 80 днів". Навіть повторити таке фантастичне на ті часи досягнення здавалося нечуваною зухвалістю, але Неллі Блай перевищила його, об'їхавши Землю навколо за 72 дні 6 годин 10 хвилин 11 секунд.

Використовуючи звичайні засоби зв'язку і види транспорту, вона 14 листопада 1889 року кинулася за маршрутом: Нью-Йорк – Лондон – Париж – Бріндізі – Суец – Цейлон – Сінгапур – Гонконг – Йокогама – Сан-Франциско – Нью-Йорк. Спонсорувала такий незвичайний вояж редакція газети, видавець якої Джозеф Пулітцер привніс в американську пресу ідеї так званого "нового, ефектного журналізму". Коли Жюль Верн отримав попереджувальну телеграму з коротким підписом "Блай", він і уявити собі не міг, що претендентом на побиття рекорду Філеаса Фогга виявиться тендітна дівчина. Фінішувала Блай 25 січня 1890 року.

Екіпаж, посланий за дівчиною на вокзал, доставив журналістку в редакцію газети "Нью-Йорк уорлд", де і була зафіксована тривалість кругосвітки з точністю до секунд і оголошений її результат: рекорд Філеаса Фогга побитий! Це був зоряний час Неллі Блай. На її адресу і на адресу газети потоком йшли вітальні телеграми. І найдорогоціннішою серед них виявилася така: "Я не сумнівався в успіху Неллі Блай. Вона довела свою завзятість і мужність. Ура в її честь! Жюль Верн". 

У 1896 році почала роботу гідроелектростанція на Ніагарському водоспаді. 

У 1900 році французький сенат дозволив жінкам працювати в адвокатурі.

Читайте такожДень студента в Україні: коли відзначається і як з'явилося святоУ 1901 році Віденський лікар Карл Ландштейнер розділив всі зразки крові на три групи. 

У 1908 році Альберт Ейнштейн представив квантову теорію світла.

У 1961 році в ФРН вперше в світі жінка стала міністром. Це була Елізабет Шварцхаупт, яка очолила охорону здоров'я.

У 1963 році в ході виверження підводного вулкана з'явився Острів Суртсей.

У 2002 році стався дефолт в Аргентині.

Яке сьогодні церковне свято

Православна церква 14 листопада вшановує пам'ять святих Косми і Даміана азійських і їх матері преподобної Феодотії. Інші назви свята: "Кузьминки", "Кузьма і Дем'ян", "Рукомісленники", "Бессрібники", "Божі ковалі". Косма і Дем'ян вважаються покровителями ковалів і майстринь. "Кузьминки" - зустріч зими.

Що сьогодні не можна робити

У цей день не можна важко фізично працювати і займатися рукоділлям.

Прикмети на 14 листопада     

Народні прикмети сьогодні / Фото ua.depositphotos.com

З давніх-давен існують погодні прикмети на цей день:

  • вдень тепла погода - зима буде такою ж; 
  • пішов сніг - навесні чекайте повноводдя; 
  • дерева повністю не скинули листя - зима буде лютою, а урожай - поганим. 

Іменини 14 листопада

Іменини у Дениса, Івана, Олександра, Дмитра, Сергія та Уляни.

Читайте також: