Яке свято 4 лютого / УНІАН, Віктор Ковальчук

У цей день у світі відзначаються День народження гумових калош, Всесвітній день боротьби з раковими захворюваннями, Міжнародний день людського братства, День неандертальця.

У США - День Троянди Паркс, День конопель, День подяки листоноші, День створення вакууму, День роботи в голому вигляді, День домашнього супу, День "Подаруйте дітям посмішку", День жувальної гумки, День червоного одягу, День фаршированих грибів, в Латвії - День каші, в Таїланді - Свято квітів, в Японії - Свято початку весни "Ріссюн", в Норвегії - Фестиваль льодової музики, в Шрі-Ланці - День Незалежності, в Тайвані - День фермера, в Анголі - День збройної боротьби.

Пам'ятні дати 4 лютого, річниці та події

У 1789 році 4 лютого колегія вибірників обрала Джорджа Вашингтона першим президентом США.

Відео дня

У 1794 році під час Великої Французької революції Національний конвент 4 лютого скасував рабство у Франції та її колоніях.

У 1824 році американський винахідник і бізнесмен Чарльз Гудріч з Бостона, ім'ям якого названа одна з провідних світових компаній з виробництва автомобільних шин, представив публіці гумові калоші. Гудієр відкрив спосіб вулканізації каучуку, що надавав виробам еластичність. Так і з'явилася гума. Що стосується калош, то патент на цей винахід Гудієр продав, причому вигідно.

4 лютого 1857 року в Бонні на засіданні Нижньорейнського товариства природознавців і лікарів відбулося представлення знайденого викопного черепа стародавньої людини, названого за місцем виявлення - долина Неандерталь в Німеччині - "неандертальцем". Представили знахідку професор Йоганн Карл Фульротт і палеонтолог Герман Шафгаузен. Довгий час вважалося, що неандертальці передували появі людини сучасного типу. Але в 2006 році вченим вдалося розшифрувати гени неандертальців, в результаті чого з'ясувалося, що Генетична розбіжність між сучасними людьми і неандертальцями становить 500 тисяч років. Вчені вважають, що неандертальці деякий час жили одночасно з іншим типом "людини розумної" - кроманьйонцем, останки якого вперше були знайдені в печері Кро-Маньйон у Франції. Зовнішній вигляд і мозок у кроманьйонців був як у сучасних людей, вони вважаються нашими прямими предками.

У 1941 році американський хімік Рой Планкетт отримав патент на виготовлення тетрафторетиленового полімеру - тефлону.

У 1945 році в Лівадійському палаці відкрилася Ялтинська конференція. Глави США, Британії та СРСР - Рузвельт, Черчілль і Сталін обговорювали питання беззастережної капітуляції Німеччини та її подальший розділ на чотири зони окупації. Розглядалося і польське питання - перерозподіл території країни, а також обговорювалося проведення першої конференції Організації Об'єднаних Націй в Сан-Франциско. Сталін запропонував, що СРСР почне військові дії проти Японії після поразки Німеччини і окупує частину Кореї. Його колеги погодилися і вирішили розділити країну на дві зони по 38-й паралелі.

У 1976 році 4 лютого в Гватемалі стався наймасштабніший в історії землетрус, в результаті якого загинули 23 тисячі людей.

У 1977 році в цей день в результаті аварії ескалатора в Чиказькому метро 11 людей загинули і 180 отримали поранення. Це - найбільший в історії інцидент на метрополітені.

У 2004 році 4 лютого був запущений Facebook. Ця найбільша на сьогодні соціальна мережа в світі була заснована Марком Цукербергом і його сусідами по кімнаті під час навчання в Гарвардському університеті - Едуардо Саверином, Дастіном Московіцем і Крісом Хьюзом. Спочатку веб-сайт називався Thefacebook і був доступний тільки для студентів Гарвардського університету, потім реєстрацію відкрили для інших вузів Бостона,а потім і для студентів будь-яких навчальних закладів США, що мають електронну адресу в домені. edu.

Починаючи з вересня 2006 року, сайт став доступним для всіх користувачів Інтернету у віці від 16 років, що мають адресу електронної пошти. Facebook входить до п'ятірки найбільш відвідуваних веб-сайтів світу. Його аудиторія - понад 2 мільярди людей. Компанія Facebook Inc. є власником інших популярних сервісів, таких як Instagram, WhatsApp. Завдяки цьому сайту Марк Цукерберг в 23 роки став наймолодшим мільярдером планети.

Яке сьогодні церковне свято

Православна церква 4 лютого вшановує пам'ять святого Тимофія, який був не тільки апостолом від 70-ти, але ще і єпископом. Тимофіївські морози вважалися одними з найсильніших. А ще день називали Напівзимником - саме сьогодні наступала половина зими. 

Що сьогодні не можна робити

Не можна виносити сміття з дому, особливо ввечері. Так ви можете віддати своє щастя. 

Прикмети на 4 лютого     

Народні прикмети сьогодні / фото pixabay

З давніх-давен існують погодні прикмети на цей день:

  • сильний мороз - до швидкої весни;
  • скло запотіває під час морозу - до потепління; 
  • морозні візерунки на вікні розташовані вертикально - холоду ще довго триватимуть, а якщо горизонтально - потеплішає; 
  • багато снігу - до хорошого врожаю зернових. 

Іменини 4 лютого 

Іменини у Тимофія, Георгія, Петра, Юхима, Анастасії, Йосипа і Миколи.

Вас также могут заинтересовать новости: