Яке свято 5 жовтня / depositphotos.com

У цей день у світі відзначаються Всесвітній День вчителя, День "Зробіть що-небудь приємне", Міжнародний день проти проституції, Всесвітній день Джеймса Бонда, День шикарного шпигуна.

У США - День штату Род-Айленд, День "Будь прикольним", День розповідання історій, День фруктів на роботі, День яблучного десерту Бетті, День "Поцілунок борця", в Таїланді - Фестиваль вегетаріанців, в Болівії - День інженера, в Таджикистані - День державної мови, в Киргизстані - День карного розшуку, в Кірібаті - День освіти, в Камбоджі - свято предків "Пчум Бен", в Вануату - День Конституції, в Португалії - День Республіки, в Іспанії - свято святого Фройлана, в Індонезії - День Збройних Сил.

Пам'ятні дати 5 жовтня, річниці та події

5 жовтня 1502 мореплавець Христофор Колумб відкрив Коста-Ріку.

Відео дня

У 1933 році в цей день за націоналізм був звільнений зі знаменитого харківського театру "Березіль" його організатор, український режисер Лесь Курбас. Він переїхав до Москви, де працював режисером-постановником в малому і Єврейському театрах. Був заарештований 26 грудня 1933 року у справі "української військової організації".

Читайте такожВітання з Днем вчителя: оригінальні вірші та яскраві листівки до свята28 лютого 1934 року етапом був відправлений до Харкова. У квітні 1934 року був засуджений до 5 років виправно-трудових робіт, а в жовтні 1935 року був засланий на Соловки. Весь цей час він ставив вистави в місцях ув'язнення. 9 жовтня 1937 Курбас був засуджений до вищої міри покарання. Розстріляний 3 листопада 1937 року, реабілітований у 1957 році. Символічна могила Курбаса знаходиться на міському кладовищі Харкова. У 2002 в Києві йому був встановлений пам'ятник.

У 1991 році 5 жовтня СРСР підписав першу угоду про співпрацю з Міжнародним валютним фондом. Радянський Союз брав участь у Бреттон-Вудській конференції 1944 року, в ході якої і були утворені МВФ і Світовий банк, але пізніше, на тлі холодної війни, що почалася, не ратифікував статутні документи і не вступив в ці організації. Перші контакти СРСР з МВФ і СБ відносяться до кінця 1988 року.

У вересні 1989 року на 44-й сесії Генеральної Асамблеї ООН Радянський Союз офіційно заявив про бажання встановити відносини з фондом. Однак західні країни йому відмовили. За пропозицією президент США Джорджа Буша-старшого на зустрічі G7 з президентом СРСР Михайлом Горбачовим в Лондоні в липні 1991 року була досягнута домовленість про надання країні статусу асоційованого члена фонду, не передбаченого статутом. У тому ж місяці СРСР направив офіційну заявку на повноправний вступ до МВФ. Асоційований статус був наданий 7 жовтня.

Читайте також4 жовтня 2021-яке сьогодні свято, прикмети та іменинники, що сьогодні не можна робитиНа той час зовнішній борг СРСР, а згодом і Росії, як його правонаступниці, перевищував 65,3 млрд доларів, що робило питання про вступ до МВФ особливо актуальним для СРСР через доступ до кредитів. Після розвалу СРСР до МВФ були приєднані всі колишні радянські республіки. Перед фондом постало завдання визначити для кожної з них квоту (членський внесок) - найважливіше джерело фінансування МВФ, розмір квоти залежить від економіки країни і її золотовалютного запасу і впливає на доступ країни до фінансових ресурсів фонду і на право голосу. Однак на той момент статистичні дані цих країн були несумісні з показниками, прийнятими на Заході, у зв'язку з цим МВФ знову вжив заходів, не зафіксовані в статуті.

Яке сьогодні церковне свято

Православна церква 5 жовтня вшановує пам'ять пророка Іони і священномученика Фоки Синопського, єпископа. Інші назви свята: "День Іони", "День Фоки", "Фока-вітроградар", "Листопадна", "Листодер".

Що сьогодні не можна робити

На згадку про Іона, який вижив в утробі кита, не можна їсти рибу - це вважається гріхом. Її не можна також купувати і продавати. Якщо в лісі зустрінете дідка з козубом, йдіть від нього подалі, це може бути Лісовик. День добре підійде для подружніх відносин і домашніх свят.

Прикмети на 5 жовтня

Народні прикмети 5 жовтня / фото ua.depositphotos.com

З давніх-давен існують погодні прикмети на цей день:

  • гримить грім - осінь буде теплою, а зима - холодною; 
  • вранці заморозки - зима буде ранньою;
  • увечері туман - до поліпшення погоди.

Іменини 5 жовтня

Іменини у Макара, Петра, Федора, Фоки, Кузьми, Миколи, Мартіна, Андрія, Олександра, Феофана, Апполинария і Бартоломея.

Вас також може зацікавити: