Яке свято 23 серпня / фото ua.depositphotos.com

У цей день у світі відзначаються День навігації по інтернету, День недорогих авіаквитків, День "Паруй, як вітер", Міжнародний день пам'яті жертв работоргівлі та її ліквідації, Європейський день пам'яті жертв сталінізму і нацизму, День "Обійми свою кохану", День кукурудзи в маслі.

В Україні - День Державного прапора, в США - День координаторів відділу охорони здоров'я, День Валентино, День бісквіта, день кубинського сендвіча, в Непалі - свято корів "Гайджатра", в Стародавньому Римі - свято "Вулканалії", в Білорусі - День працівників державної статистики, в Бразилії - День морської авіації, в Румунії - День державного перевороту, День звільнення від фашистської окупації, в Канаді - День "чорної стрічки".

Пам'ятні дати 23 серпня, річниці та події

23 серпня 1913 підприємець Карл Якобсен подарував бронзову скульптуру "Русалочка" данській столиці - Копенгагену, яку урочисто розташували в порту, де вона знаходиться донині. "Русалочка" стала символом данської столиці. Скульптор Едвард Еріксен створив її на замовлення сина засновника пивоварні "Carlsberg" Карла Якобсена, який був зачарований балетом за казкою Андерсена у виконанні трупи Королівського театру. Моделлю для Русалочки послужила дружина скульптора Еліні Еріксен, а обличчя скульптор копіював з Еллен Прайс - балерини Королівського театру, але вона відмовилася позувати оголеною для створення всієї скульптури. Висота "Русалочки" - 1,25 м, Вага - близько 175 кг.у 1964 році сталася трагедія-невідомі хулігани обезголовили Русалочку. Злочинців так і не вдалося знайти. Завдяки тому, що збереглася стара гіпсова форма статуї, вдалося відлити нову голову. Після реставрації вночі пам'ятник стали висвітлювати прожекторами, біля неї чергував поліцейський пост, але з часом його зняли. І тут з русалочкою знову трапилася біда-їй відпиляли праву руку. Цього разу злочинці самі з'явилися в поліцію. Ними виявилися два підпилих хлопця, яких покарали м'яко - лише штрафом за "псування комунального майна". Русалочку знову полагодили. З тих пір пригод з нею більше не було. До речі, в Данії 23 серпня святкують День Русалочки.

Відео дня

Читайте такожІменинники 23 серпня: кого вітати З Днем ангела та як назвати дитину23 серпня 1975 року було відкрито Харківський метрополітен. Серед метрополітенів колишнього СРСР по довжині експлуатованих ліній займав четверте місце після Московського, Петербурзького, Київського і пізніше шосте за пасажиропотоком в СНД - після Московського, Петербурзького, Київського, Мінського і Бакинського.

Харківський метрополітен - другий за часом відкриття, кількістю станцій і довжині ліній на території України після київського. Він включає три діючі лінії загальною протяжністю 38,45 км, 30 станцій з трьома підземними пересадочними вузлами в центрі міста. Харківський метрополітен займає 51-е місце в світі за пасажиропотоком, хоча є всього лише 99-м по довжині ліній.

У цей день в 1991 році була заснована Всесвітня павутина - вхід в інтернет. Відбулося відкриття публічного доступу до першого в світі веб-сервера. Винахідники веба - Тім Бернерс-Лі і Роберт Кайо. Бернерс-Лі на сьогодні - чинний глава Консорціуму Всесвітньої павутини. А в 1993 році з'явився знаменитий веб-браузер NCSA Mosaic і всесвітня павутина стала набирати популярність, яка на сьогоднішній день б'є всі можливі рекорди. Тім Бернерс-Лі відзначений безліччю нагород самого різного, в тому числі і міжнародного рівня.

Яке сьогодні церковне свято

Православна церква 23 серпня вшановує пам'ять Лаврентія Римського - архідиякона, страченого під час гонінь. Інші назви дня: "Лаврентьєв день", "Свято мельника". За старих часів несли перший сніп на млин і пекли хліб з борошна нового врожаю.

Що сьогодні не можна робити

Заборони дня 23 серпня / фото ua.depositphotos.com

Якщо по воді йде брижі або піднімається сильний вітер, то на риболовлю йти не варто - улову не буде. Також не дозволяйте нікому сторонньому торкатися до вашої подушки - до пристріту.

Прикмети на 23 серпня      

З давніх-давен існують погодні прикмети на цей день:

  • багато жолудів - до великого врожаю в наступному році;
  • птахи затихли - до дощів;
  • яка погода в цей день - такою буде осінь;
  • журавлі на південь полетіли - до морозу вже в середині жовтня, а якщо ні-зима буде пізньою;
  • вранці іній - зима рано прийде і буде вогкою;
  • погода тиха - в день Мирона, 30 серпня, буде така ж.

Іменини 23 серпня

Іменини у Лаврентія, Романа, Афанасія і В'ячеслава.

Вас також може зацікавити: