Кадр з фільму "Люта нічка" / фото Universal Studios

"Коза Ностра. Мама їде", "Все завжди і водночас" та "Люта нічка": що подивитися на вихідних

09:03, 01.12.2022
9 хв.

Цього тижня в кінотеатрах з'являться вийдуть українсько-італійська комедія "Коза Ностра. Мама їде", науково-фантастична комедія "Все завжди і водночас", різдвяний екшн "Люта нічка", військова драма "Вищий пілотаж" та ретроспективні покази оскароносного "Піаніста" Романа Полянскі. Онлайн, тим часом, вийдуть норвезький фентезі-бойовик "Троль", романтична драма "Коханець леді Чаттерлей" та сімейна анімація "Скрудж: Різдвяна пісня". Детальніше читайте в огляді УНІАН.

УНІАН підготував традиційну добірку новинок тижня – як у кінотеатрах України, так і онлайн.

Коза Ностра. Мама їде

Koza Nostra (Італія, Україна, 2022)

Нова комедія з неперевершеною Ірмою Вітовською ("Мої думки тихі", "Леся+Рома",  "Секс, інста і ЗНО") розповідає про українську жінку середніх років Владу Козу, яка продає свій будинок в Карпатах і летить на Сицилію, щоб жити з дочкою і допомагати їй в догляді за онуком. Але виявляється, на на приїзд мами ніхто не чекав. Після сварки з дочкою Влада випадково опиняється на віллі колись могутнього італійського мафіозі дона Фредо, нині вдівця, що переживає глибокі кризи – особисту, сімейну і фінансову. Влада спочатку влаштовується до нього прибиральницею, але в результаті стає порятунком цього дому: мамою для дітей дона Фредо і реформатором старої, неефективної і, головне, негуманної мафії.

Режисером фільму виступив італієць Джованні Дота, для якого це дебютна повнометражна картина. Більшість акторів у фільмі теж італійці.

В Італії фільм вийшов в прокат ще півроку тому та отримав доволі непогані відгуки. Так, на IMDb у нього оцінка 6,7 балів в 10.

Все завжди і водночас

Everything Everywhere All at Once (США, 2022)

Цього тижня до українських кінотеатрів нарешті добралася науково-фантастична комедія "Все завжди і водночас" від студії А24, що наробила галасу у всьому світі навесні 2022 року. Фільм розповідає про американку китайського походження Евелін Ван, яка разом зі своїм чоловіком Веймондом керує пральнею. Останнім часом в неї справи йдуть зовсім кепсько, а на додачу до цього вона ще й дізнається про існування мультивсесвіту, в якому мешкають її версії з найрізноманітнішими здібностями. Евелін доведеться вирушити у подорож світами, щоб зібрати різні здібності у своїх двійників та кинути виклик великому злу.

Головну роль у фільмі виконала Мішель Єо – зірка стрічок "Шан-Чі та Легенда десяти кілець", "Вартові Галактики 2", "Шалено багаті азіати", "Мемуари гейші" та "Тигр, що крадеться, дракон, що причаївся". Також одну з ролей у картині виконала Джеймі Лі Кертіс (франшиза "Хелловін", "Ножі наголо", "Чумова п'ятниця", "Правдива брехня").

Режисерами та сценаристами картини виступили творчий дует Деніела Шайнерта та Деніела Квана, які працюють під псевдонімом "Деніели" та прославилися у 2016 році завдяки фільму "Людина-швейцарський ніж" з Деніелом Редкліффом та Полом Дано.

Фільм вийшов у прокат наприкінці березня 2022 року та отримав чимало позитивних відгуків, а також став найкасовішим фільмом незалежної студії А24 з понад 100 мільйонів доларів зборів. На IMDb у фільму висока оцінка 8,1 бал з 10, а на Rotten Tomatoes – 95% схвалення від критиків та 89% від глядачів.

Люта нічка

ViolentNight (США, 2022)

Події цього фільму розгортаються у розпал різдвяних свят. На одній зі святкових вечірок група жорстоких найманців бере у заручники заможну родину. Рятувати їх визветься справжній Санта Клаус.

Головну роль у фільмі виконує зірка "Дивних див" та "Чорної вдови" Девід Гарбор. Також у фільмі знялися Джон Легвізамо ("Джон Вік", "Явище", "Енканто"), Кем Жиґанде ("Сусідка по кімнаті", "Сутінки") та інші.

Режисером фільму виступив норвежець Томмі Віркола ("Мертвий сніг", "Сім сестер", "Мисливці за відьмами"). Спродюсувала стрічку та ж команда, що відповідала за фільми "Ніхто" та "Швидкісний поїзд".

Вищий пілотаж

Devotion (США, 2022)

Ця військова драма ґрунтується на реальних подіях, що сталися під час Корейської війни, та розповідає історію про льотчиків 32-ї ударної ескадрильї винищувачів ВПС США Тома Гаднера і Джеса Брауна. Під час виконання спільної диверсійної операції вони стали бойовими товаришами, однак після того, як літак Брауна зазнав аварії на ворожій території, їхній дружбі потрібно було пройти сувору перевірку.

Головні ролі у фільмі виконали Джонатан Мейджорс ("Локі", "Людина-мураха та Оса: Квантоманія", "Крід ІІІ") та Глен Пауелл ("Нестримні 3", "Топ Ґан: Меверік", "Королеви крику").

Режисером фільму виступив Джастін Діллард, який до цього зняв науково-фантастичний трилер "Спритність" та фільм жахів "Кохана".

Прем'єра фільму відбулася на міжнародному кінофестивалі в Торонто у вересні 2022 року, де він отримав стримано позитивні відгуки. Так, на IMDb у фільму оцінка 6,7 балів з 10, а на Rotten Tomatoes – 79% схвалення від критиків та 93% від глядачів.

Піаніст

The Pianist (Франція, Німеччина, Великобританія, Польщі, 2002)

Також 1 грудні в українських кінотеатрах стартують ретроспективні покази культової біографічної драми Романа Полянскі, що розповідає про музиканта, який разом з іншими євреями був відправлений у варшавське гетто, однак йому вдалося втекти і сховатися. Йому доводиться провести кілька років, ховаючись по чужих квартирах і спостерігаючи за життям міста з вікна. Життя у нелюдських умовах прирікає піаніста на голодну смерть, однак вижити обдарованому музикантові допомагає німецький офіцер.

Головну роль у фільмі виконав Едрієн Броуді ("Тємничий ліс", "Французький диспетчер", "Білявка"), який за цю роботу отримав "Оскар".

Загалом фільм "Піаніст", що входить до багатьох рейтингів найкращих фільмів в історії, отримав величезну кількість престижних нагород та номінацій, в тому числі "Золоту пальмову гілку" та "Оскар" за найкращу режисуру. На IMDb у фільму оцінка 8,5 балів з 10, а на Rotten Tomatoes – 95% схвалення від критиків та 96% від глядачів.

Троль

Troll (Норвегія, 2022)

1 грудня Netflix випустить фентезі-екшн "Троль", за сюжетом якого в горах норвезького нацпарку Довреф'єлль після тисячолітнього сну прокидається гігантська істота, яка, руйнуючи все на своєму шляху, рухається до столиці Норвегії. Щоб зупинити того, хто, як раніше вважалося, існує лише у казках, влада залучає до вирішення проблеми палеонтологів.

Режисером фільму виступив норвежець Роар Утхауг, який до цього зняв пригодницький бойовик "Розкрадачка гробниць: Лара Крофт" 2018 року з Алісією Вікандер та фільм-катастрофу "Хвиля", який у 2016 році був висунутий Норвегією на премію "Оскар" у номінації "Найкращий фільм іноземною мовою".

Коханець леді Чаттерлей

Lady Chatterley's Lover (Великобританія, США, 2022)

2 грудня на Netflix вийде романтична драма "Коханець леді Чаттерлей", заснована на скандальному однойменному романі англійського письменника Девіда Герберта Лоуренса. Книга була вперше видана у 1928 році та одразу спричинила великий скандал, пов'язаний з численними відвертими описами сцен сексуального характеру. Деякий час роман був навіть заборонений у різних країнах.

В центрі сюжету – класичний любовний трикутник: молода, красива дружина, чоловік-інвалід і похмурий лісник, що наглядає за маєтком. Головні ролі у фільмі виконують Емма Корін ("Корона", "Пенніворт", "Мій поліцейський"), Джек О'Коннелл ("Скінс", "Нескорений", "Північні води") та Метью Дакетт (серіал "Сповідь").

Фільм вперше був показаний на фестивалі Telluride у вересні 2022 року, а в листопаді він вийшов в прокат на батьківщині. Фільм отримав скоріше позитивні відгуки. Так, на IMDb у ніього оцінка 7,1 балів з 10, а на Rotten Tomatoes – 89% схвалення від критиків.

Скрудж: Різдвяна пісня

Scrooge: A Christmas Carol (Великобританія, 2022)

Також 2 грудня Netflix випустить сімейну анімацію "Скрудж: Різдвяна пісня", що є черговою екранізацією повісті Чарльза Дікенса "Різдвяна пісня". Вона розповідає про старого скнару Ебенезера Скруджа, до якого навідується привид його колишнього компаньйона Джейкоба Марлі, а також духи Минулого, Теперішнього і Майбутнього Різдва, які змушують його переглянути своє ставлення до життя та навертають його до щирості та добросердя.

Голоси персонажам мультфільму серед інших дали такі відомі актори, як Люк Еванс (трилогія "Хоббіт", "Дракула. Невідома історія", "Висотка", "Алієніст"), Олівія Колман ("Лобстер", "Фаворитка", "Батько", "Залізна леді"), Джонатан Прайс ("Гра престолів", "Два папи", "Чоловік, який вбив Дон Кіхота", "Корона"), Джессі Баклі ("Чорнобиль", "Фарго", "Чоловічій рід") та інші.

Як працюють кінотеатри в умовах воєнного часу

Кінотеатри в умовах воєнного стану працюють з певними особливостями. Так, якщо починається повітряна тривога, то показ фільму зупиняється, а глядачів просять покинути залу і відправитися в найближче бомбосховище. Найчастіше, якщо тривога менше півгодини, то показ фільму продовжують з того місця, на якому зупинилися, якщо довше – пропонують обміняти квиток на інший сеанс.

Ще одна перешкода на шляху кіноманів – відключення електроенергії. У деяких кінотетрах є генератори, тому фільми показують і під час відключення світла, проте більшість, на жаль, таку розкіш не мають. Тоді діє аналогічна система обміну квитків, як у випадку з повітряними тривогами.

При цьому сеанси прив'язані до комендантської години і роботи громадського транспорту – найбільш ранні сеанси починаються о 10:00, а найпізніші – о 19:00.

***

Крім того, ви можете подивитися фільми, що вийшли в попередні тижні, а також найкращі серіали грудня 2022 року – цього тижня стартують 2 сезон оновленої "Пліткарки", детективний серіал "Три сосни" та 2 сезон шпигунського серіалу "Повільні коні".

Марина Григоренко

Новини партнерів
завантаження...
Ми використовуємо cookies
Погоджуюся