Колін Фаррелл / кадр з фільму "Агент Єва"

31 травня 2021 року ірландському акторові Коліну Фарреллу, за яким з самого початку кар'єри закріпилася репутація бунтаря, виповнюється 45 років.

З цієї нагоди ми вирішили згадати найяскравіші ролі зухвалого ірландця.

Країна тигрів / Tigerland ( США, 2000)

Перші акторські проби Колін Фаррел робив ще в 1995 році, проте по-справжньому проривним для нього став 2000 рік, коли вийшла антивоєнна драма Джоела Шумахера "Країна тигрів" з талановитим молодим ірландцем у головній ролі. Фаррел зіграв роль хлопця-бунтаря, який потрапив у військовий табір в США 70-х років, що готує бійців до відправки до В'єтнаму. Герой відразу ж кинув виклик системі, роблячи все, щоб не тільки самому уникнути поїздки на війну, але і відвадити від цього своїх друзів. Картина отримала позитивні відгуки критиків, а сам Фаррелл удостоївся кількох кінопремій.

Залягти на дно в Брюгге / In Bruges (Великобританія, США, 2008)

Після першого успіху на Фаррела буквально посипалися пропозиції від топ-режисерів у касових фільмах, де серед його партнерів по знімальному майданчику було безліч іменитих колег по цеху - "Особлива думка" Стівена Спілберга з Томом Крузом, "Війна Гарта" з Брюсом Віллісом, "Телефонна будка" Джоела Шумахера, "Олександр" Олівера Стоуна, "Рекрут" з Аль Пачіно, "Новий Світ" Терренса Маліка, а також бойовики "S. W. A. T.: Спецназ Міста ангелів", "Поліція Майамі. Відділ вдач" і "Шибайголова". Якісь фільми були вдалі, а якісь не дуже. Але, так чи інакше, ім'я Фаррелла було постійно на слуху, причому не тільки через роботу в кіно, але і після регулярних скандалів в особистому житті.

Читайте такожКілліану Мерфі – 45: найяскравіші ролі зірки "Гострих козирків"

Але знову серйозно як про актора про нього заговорили в 2008 році після виходу чорної трагікомедії "Залягти на дно в Брюгге" від режисера Мартіна Макдонаха. За сюжетом, двох недолугих кілерів відправляють в бельгійське містечко Брюгге пересидіти якийсь час після проваленого завдання. Серед усіх цих старовинних вуличок, картин Босха і пивних, герой Фаррелла бореться з внутрішніми переживаннями, перебуваючи на межі. 

Фільм отримав захоплені відгуки критиків, безліч нагород і номінацій, а сам Фаррелл заслужив "Золотий глобус" найкращому акторові в комедії або мюзиклі.

Сім психопатів / Seven Psychopaths ( Великобританія, 2012)

Після "Брюгге" Фаррелл зконцентрувався на більш драматичних ролях, попутно розбиваючи їх посередніми касовими бойовиками по типу ремейку "Згадати все", проте по-справжньому успішним для нього стало друге співробітництво Мартіном Макдонахом, режисером "Залягти на дно в Брюгге". Цього разу Фаррелл зіграв роль письменника-невдахи, який має написати успішний сценарій, але це у нього ніяк не виходить. У пошуках натхнення герой потрапляє в безліч безглуздих та небезпечних ситуацій, а його партнерами в цій справі стають персонажі таких приголомшливих акторів, як Сем Рокуелл, Крістофер Уокен, Вуді Харрельсон, Том Вейтс та інші.

Лобстер / The Lobster (Великобританія, Греція, Ірландія, Франція, Нідерланди, 2015)

У 2015 році Фаррелл зіграв головну роль в драматичній антиутопії з елементами чорної комедії "Лобстер" від грецького режисера Йоргоса Лантімоса. У фільмі описується суспільство, в якому всі самотні громадяни відправляються в так званий "готель", де у них є 45 днів, щоб знайти партнера, або вони будуть перетворені на тварину. Фільм хоч і вийшов доволі важким, але отримав захоплені відгуки критиків, які серед іншого відзначили акторську гру Фаррелла, який постав перед глядачами в абсолютно новому амплуа.

Вбивство священного оленя / The Killing of a Sacred Deer (США, Великобританія, Ірландія, 2017)

Після "Лобстера" Фаррелл і Лантімос продовжили співпрацю - в 2017 році вийшла психологічна драма "Вбивство священного оленя", яка отримала не менше визнання, ніж її фільм-попередник. Цього разу Фаррелл зіграв кардіохірурга, який заводить дружбу з 16-річним сином пацієнта, що помер під час операції кілька років тому. Чоловік робить підлітку подарунки і знайомить зі своєю сім'єю, проте незабаром починає уникати занадто настирливого знайомого. Незабаром хлопець ставить чоловіка перед нелегким вибором: лікар, якого юнак вважає винним у смерті батька, має зробити непростий вибір і принести в жертву когось із членів своєї сім'ї, інакше всі його близькі помруть один за одним. 

Джентльмени / The Gentlemen ( Великобританія, США, 2019)

У 2019 році Фаррелл зіграв одну з другорядних ролей у хітовій кримінальній комедії Гая Річі "Джентельмени". Йому дісталася роль наставника групи хлопців-бійців ММА, які по дурості вплутуються в кримінальні розбірки. Тепер його герой, який і сам не такий простий, повинен втрутитися в ситуацію, щоб захистити своїх підопічних.


Наступною гучною роллю Коліна Фаррелла в кіно має стати роль Пінгвіна в черговій екранізації коміксів про Бетмена з Робертом Паттінсоном в головній ролі, який вийде на екрани в 2022 році. Для цього акторові довелося перевтілитися до невпізнання.

Вас також зацікавлять такі матеріали