Єврейські кучки 2022 - коли починаються і чому так холодно на єврейський Великдень / Колаж УНІАН

Православні християни та іудеї ніколи не святкують Великдень в один день: євреї свій Песах завжди відзначають на початку весни в повний Місяць, а православна Пасха завжди відстає від нього – іноді навіть більш ніж на місяць (на відміну від католицької Пасхи, яка з єврейською може і збігатися).

При цьому період перед Песахом із регулярною постійністю відрізняється особливим зниженням температури на вулиці. Період такого похолодання народ вже давно прозвав Єврейські кучки.

Коли Єврейські кучки цього року

Песах в 2022 році справляти починають після заходу сонця 14 квітня (це четвер) – і триватиме торжество по 23 квітня (субота).

Відео дня

А, значить, Єврейські кучки в 2022 році очікуються в районі 18 квітня. Завершиться "єврейський холод" приблизно до 22-23 квітня.

А вже 24 квітня світ торжествує на честь Воскресіння Господнього – це й є православна Пасха 2022 (до слова, католицька Пасха в 2022 році випала на тиждень раніше – 17-е число). Зазвичай у цей час погода встановлюється тепла й яскраво сяє сонечко.

Єврейські кучки - чому так називається

З національною приналежністю назви все більш-менш ясно: період-то пов'язаний із датою єврейської Пасхи. А ось слово "кучки" має мінімум два трактування:

  • як змінене слово "купини" – через стрибок температури в цей час;
  • як вказівка на купчасті хмари, які часто приносять дощі в цей період.

Чому на вулиці холодно на єврейський Великдень

Синоптики пов'язують це явище з приходом холодних мас після повного Місяця (а саме по повному Місяцю після весняного рівнодення вираховується дата Песаха).

Саме в період, коли Місяць вступає в повну свою фазу, атмосферний тиск піднімається. Це і провокує в середніх широтах появу холодних вітрів і дощів зі зливами.

Погода в квітні 2022: Україна і Київ

Синоптики вже підтвердили ТСН, що з 17 по 24 квітня Україна гарненько промерзне: очікується похолодання до +9 градусів вдень і до +3 градусів вночі. На сході країни можливі навіть морози до -від 2 градусів. Висока ймовірність злив і гроз.

Погода в Києві в квітні 2022 теж буде примхливою: сайт meteoprog.ua обіцяє, що середина місяця буде прохолодною (близько +13 градусів вдень, +3-6 градусів вночі). Потепління прийде після святкування Великодня.

Про те, коли в Україну повернеться тепло, читайте в нашому матеріалі Квітень 2022: якою буде погода в Україні в середині весни - прогноз на місяць.

Читайте також: