Зрази картопляні з м’ясом - рецепт / фото ua.depositphotos.com

Картопляні зрази з м’ясним фаршем – проста, смачна та поживна страва.

Читайте такожНайсмачніші млинці з м’ясом: рецепти ситної та ароматної страви

Тісто для зразів готується з вареної картоплі, а їхньою начинкою є м’ясо. Подаються оригінальні картопляні зрази найчастіше зі сметаною.

Відео дня

Рум’яні, ніжні та соковиті картопляники (як їх ще називають) з м’ясною начинкою – у захваті від них буде вся сім’я, а також вони будуть гарним доповненням до святкового столу.

Апетитні картопляні зрази стануть чудовою альтернативою звичним котлетам і гарною вечерею для всієї родини. А у м’ясну начинку можна додати сир, яйця, шинку, гриби, що зробить цю страву оригінальною та більш поживною.

Зрази картопляні з м’ясом

  • Картопля – 1 кг
  • Яйце – 2-3 шт.
  • Борошно – 4-5 ст. л.
  • М’ясо (свинина, яловичина і т.д.) – 500 г
  • Цибуля ріпчаста – 1-2 шт.
  • Сіль – за смаком
  • Перець – за смаком
  • Олія рослинна для смаження
  • Сметана (для подачі) – за смаком

Спершу слід відварити м’ясо до готовності (на невеликому вогні, близько години).

Картоплю відварити в мундирі до готовності. Очистити теплою й відразу ж пропустити через м’ясорубку. Посолити та поперчити картопляну масу, додати яйце і борошно. Замісити м’яке картопляне тісто.

Цибулю очистити, вимити й дрібно нарізати. Розігріти сковороду, налити рослинну олію. У гарячу олію викласти цибулю й смажити на середньому вогні, помішуючи, до золотистого забарвлення (2-3 хвилини).

Як приготувати картопляні зрази з м’ясом / фото pinterest.com

М’ясо нарізати, пропустити через м’ясорубку. Посолити, поперчити та вбити одне яйце. Додати смажену цибулю, добре перемішати.

Сформувати зрази. Для цього мокрими руками взяти частину тіста, зробити корж. У центр коржі викласти начинку (1 ч. л.). Зліпити продовгуваті котлетки-пиріжки. Картопляні зрази з м’ясом обваляти в борошні.

Розігріти сковороду, налити рослинну олію. У гарячу олію викласти зрази. Обсмажити на середньому вогні з двох боків до золотистого.

Подавати готові зрази з м’ясом зі сметаною.

Зрази "Пташине молоко"

  • Фарш м’ясний – 300 г
  • Борошно – 0,5 ст.
  • Молоко – 1/3 ст.
  • Масло вершкове – 1 ст. л.
  • Яйце куряче – 2 шт. (1 варене круто в начинку + 1 сире у кляр)
  • Сир твердий – 50 г
  • Сіль – за смаком
  • Перець чорний – за смаком
  • Хліб (білий) – 1 скибочка

Змішати фарш, розмочений хліб, сіль та перець.

Готуємо начинку для зраз. Варене яйце натерти на тертці, додати тертий сир, сіль і перець. Додати вершкове масло, все ретельно перемішати.

Формуємо зрази. Беремо 1 ст. л. фаршу, в середину кладемо 1 ч. л. начинки. Краї защипнути й акуратно скачати у кульку. Трохи приплюснути.

Зрази з м’ясним фаршем - рецепт/ фото ua.depositphotos.com

Готуємо кляр. Збити молоко, яйце, борошно, сіль і перець – суміш має бути, як рідка сметана.

Вмочити зрази в клярі, покласти на гарячу сковороду та смажити з двох боків до золотистого кольору.

Довести зрази до готовності в гарячій духовці при температурі 220°C приблизно 15 хвилин (можна один раз перевернути, щоб не висушився кляр). Подавати на стіл.

Картопляні зрази з куркою і печерицями

  • Картопля (для зраз) – 1 кг
  • Яйце куряче – 3 шт. (в пюре – 2 шт., для смаження – 1 шт.)
  • Курка (відварна або обсмажена) – 300 г
  • Печериці (консервовані) – 0,5 банки
  • Цибуля ріпчаста – 1 шт.
  • Морква – 1 шт.
  • Сіль за – смаком
  • Перець чорний мелений – за смаком
  • Горіх мускатний мелений – за смаком
  • Сметана – 3 ст. л.
  • Соєвий соус – за смаком
  • Борошно – у міру потреби, для панірування
  • Сухарі панірувальні –­ у міру потреби, для панірування
  • Олія рослинна для смаження

Картоплю очистити й відварити. Приготувати з нього пюре з додаванням яєць. Досолити за потреби. Поперчити й додати мускатний горіх. Дати трохи охолонути.

Читайте такожСмачний та ароматний грибний суп: як приготувати апетитну страву

Цибулю очистити та дрібно нарізати. Моркву очистити й натерти на великій тертці. Печериці дрібно нарізати. Курку пропустити через м’ясорубку.

Обсмажити на олії цибулю, моркву та печериці. Додати курячий фарш, потушити трішки. Посолити (або додати соєвий соус), поперчити, додати дрібно нарізану зелень. Додати сметану для соковитості, добре перемішати й дати охолонути.

З пюре сформувати корж, у середину покласти начинку й надати форму пиріжка. Обваляти в борошні. Потім вмочити зразу в збите яйце та обваляти в панірувальних сухарях. Смажити у вершковому маслі з усіх боків до золотистої скоринки. Подавати зі сметаною.