Яке сьогодні свято / фото pixabay.com

У цей день у світі відзначаються Міжнародний день снігового барса, День моля, День організаторів заходів, День народження плеєра iPod, День обізнаності про синдром раптової смерті при епілепсії, День обізнаності про синдром Кабукі.

В Україні - День працівників реклами, в США - День помічника юриста, День Бостонського кремового торта, День телеведучих ток-шоу, День "Ластівки вилітають з Сан-Хуан - Капістрано", День консервування, День пітбуля, День "Шльопні докучливого колегу", День кроксів, день змін, в Мексиці - День доктора, в Єгипті - День звільнення, в Бразилії - День льотчика, в Таїланді - День Чулалонгкорна, в Угорщині - День Республіки, День пам'яті угорського повстання.

Пам'ятні дати 23 жовтня, річниці та події

23 жовтня 1814 року в Лондоні хірургом Джозефом Карп'ю була проведена перша в сучасній історії пластична операція - з відновлення форми носа. До речі, ринопластика - один з найдавніших напрямків пластичної медицини. Такі операції виконували ще до нашої ери, зокрема, в Індії. Там вже вміли відновлювати носи, вуха і губи, втрачені, або покалічені в бою або за вироком суду. Потім сліди розвитку пластичної хірургії відсутні до кінця 15 століття. В цей час сицилієць Антоні Бранка став використовувати тканину з руки для відновлення пошкоджених вух і губ. Але засновником сучасної пластичної хірургії вважається італієць Гаспар Тальякоцці.

Відео дня

У 1946 році в цей день відкрилося перше засідання Генеральної Асамблеї ООН.

Читайте такожВихідні в листопаді 2021: скільки будемо працювати і відпочивати в наступному місяціУ 1947 році вперше лауреатами Нобелівської премії стало подружжя. Вихідцям з Австрії американським біохімікам Герті і Карлу Корі "за відкриття каталітичного перетворення глікогену" була присуджена премія з фізіології і медицини.

У 1956 році в Угорщині почалося антирадянське повстання, більше відоме як Угорська революція. У радянських ЗМІ її називали угорським контрреволюційним заколотом. Революція була жорстоко придушена радянськими військами. Але подія стала однією з важливих в період холодної війни, яка продемонструвала, що СРСР готовий військовою силою утримувати комуністичні режими в країнах Варшавського договору.

Згідно зі статистикою, з 23 жовтня по 31 грудня 1956 року, під час революції, загинули 2652 угорських повстанці, 348 мирних жителів, було поранено 19 226 осіб. Більшість жертв становили робітники - 46,4%, військові і поліцейські - 16,3%, студенти - 7,4%, при цьому 44% були молодші 25 років. У Будапешті, в результаті вуличних боїв між радянськими військами і повстанцями, були повністю знищені 4 тисячі будинків і ще 40 тисяч пошкоджені.

У 1983 році 23 жовтня терористи-смертники атакували штаби американського і французького миротворчих контингентів в Лівані, загинули майже 300 миротворців.

Читайте такожГороскоп на 23 жовтня 2021: що завтра чекає на всі знаки ЗодіакуУ 2000 році китайські археологи виявили музей музичних інструментів, який був створений 2 тисячі років тому, в епоху династії Хань.

У 2000 році вчені університету Пенсільванії виявили найдавніші бактерії, яким, за їхніми оцінками, близько 250 мільйонів років. 

Також в 2000 році президент США Білл Клінтон підписав указ про виділення 58 млрд доларів на встановлення національного стандарту вживання алкоголю за кермом. Згідно з документом, в крові водія може міститися не більше 0,08% алкоголю.

Яке сьогодні церковне свято

Православна церква 23 жовтня вшановує пам'ять двох святих мучеників - брата і сестри Євлампія і Євлампії. Інші назви свята: "Євлампій", "Євлампій-світильник", "Зимовказівник". 

Що сьогодні не можна робити

Не можна їсти жирну їжу, приймати алкоголь. 

Прикмети на 23 жовтня     

Народні прикмети сьогодні / фото ua.depositphotos.com

З давніх-давен існують погодні прикмети на цей день:

  • дме східний або північний вітер - чекайте похолодання; 
  • немає морозу - зими ще 4 тижні не буде. 

Іменини 23 жовтня

Іменини у Амвросія, Андрія, Євлампія, Федора і Василя.

Читайте також: