Кадр з фільму "Меню" / фото Searchlight Pictures

Не зліть кухаря: огляд фільму "Меню" з Рейфом Файнзом, Анею Тейлор-Джой та Ніколасом Голтом

13:39, 21.11.2022
6 хв.

17 листопада в український прокат вийшов фільм жахів з елементами чорної комедії "Меню" з неперевершеним акторським складом, несподіваними сюжетними поворотами та тонким гумором. Чому ще варто подивитися цей фільм, читайте в огляді УНІАН.

УНІАН ділиться враженнями про новий фільм "Меню" / The Menu (майже без спойлерів).

Про що фільм "Меню"

В центрі сюжету фільму – молода пара Марго й Тайлер, які в компанії десятка "багатих і впливових" людей вирушають на віддалений острів Готорн, щоб поїсти в ексклюзивному ресторані під керівництвом відомого шеф-кухаря Словіка. Кулінар, який розглядає своє ремесло скоріше як концептуальне мистецтво, протягом багатьох років готує для обраних гостей розкішне меню молекулярної гастрономії. Щоб потрапити до нього на вечерю, охочим доводиться чекати місяцями та викладати шалені суми. Однак цього разу Словік підготував для гостей таку подачу страв, що налякає їх до смерті та витягне усі їхні брудні секрети. Адже кухаря  злити не можна.

Актори і персонажі фільму "Меню"

Фільм "Меню" зібрав просто вражаючий акторський склад.

Рейфу Файнзу ("Список Шиндлера", "Дивні дні", "Англійський пацієнт", "Залягти на дно в Брюгге", франшиза про Гаррі Поттера) дісталася роль відомого шеф-кухаря Юліана Словіка, який, схоже, остаточно "вигорів" на роботі й, що ще гірше, більше не відчуває вдячності від своїх клієнтів. Власне, за це він вирішує їх покарати. Актор як завжди відмінно впорався роллю, аж так, що попри усю його жорсткість та холоднокровність, йому навіть починаєш співчувати, мовляв, може він тут і не головний поганець взагалі-то.

Кадр з фільму "Меню" / фото Searchlight Pictures

Ані Тейлор-Джой ("Хід королеви", "Відьма", "Спліт", "Минулої ночі у Сохо", "Варяг"), що нині є однією з найбільш затребуваних молодих акторок, дісталася роль дівчини Марго, яка потрапила на вечерю випадково – її супутник розійшовся з дівчиною, а оскільки на одного у Готорні не бронюють, він швиденько підшукав їй заміну. Втім, Марго виявляється не такою простою, як здається.

Кадр з фільму "Меню" / фото Searchlight Pictures

Але, напевно, найбільше на овації заслуговує Ніколас Голт (франшиза "Люди Ікс", "Шалений Макс: Дорога гніву", "Тепло наших тіл", "Фаворитка"), який відмінно виконав роль схибленого на кулінарних талантах Словіка молодого чоловіка Тайлера. Якщо ви бували колись на екскурсіях, дегустаціях чи якихось інших публічних заходах, ви стовідсотково зустрічали такий типаж гостей, які вважають, що вони розуміються на питанні краще за професіоналів і постійно намагаються вставити усюди свої "п'ять копійок". Бісять, чи не так?

Були у фільмі й кілька інших колоритних персонажів, які також гіперболізовано висміювали різні типи людей. Як-то парочка кулінарних критиків, які постійно зневажливо сипали незрозумілими термінами та усюди знаходили недоліки. Або трійка молодих бізнесменів-стартаперів та багата сімейна пара завсідників закладу, які скоріше завітали до ресторану задля статусу, але насправді чхати хотіли на гастрономію.

Кадр з фільму "Меню" / фото Searchlight Pictures

Загалом, увесь фільм "Меню" – це про стереотипи, і, варто зазначити, режисерові, акторському складу та усій команді, що працювала над фільмом, вдалося дуже влучно їх висміяти.

Про режисера фільму "Меню"

Режисером фільму виступив британець Марк Майлод (вловили певні нотки фірмового британського чорного гумору в "Меню"?).

Його режисерським дебютом стала сатирична комедія "Алі Джі в парламенті" (Ali G Indahouse) 2002 року, знята за сценарієм коміка Саші Барона Коена (Борат). У 2005 році він зняв кримінальну чорну комедію "Великий Білий тягар" (The Big White) з Робіном Вільямсом та Голлі Гантер, а у 2011 році – романтичну комедію "Скільки в тебе?" (What's Your Number?) з Анною Фаріс і Крісом Евансом. Тож, як бачимо, з гумором на будь-який смак у режисера все в порядку.

Також Майлод багато працював на телебаченні, в тому числі над серіалами "Спадщина", "Безсоромні" та "Антураж", а також окремими епізодами "Гри престолів".

Як фільм "Меню" сприйняли критики

Прем'єра фільму відбулася у вересні 2022 року на Міжнародному кінофестивалі у Торонто, де фільм отримав здебільшого схвальні відгуки. Так, на IMDb у нього оцінка 7,6 балів з 10, на Rotten Tomatoes – 90% схвалення від критиків та 79% від глядачів, а на Metacritic – 71 бали від кінооглядачів та 7,1 від широкої аудиторії, що відповідає характеристиці "в цілому позитивні відгуки". Як бачимо, маємо той випадок, коли критики та глядачі солідарні в оцінках, тож фільм точно заслуговує на увагу.

Кадр з фільму "Меню" / фото Searchlight Pictures

Втім, поки у фільму доволі скромні касові збори – при 30 мільйонах доларів бюджету за підсумками першого прокатного вікенду йому поки вдалося зібрати трохи більше 15 мільйонів доларів.

Наш вердикт

Фільм "Меню", безперечно, має під собою соціальний підтекст, висміюючи певні вади нашого суспільства та його поділу на "бідних і багатих", "господарів та прислугу" тощо. Однак, з іншого боку, він поданий у вигляді гіперболізованої чорної комедії з гострими, але зрозумілими жартами. Так, примхливий глядач може кілька разів поскаржитися на певні недомовки, недостатнє пояснення або відсутність логіки, однак давайте припустимо, що, можливо, так і задумано – оскільки у фільмі багато перебільшень, відсутність логіки у діях певних героїв чи надмірний рівень фанатизму в інших, вписуються сюди цілком органічно.

Кадр з фільму "Меню" / фото Searchlight Pictures

При цьому фільм "Меню" має кілька сюжетних поворотів, яких не можна було очікувати в процесі перегляду трейлеру – хоча спочатку здавалося, що там вже розповіли основну суть фільму. Але ні, кілька сюрпризів творці фільму приховали.

Попри те, що фільм подається як трилер/горрор, і так, там будуть жорстокі смерті, завдяки чорному гумору його дуже легко дивитися. Тож з кінозали ви точно не вийдете "навантаженими" або морально пригніченими.

А ще фільм "Меню" подається дуже естетично – від зовнішнього вигляду героїв, натурної зйомки та інтер'єрів до процесу подачі страв. Тим не менш, після перегляду фільму вам, скоріш за все, захочеться скуштувати якогось чізбургера з картоплею фрі, але аж ніяк не високої кухні.

Загальна оцінка – 8,5 з 10 балів.

***

Про інші кіноновинки тижня читайте в нашому окремому огляді. Також ви можете ознайомитися з добіркою найцікавіших серіалів листопада 2022 року.

Марина Григоренко

Новини партнерів
завантаження...
Ми використовуємо cookies
Погоджуюся