Яке свято 3 січня / фото УНІАН (Андрій Горб)

У цей день в світі відзначаються Свято сонного дня, День бенгальських іскор і гірляндних вогнів, День народження соломинки для коктейлів, День Memento Mori, День жінок в рок-н-ролі, Міжнародний день здоров'я душі і тіла.

У США - День державності штату Аляска, День "Напишіть В Конгрес", День вишні в шоколаді, День ганьби, в Білорусі - День банківських і фінансових працівників, в Естонії - День пам'яті борців Визвольної війни, в Буркіна-Фасо - День революції, в Японії - Фестиваль Тамасесері, в Індонезії - День Міністерства у справах релігії.

Пам'ятні дати 3 січня, річниці та події

3 січня - День народження соломинки для коктейлів. Спочатку соломинка для пиття напоїв виготовлялася з пустотілих стебел злакових, найчастіше це були житні трубочки, від чого і виникла назва "пристосування". Першу штучну соломинку винайшов американський підприємець Марвін Стоун, власник фабрики з виробництва паперових сигаретних мундштуків. Історія "відкриття" наступна: одного разу Стоун сидів у сумних роздумах, оскільки справи на фабриці йшли погано, попиваючи коктейль через житню соломинку. Деякі її волокна розщепилися і зав'язли у нього на зубах. Стоуна це вивело з себе.

Відео дня

Читайте також3 січня: яке сьогодні свято і звичаї, що не можна робитиВін взяв смужку паперу, намазав її край по всій довжині клеєм, намотав спіраллю на олівець, а потім зняв отриману трубочку. Через неї пити було куди зручніше. Правда папір швидко намокав і переставав тримати форму. Стоун вирішив доопрацювати свій винахід, йому на очі попалася поштова марка, в той час вона виготовлялася з манільського паперу, до складу якої входила пенька, чому марка мала дуже високу міцність. Саме з неї Стоун і почав виготовляти соломинки. 3 січня 1888 Марвін Стоун запатентував свій винахід.

А вже в 1890 році виготовлення соломинок стало його основним бізнесом. Перший час соломинки робили вручну. Тільки в 1906 році був винайдений автомат для їх виготовлення. Наступний етап еволюції соломинок стався в середині 1930-х років, коли ріелтор Джозеф Фрідман ввів в соломинку гофровану ділянку, що дозволяє згинати її для більшої зручності. Патент на цей винахід Фрідман отримав 28 вересня 1937 року. Потім він розробив кілька технологій, що дозволяють масово виробляти даний тип соломинок. У 1939 році Фрідман заснував корпорацію "Flexible Straw Corporation" з виготовлення "гнучких соломинок" і почав їх масовий випуск.

Через 10 років цей бізнес зробив Фрідмана мільйонером. Одними з перших, крім барів і ресторанів, оцінили новинку лікарні і госпіталі - лежачих хворих тепер можна було поїти, не проливаючи рідину. І, нарешті, останній етап еволюції соломинок стався в другій половині 20 століття, коли Отто Дайфенбах, власник невеликого магазинчика швейних машин в Балтіморі, винайшов целофанову соломинку для коктейлів.

У цей день в 1870 році почалося спорудження Бруклінського моста. Це - один з найстаріших підвісних мостів в США. Його довжина становить 1825 метрів, він перетинає протоку Іст-Рівер і з'єднує Бруклін і Манхеттен в Нью-Йорку. На момент закінчення будівництва він був найбільшим висячим мостом в світі і першим мостом, в конструкції якого використовувалися сталеві троси. Міст побудований з вапняку, граніту і розендейлівського цементу. Первісна назва - міст Нью-Йорка і Брукліна. У 1915 році за мостом офіційно було закріплено його поточну назву. У 1964 році міст був внесений до списку національних історичних пам'яток. На сьогоднішній день міст залишається найпопулярнішим місцем відпочинку і велосипедних прогулянок для жителів Нью-Йорка, а завдяки Голлівудським фільмам вважається одним із символів міста.

У 1962 році 3 січня Папа Римський відлучив від церкви главу Куби Фіделя Кастро.

Читайте такожГороскоп на 3 січня 2022: що завтра чекає на всі знаки Зодіаку3 січня 1959 року Аляска стала 49 - м і найбільшим по території штатом США. Сам договір про продаж Росією Аляски і Алеутських островів Сполученим Штатам Америки був підписаний 30 березня 1867 року, в жовтні цього ж року Аляска була передана США. Росія отримала за півострів протяжністю близько 700 км 7 мільйонів 200 тисяч доларів. Після переходу Аляски в американське підданство протягом 17 років півостровом відало військове міністерство США.

Поступово Аляска ставала рентабельною. Пушніна, рибовидобуток, рибообробні консервні заводи, розробка копалень змінили статус і життєві уклади Аляски. У 1884 році Конгрес США прийняв рішення про створення на території півострова органів управління, був призначений губернатор, окружний суддя, окружне журі, виділено було 25 тисяч доларів на шкільну освіту, введено адміністративну заборону на виробництво алкоголю. І почався тривалий шлях Аляски до отримання статусу штату.   

У 1977 році 3 січня був зібраний перший комп'ютер фірми Apple.

Яке сьогодні церковне свято

Православна церква 3 січня вшановує пам'ять Петра, Юліанії та Уляни. Інші назви свята: "Напівкорм", "Петро", "Петро-напівкорм", "Прокофій", "Уляна".  У народі вірили - якщо сьогодні покласти на стіл срібну ложку, то злі люди не зможуть переступити поріг будинку. 

Що сьогодні не можна робити

У цей день сни віщі. Будьте обережніше, якщо побачите погану ознаку. Не підглядайте і не підслуховуйте. 

Прикмети на 3 січня       

Народні прикмети сьогодні / фото УНІАН, Денис Прядко

З давніх-давен існують погодні прикмети на цей день:

  • яка погода 3 січня, такою вона буде у вересні;
  • багато снігу - буде багатий урожай; 
  • у лісі відлуння чітке - настають сильні морози. 

Іменини 3 січня 

Іменини у Женев'єви, Леонтія, Михайла, Микити, Петра, Прокопія, Сергія, Уляни, Фемістоклея і Філарета.

Вас також можуть зацікавити новини: