Кадр з фільму "Меню" / фото Searchlight Pictures

"Меню", "Вона сказала", "Маріуполіс 2" та "Диво": що подивитися на вихідних

11:13, 17.11.2022
13 хв.

Цей тиждень є дуже плідним на прем'єри – як в кінотеатрах, так і онлайн. Так, в кінотеатрах вийдуть фільми "Меню", "Вона сказала", "Маріуполіс 2" та "Тато може!", а онлайн можна буде подивитися стрічки "Диво", "Країна снів", "R.I.P.D. 2: Повстання проклятих", "Різдво з тобою", "Дух Різдва" та "Люди, яких ми ненавидимо на весіллі". Детальніше читайте в огляді УНІАН.

УНІАН підготував традиційну добірку новинок тижня – як у кінотеатрах України, так і онлайн.

Меню / The Menu (США, 2022)

В центрі сюжету цього фільму жахів з елементами чорної комедії – молода пара Марго й Тайлер, які вирушають на віддалений острів, щоб поїсти в ексклюзивному ресторані Готорн під керівництвом відомого шеф-кухаря Словіка. Він підготував для обраних гостей розкішне меню молекулярної гастрономії, коли їжа розглядається як концептуальне мистецтво, але його підхід до кухні має лячні сюрпризи для заможних гостей.

Головні ролі у фільмі виконли Рейф Файнз ("Дивні дні", "Англійський пацієнт", "Залягти на дно в Брюгге", франшиза про Гаррі Поттера), Аня Тейлор-Джой ("Відьма", "Спліт", "Минулої ночі у Сохо", "Варяг") та Ніколас Голт (франшиза "Люди Ікс", "Шалений Макс: Дорога гніву", "Тепло наших тіл", "Фаворитка").

Режисером фільму виступив Марк Майлод, який до цього працював над низкою рейтингових серіалів, таких як "Гра престолів", "Безсоромні" та "Антураж".

Прем'єра фільму відбулася у вересні 2022 року на Міжнародному кінофестивалі у Торонто, однак у широкий прокат він виходить тільки зараз. Фільм наразі має здебільшого позитивні відгуки. Так, на IMDb у нього оцінка 7,5 балів з 10, а на Rotten Tomatoes – 88% схвалення від критиків.

Детальніше про фільм читайте в нашій окремій рецензії.

Вона сказала / She Said (США, 2022)

Ця біографічна стрічка розповість про масштабне розслідування The New York Times, яке назавжди змінило світ. Завдяки непохитності та сміливості двох репортерок видання – Меган Туї и Джоді Кантер (власне, на їхній книзі і базується фільм), жахлива правда про численні домагання впливових людей Голлівуду до жінок вийшла назовні. Це історія, що зламала роки болючої тиші та започаткувала рух #MeToo – одну з наймасштабніших соціальних кампаній проти насильства.

Головні ролі у фільмі виконали Кері Малліган ("Перспективна дівчина", "Великий Гетсбі", "Сором") та Зої Казан ("Любов – хвороба", "Балада Бастера Скраггса", серіал "Клікбейт").

Режисеркою фільму виступила німкеня Марія Шрадер, яка прославилася завдяки мінісеріалу Netflix "Неортодоксальна" та романтичній комедії "НЕідеальний чоловік".

Прем'єра фільму відбулася у жовтні 2022 року на Нью-Йоркському кінофестивалі, де він отримав скоріше позитивні відгуки. Так, на IMDb у нього оцінка 7,4 балів з 10, а на Rotten Tomatoes – 82% схвалення від критиків.

Маріуполіс 2 / Mariupolis 2 (Франція, Німеччина, Литва, 2022)

Документальний фільм "Маріуполіс 2" розповідає про події березня 2022 року в Маріуполі, а його автором є литовський режисер Мантас Кведаравічюс, якого росіяни вбили на Донбасі навесні цього року.

Кведаравічюс з початком повномасштабного російського вторгення в Україну в лютому 2022 року повернувся до Маріуполя, де він 6 років тому зняв перший фільм "Маріуполіс". До того, як російські військові взяли в полон та вбили режисера, він встиг зафіксувати життя міста під загрозою війни, де на той момент вже тривали бої за "Азовсталь" та ще стояв Маріупольський драмтеатр, позначений як місце схованки дітей.

Фільм створений із врятованих фрагментів відео, які зберегла його наречена, українка Ганна Білоброва, яка перебувала в Маріуполі разом із ним. Вона змогла вивезти відео до Литви, де змонтувала фільм разом із Дунею Сичовою – монтажеркою першої частини "Маріуполіса".

Світова прем’єра фільму відбулася в позаконкурсній секції "Спеціальний показ" 75-го Каннського кінофестивалю, де стрічка отримала Спеціальний приз журі "Золоте око". Наразі на IMDb у нього оцінка 7,6 балів з 10, а на Rotten Tomatoes – 100% схвалення від критиків.

Детальніше про фільм читайте в окремій рецензії УНІАН.

Тато може! / Rumba la vie (Франція, Бельгія, 2022)

Ця комедія розповість про немолодого чоловіка Тоні, в якого було доволі бурхливе життя. Він обожнював тату, швидкі байки та вдавав із себе справжнього американця. Але минуло 20 років, і підстаркуватий мачо зрозумів, що не має ані родини, ані рахунку в банку. Єдине надбання – донька, яку він бачив останнього разу маленькою. Зараз вона має власну студію танців і прагне здобути перемогу на всесвітньому конкурсі в Америці. Тоні вирішує будь-що налагодити стосунки, і для цього записується на заняття. Та це може стати суцільною катастрофою, адже він просто ненавидить танцювати.

Режисером фільму виступив Франк Дюбоск, він же виконав в ньому головну роль. До цього він вже зняв фільм "Мачо на колесах" 2018 року, а також зіграв у таких картинах, як "Не всі вдома", "Астерікс на Олімпійських іграх" та "Прибульці 3".

У світовий прокат фільм вийшов ще на початку 2022 року та має скоріше позитивні відгуки. Так, на IMDb у нього оцінка 6,5 балів з 10.

R.I.P.D. 2: Повстання проклятих / R.I.P.D. 2: Rise of the Damned (США, 2022)

15 листопада Netflix несподівано для багатьох випустив екшн-комедію "R.I.P.D. 2: Повстання проклятих", що є приквелом фільму 2013 року "R.I.P.D. Примарний патруль" з Раяном Рейнольдсом і Джеффом Бріджесом. Тоді картина отримала здебільшого негативні відгуки та провалилася в прокаті, відбивши приблизно половину кошторису – при витратах близько 150 мільйонів доларів фільм зібрав лише 78 мільйони доларів. Тож той факт, що історію вирішили відродити майже через 10 років, здивував багатьох.

Як і й попередній частині, мова піде про потойбічний департамент поліції, що розслідує надприродні злочини та ловить мертві душі чи монстрів, що ховаються серед живих. Щоправда, тепер події відбуватимуться набагато раніше – на Дикому Заході, а в центрі сюжету опиниться вбитий злочинцями ще молодий шериф Рой Палсіфер. Цей же персонаж був одним з головних героїв у першому фільмі, але тоді його грав Джефф Бріджес – тепер цю роль виконав Джеффрі Донован, найбільш відомий за серіалом "Чорна мітка" та фільмом "Гнів людський".

Втім, схоже, другий фільм не зміг реабілітуватися за свого попередника – наразі на IMDb у нього оцінка лише 4,4 балів з 10, тоді як перший все ж дотягнув до 5,6 балів.

Диво / The Wonder (Ірландія, Великобританія, США, 2022)

16 листопада Netflix випустив драму "Диво" з Флоренс П'ю в головній ролі, що розповість про медсестру, яка в середині 19 століття вирушає до свого рідного селища в Ірландії, щоб розв'язати місцеву таємницю. Одного дня 11-річна місцева жителька перестала їсти, однак за кілька місяців стан її здоров'я зовсім не погіршився.

Режисером фільму виступив чілієць Себастьян Леліо, лауреат та номінант багатьох престижних кінонагород. Зокрема, його картина "Фантастична жінка" 2017 року отримала "Оскар" в категорії найкращий фільм іноземною мовою.

Прем'єра фільму відбулася у вересні 2022 року на кінофестивалі Тельюрайд в Колорадо, а в обмежений прокат він вийшов на початку листопада. Фільм отримав здебільшого позитивні відгуки. Так, на IMDb у нього оцінка 7,1 балів з 10, а на Rotten Tomatoes – 85% схвалення від критиків та 72% від широкої аудиторії.

Різдво з тобою / Christmas With You (США, 2022)

17 листопада Netflix продовжить традиційний різдвяний марафон, розпочатий минулого тижня романтичною комедією "Закохатися в Різдво" з Ліндсі Лохан. Нова романтична комедія "Різдво з тобою" розповість про поп-зірку, що абсолютно "вигоріла". Дівчина вирушає в невеличке містечко перепочити та знаходить там не лише натхнення, а й кохання.

Головні ролі у фільмі виконали Еймі Гарсія, найбільше відома з роллю судмедексперта Елли Лопез в серіалі "Люцифер", та зірка початку нульових Фредді Принц-молодший, який свого часу прославився завдяки фільмам "Я знаю, що ви скоїли минулого літа", "Це все вона" та "Скубі-Ду".

Дух Різдва / Spirited (США, 2022)

Також до різдвяної тематики доєднається 18 листопада Apple TV+, представивши музичну комедію "Дух Різдва" з Уіллом Ферреллом ("Пісенний конкурс Євробачення: Історія вогненної саги", "Ельф", "Зведені брати"), Раяном Рейнольдсом ("Дедпул", "Червоне повідомлення", "Персонаж") та Октавією Спенсер ("Прислуга", "Ма", "Форма води") в головних ролях.

Фільм є сучасною адаптацією класичного твору Чарльза Діккенса "Різдвяна пісня", що розповідає  про старого скнару Ебенезера Скруджа, до якого навідується привид його колишнього компаньйона Джейкоба Марлі, а також духи Минулого, Теперішнього і Майбутнього Різдва, які змушують його переглянути своє ставлення до життя та навертають його до щирості та добросердя.

Режисером фільму виступив Шон Андерс, який до цього працював над фільмами "Хто в домі тато", "Нестерпні боси 2" та "Секс-драйв".

Фільм вийшов в обмежений прокат минулого тижня і отримав змішані або позитивні відгуки. Так, на IMDb в нього оцінка 6,2 бали з 10, а на Rotten Tomatoes – 69% схвалення від критиків та 100% від глядчів.

Дух Різдва / Spirited (США, 2022)

Також до різдвяної тематики доєднається 18 листопада Apple TV+, представивши музичну комедію "Дух Різдва" з Уіллом Ферреллом ("Пісенний конкурс Євробачення: Історія вогненної саги", "Ельф", "Зведені брати"), Раяном Рейнольдсом ("Дедпул", "Червоне повідомлення", "Персонаж") та Октавією Спенсер ("Прислуга", "Ма", "Форма води") в головних ролях.

Фільм є сучасною адаптацією класичного твору Чарльза Діккенса "Різдвяна пісня", що розповідає  про старого скнару Ебенезера Скруджа, до якого навідується привид його колишнього компаньйона Джейкоба Марлі, а також духи Минулого, Теперішнього і Майбутнього Різдва, які змушують його переглянути своє ставлення до життя та навертають його до щирості та добросердя.

Режисером фільму виступив Шон Андерс, який до цього працював над фільмами "Хто в домі тато", "Нестерпні боси 2" та "Секс-драйв".

Фільм вийшов в обмежений прокат минулого тижня і отримав змішані або позитивні відгуки. Так, на IMDb в нього оцінка 6,2 бали з 10, а на Rotten Tomatoes – 69% схвалення від критиків та 100% від глядчів.

Країна снів / Slumberland (США, 2022)

18 листопада Netflix випустить пригодницький фентезі "Країна снів", що розповість про молоду дівчину, яка відкриває таємну карту до світу мрій, Країни снів. За допомогою ексцентричного розбійника вона перетинає сни та тікає від кошмарів з надією, що зможе знову побачити свого покійного батька.

Головну роль у фільмі виконав Джейсон Момоа ("Гра престолів", "Аквамен", "Дюна"), а режисером фільму виступив Френсіс Лоуренс ("Костянтин: Володар темряви", "Голодні ігри", "Я – легенда").

В обмежений прокат фільм вийшов тиждень тому. Наразі на IMDb у нього оцінка 7,6 балів з 10, тоді як на Rotten Tomatoes – 50% схвалення від критиків та 83% від широкої аудиторії.

Люди, яких ми ненавидимо на весіллі / The People We Hate at the Wedding (США, 2022)

Також 18 листопада на Amazon Prime Video вийде комедія "Люди, яких ми ненавидимо на весіллі", в центрі сюжету якої опиняться незадоволені життям брат та сестра, які на прохання матірі приїжджають з Америки до англійської глибинки на весілля своєї заможної старшої зведеної сестри. Всі спроби нареченої налагодити стосунки всередині родини з тріском провалюються, а її власне весілля опиняється під загрозою.

Головні ролі у фільмі виконали Еллісон Дженні ("Краса по-американськи", "Прислуга", "Джуно"), Крістен Белл ("Вероніка Марс", "У кращому місці", "Жінка в домі навпроти дівчини у вікні"), Бен Платт (серіал "Політик", франшиза "Ідеальний голос") та Синтія Аддай-Робінсон (серіали "Спартак: Помста", "Стріла").

Режисером фільму виступила Клер Скенлон, яка раніше працювала над такими успішними серіалами, як "Офіс", "У кращому місці", "Блиск", "Бруклін 9-9" та "Незламна Кіммі Шмідт".

Як працюють кінотеатри в умовах воєнного часу

Кінотеатри в умовах воєнного стану працюють з певними особливостями. Так, якщо починається повітряна тривога, то показ фільму зупиняється, а глядачів просять покинути залу і відправитися в найближче бомбосховище. Найчастіше, якщо тривога менше півгодини, то показ фільму продовжують з того місця, на якому зупинилися, якщо довше – пропонують обміняти квиток на інший сеанс.

Ще одна перешкода на шляху кіноманів – відключення електроенергії. У деяких кінотетрах є генератори, тому фільми показують і під час відключення світла, проте більшість, на жаль, таку розкіш не мають. Тоді діє аналогічна система обміну квитків, як у випадку з повітряними тривогами.

При цьому сеанси прив'язані до комендантської години і роботи громадського транспорту – найбільш ранні сеанси починаються о 10:00, а найпізніші – о 19:00.

***

Крім того, ви можете подивитися фільми, що вийшли в попередні тижні, а також найкращі серіали листопада 2022 року – цього тижня стартують оновлені "Телепузики" від Netflix, містичний серіал "1899", драматична комедія "Флейшман у біді", 2 сезон комедії "Сексуальне життя студенток" і ще кілька цікавинок.

Марина Григоренко

Новини партнерів
завантаження...
Ми використовуємо cookies
Погоджуюся