Яке свято 4 січня/ фото ua.depositphotos.com

У цей день у світі відзначаються День Ньютона, Всесвітній день гіпнозу, Всесвітній день абетки Брайля (ООН).

У США - День штату Міссурі, День державності штату Юта, День музичного поп чарту, День недопробитих бюлетенів, День вікторини, Національний день спагетті, День безкоштовного квіткового кошика, День зважування, в Шотландії – День подарунків, у Великобританії – День розлучення, в М'янмі - День Незалежності, в Нігерії - День Огоні, в Конго - День мучеників Незалежності, в Таїланді - День кавалерії, в Анголі - День мучеників колоніальних репресій.

Пам'ятні дати 4 січня, річниці та події

4 січня 1943 року американський журнал "Time" оприлюднив свій рейтинг "Людина року". Його очолив Йосип Сталін. Тижневик публікує цей рейтинг з 1927 року. Журнал вибирає персону в залежності від впливу, який вона зробила на суспільство, причому без урахування того, позитивний це вплив або негативний. Першим, хто потрапив на обкладинку журналу в номінації "Людина року" в 1927 році, став відомий американський льотчик Чарльз Ліндберг. Він удостоївся цієї честі за те, що поодинці перетнув Атлантичний океан. За Ліндбергом пішов автомобільний магнат Уолтер Крайслер і голова ради директорів "Дженерал Електрик" Оуен Янг.

Відео дня

Читайте такожГороскоп на 4 січня 2022: що завтра всі знаки Зодіаку повинні зробити для свого щастяУ період 1930-1940 років "людьми року" визнавалися не тільки політики, а й диктатори. Генералісимус Чан Кайши разом з дружиною прикрасили обкладинку журналу в 1937 році. На наступний рік номінацію "Людина року" заслужив Адольф Гітлер. Правда, замість фотографії на обкладинці була поміщена середньовічна гравюра із зображенням тортур інквізиції через повішення. У 1939 році "Людиною року" за категорією диктатор став Йосип Сталін. Вдруге він отримав цю номінацію, як борець з фашизмом, 4 січня 1943 року. У десятилітті, на яке припала Друга світова війна, "людьми року" двічі визнавалися Вінстон Черчілль, Гаррі Трумен і генерал Джордж Маршалл.

4 січня 1985 року в одній з клінік північного Лондона народилася перша дитина за програмою гестаційного, або повного сурогатного материнства. Сурогатною матір'ю стала місіс Коттон, а народилася у неї дівчинка. До речі, перша дитина - Луїза Браун, зачата в пробірці, теж народилася в Британії. Це сталося 25 липня 1978 року в невеликому містечку Оулдем. Щоб Луїза з'явилася на світ, знадобилося більше 600 спроб ЕКЗ. Виношувала дитину генетична мати.

Читайте такожВихідні у січні: як Україна відпочиває на Новий рік і після нього4 січня 2004 року космічний апарат "Спіріт", запущений США в 2003 році за проектом Mars Exploration Rover, здійснив посадку на Марс в районі кратера Гусєва і плато меридіана. Завданням апарату було вивчення поверхні планети і виявлення ознак життя. Перші зображення, зняті камерами апарату, були передані на Землю ще під час його спуску на парашуті. А вже через кілька годин після посадки в НАСА надійшло близько 30 мегабайт інформації. Управління апаратом здійснювала спеціальна лабораторія реактивного руху. У 2009 році планувався запуск марсіанської наукової лабораторії. Однак плани через фінансову кризу були відкладені.

Яке сьогодні церковне свято

Православна церква 4 січня вшановує пам'ять святої Анастасії, яку в народі прозвали Узорешітельницею. Вона також є покровителькою вагітних жінок. Інші назви свята: "Анастасія", "Анастасія Узорішительниця", "Анастасія постниця", "Федотья". 

Що сьогодні не можна робити

Не карайте тварин, не можна в'язати і ходити босоніж. А ще не забувайте, що зараз проходять останні дні Різдвяного посту, і є заборони не тільки на їжу, але і на погані дії і темні думки. 

Прикмети на 4 січня      

Народні прикмети сьогодні / фото УНІАН, Валерій Шмаков

З давніх-давен існують погодні прикмети на цей день:

  • погода на Анастасію пророкує жовтневу; 
  • багато бурульок - рік буде врожайним.  

Іменини 4 січня 

Іменини у Дмитра, Анастасії та Федора.

Вас також можуть зацікавити новини: