Яке свято 6 листопада / фото pixabay.com

У цей день у світі відзначаються Всесвітній день чоловіків, Міжнародний день пам'яті тварин, загиблих від рук людини, День винного туризму, Всесвітній день без паперу, День сумчастого мурахоїда (День намбата), День орієнтування без компаса, Міжнародний день запобігання експлуатації навколишнього середовища під час війни і збройних конфліктів.

У США - День гри на вулиці, День бізона, День керівника команди, День баскетболу, День начос, День знищення гарбуза, День сосиски і квашеної капусти, День дегустації вина, День домашнього пивоваріння, День гігантського омлету, День саксофона, в Швеції, Фінляндії - День Всіх Святих, в Норвегії - Свято солоної риби Ракфіск, в Туркменістані - День здоров'я, в ПАР - День дітей, в Таджикистані - День Конституції, в Індії - Свято братів і сестер "Бхаубідж", в Аргентині - День банківського у Фінляндії - День кекрі, День шведської культури, в Домінікані - День Конституції, в Швеції - День пам'яті короля Густава II Адольфа, в Марокко - День зеленого маршу, в Португалії - День Блаженного нуно.

Пам'ятні дати 6 листопада, річниці та події

6 листопада 1492 року Христофор Колумб познайомився з дивним звичаєм індіанців - тютюнопалінням. Це сталося на острові Куба. Тубільці тримали в роті скачані з якоїсь трави і тліючі з одного кінця трубки, які вони називали "тобако", і час від часу випускали з носа ароматний дим.

Відео дня

Читайте також6 листопада: народні звичаї і традиції, що заборонено робитиТак європейці вперше познайомилися з тютюнопалінням. Проникненню тютюну в Європу сприяв чернець Роман Пане, який під час другої експедиції Колумба побував в Америці в якості місіонера. Він привіз до Іспанії тютюнове насіння і став вирощувати цю рослину як декоративну.

Вже в 1496 році перші тютюнові плантації з'явилися в Іспанії, в 1559 році - в Португалії, а звідти, в 1560 році - у Франції. В кінці 16-початку 17 століть куріння поширилося і на інші материки. У Середній Азії і країнах Сходу тютюн закладали під язик або за щоку, з висушеного листя готували нюхальний порошок. Захоплення тютюном було настільки сильним, що даному рослині стали приписувати лікувальні властивості, вважаючи його мало не панацеєю. Так, французький посол в Португалії Жані Ніко підніс королеві Катерині Медічі листя і насіння тютюну для бадьорості, а також як засіб від головного болю і багатьох хвороб.

На знак подяки королева назвала "чудодійні ліки" ім'ям свого посланника - нікотин. Непомірне споживання тютюну нерідко призводило до тяжких отруєнь, що спонукало владу і церкву почати боротьбу з курінням. В Америці, наприклад, курців стратили, в Туреччині - садили на кілок, в Італії - відлучали від церкви і живцем замуровували в стіни. Ще в 1604 році англійський король Яків I в праці "про шкоду тютюну" писав: "Куріння - огидний для зору, огидний для нюху, шкідливий для мозку і небезпечний для легких звичай".

У 1887 році був заснований шотландський футбольний клуб "Селтік".

У 1960 році була відкрита перша черга Київського метрополітену - ділянка Святошинсько-Броварської лінії довжиною 5,2 км з 5 станціями: "Вокзальна", "Університет", "Хрещатик", "Арсенальна", "Дніпро".

6 листопада 1919 року в Лондоні на спільному засіданні Британського королівського товариства і Королівського астрономічного товариства було оголошено про тріумфальне підтвердження загальної теорії відносності Ейнштейна. До речі, Ейнштейна неодноразово номінували на Нобелівську премію з фізики, проте члени Нобелівського комітету довгий час не наважувалися присудити премію автору настільки революційних теорій. Зрештою був знайдений дипломатичний вихід: премія за 1921 рік була присуджена Ейнштейну за теорію фотоефекту, тобто за найбільш безперечну і добре перевірену експериментально роботу, але текст рішення містив Нейтральне додавання: "... і за інші роботи в галузі теоретичної фізики".

У 1987 році була відкрита станція Київського метрополітену "Ленінська", нині "Театральна".

У 1995 році був випущений останній альбом Queen за участю Фредді Мерк'юрі.

Яке сьогодні церковне свято

Православна церква 6 листопада вшановує ікону Богородиці "Всіх скорботних Радість". Інші назви свята: "Світець", "Скорботна Божа Мати", "День Арефи", "Афанасій". Сьогодні також відзначається Дмитрівська батьківська субота, коли християни поминають покійних рідних.

Що сьогодні не можна робити

У цей день потрібно стримувати себе від емоцій, а їх буде багато. Не проявляйте зарозумілість, гидливість і злість. Також краще не йти на необґрунтовані ризики. Постарайтеся бути обережніше з дзеркалами.

Прикмети на 6 листопада     

Народні прикмети сьогодні / фото УНІАН

З давніх-давен існують погодні прикмети на цей день:

  • ворони в зграї збираються - до рясного снігопаду;
  • на деревах ще залишилися листя - зима буде морозною.  

Іменини 6 листопада

Іменини у Афанасія, Олексія, Іраклія, Лаврентія, Миколи, Петра, Івана та Вікторії.

Читайте також: