Кадр з фільму "Вартові галактики: Спеціальний святковий випуск" / фото Marvel Studios

"Область Героїв", "Три тисячі років бажань", "Вартові галактики" та німецьке кіно: прем'єри тижня

09:13, 24.11.2022
14 хв.

Цього тижня в український прокат вийдуть документальний фільм "Область героїв" про вторгнення російських окупантів на Київщину, романтичний фентезі "Три тисячі років бажань", мультфільм "Незвичайний світ" та ще кілька новинок. Також кіноманів порадує щорічний фестиваль "Нове німецьке кіно. У новій реальності". Онлайн, тим часом, вийдуть різдвяний епізод "Вартових галактики" з кіновсесвіту Marvel та музична фентезі-комедія "Зачарована 2". Детальніше читайте в огляді УНІАН.

УНІАН підготував традиційну добірку новинок тижня – як у кінотеатрах України, так і онлайн.

Область Героїв

(Україна, 2022)

За останні два тижні в український прокат виходить вже друга документальна стрічка, присвячена подіям на початку російської повномасштабної війни в Україні. Якщо минулого тижня українцям представили фільм Мантаса Кведаравічюса про події в Маріуполі в березні 2022 року "Маріуполіс 2", то цього тижня виходить картина Артура Лермана "Область Героїв" про події на Київщині.

Фільм "Область Героїв" – це перша масштабна кінореконструкція реальних героїчних історій простих українців. Команда присвятила цей проект всім волонтерам України, які ціною власного життя врятували та продовжують рятувати тисячі життів. Глядач побачить відверту кіносповідь про події, які відбувалися у самому пеклі ворожої окупації: в Бучі, Ворзелі, Гостомелі, Ірпені та інших містах і селах. Кожна героїчна сповідь – це не про одну людину та її історію, а про тисячі українських волонтерів, які уособлюють незламну українську націю.

До фільму "Область Героїв" увійшло декілька реальних історій. В головних ролях – волонтери, які особисто зіграли самі себе. Герої фільму – хоробрі мешканці Київської області. І вони лише частина великої героїчної нації. Вони є уособленням тисяч таких самих волонтерів-героїв по всій Україні.

Більше про фільм "Область Героїв" ви можете дізнатися з інтерв'ю його автора і генерального продюсера Олексія Комаровського для УНІАН.

Три тисячі років бажань

Three Thousand Years of Longing (США, Австралія, 2022)

Також цього тижня українських кінотеатрів нарешті дісталася фантастична мелодрама "Три тисячі років бажань" з Тільдою ​​Свінтон ("Орландо", "Пляж", "Загадкова історія Бенджаміна Баттона", "Виживуть тільки коханці", "Доктор Стрендж") та Ідрісом Ельбою ("Тор", "Тихоокеанський рубіж", "Загін самогубців: Місія навиліт", "Темна вежа", "Форсаж: Гоббс та Шоу").

Нова картина від володаря премії "Оскар" та автора франшизи про Шаленого Макса Джорджа Міллера є вільною екранізацією оповідання британської письменниці А. С. Байетт "Джин у пляшці зі скла "Солов'їне око".

В центрі сюжету цієї казки для дорослих – видатна вчена Алітея Бінні, що спеціалізується на архетипових історіях, які людство передавало, змінювало та переписувало тисячоліттями. Алітея любить свою роботу та колег, живе одна в Лондоні й, як їй здається, абсолютно задоволена своїм життям. Поки одного разу на гранд-базарі в Стамбулі вона не отримує в подарунок пляшечку, з якої виривається справжній Джин. Він одразу ж вмовляє Алітею загадати три заповітні бажання, аби самому отримати свободу, про яку мріє вже три тисячі років. Проте Алітея чудово розуміє, чим закінчуються такі історії, а тому не поспішає погодитись з магічним незнайомцем. І тоді Джин розповідає Алітеї найнеймовірнішу історію з усіх – історію власного життя і людей навколо себе.

Фільм був вперше представлений на Каннському кінофестивалі у травні 2022 року, а у світовий прокат вийшов у серпні. Картина отримала в цілому позитивні відгуки, однак була не надто успішна в прокаті. На IMDb у фільму оцінка 6,7 балів з 10, а на Rotten Tomatoes – 71% схвалення від критиків і 73% від глядачів.

Детальніше про фільм читайте в огляді УНІАН.

Незвичайний світ

Strange World (США, 2022)

Нова анімація від Walt Disney Animation Studios розповість історію про незвідану землю та фантастичних істот, які її населяють. Невдовзі там розпочнеться неймовірна подорож легендарної родини дослідників Кладсів. Сімейство, однак, так сильно відрізняється від цього світу, що це може вплинути на їхню останню та найважливішу місію. 

Режисером фільму виступив Дон Голл, який до цього працював над мультфільмами "Місто героїв", "Рая та останній дракон" та "Ваяна".

В оригінальній версії анімаційного фільму головних героїв озвучили Джейк Джилленгол ("Спіріт: Дикий мустанг", "Людина-павук: Далеко від дому", "Донні Дарко"), Денніс Квейд ("Життя і мета собаки"), Люсі Л'ю ("Підстава", "Ангели Чарлі") та інші.

За результатами попередніх показів мультфільм отримав середні або стримано позитивні відгуки. Так, на IMDb у нього скромна оцінка 5,1 бал з 10, натомість на Rotten Tomatoes в нього 73% схвалення від критиків.

Нове німецьке кіно. У новій реальності

Попри війну в Україні цього року пройде один із найстаріших українських кінооглядів – вже 28-й фестиваль німецького кіно, що традиційно стане поглибленим експрес-курсом останніх подій у кінематографі Німеччини. Протягом тижня з 24 по 29 листопада столичні глядачі побачать добірку найкращих німецьких прем'єр і головних хітів за останні пару років. У грудні фестиваль переміститься до Дніпра, Одеси, Чернівців, Львова та Харкова. Усі фільми демонструватимуться мовою оригіналу з українськими субтитрами.

В рамках фестивалю покажуть чотири фільми:

Комедія штазі / Stasikomödie (Німеччина, 2022) – романтична комедія Леандера Гаусманна, події якої розгортаються у комуністичному Східному Берліні довкола юнака, що веде подвійне життя контркультурного письменника та агента Міністерства державної безпеки (так званого Штазі). До речі, одну з другорядних ролей у фільмі виконав один з найвідоміших представників сучасного німецького кіно Том Шиллінг ("Академія смерті", "Наші матері, наші батьки", "Робота без авторства"), а головна роль дісталася Давіду Кросу ("У сніговому полоні", "Повітряна куля", "Кінгсмен: Початок"). Цього року фільм став призером Баварської кінопремії.

Фальсифікатор / Der Passfälscher (Німеччина, Люксембург, 2022) – біографічна драма, заснована на реальних подіях 1942 року в Берліні. Молодий єврей, роль якого виконує зірка "Пітьми" Луїс Гофманн, використовує свій талант підробки документів, щоб допомогти собі та іншим уникнути депортації. Тепер він і його друзі мають нові особистості й ховаються від влади на видноті. Однак чим більше життів рятує юнак, тим сильніше затягується навколо нього петля. Фільм – учасник програми Special Gala цьогорічного Берлінале.

Рабіє Курназ проти Джорджа Буша / Rabiye Kurnaz gegen George W. Bush (Німеччина, Франція, 2022) – комедія про домогосподарку з Бремена, яку прагнення звільнити свого сина з американської в’язниці закидає в самісінький центр світової політики. Пліч-о-пліч зі стриманим правозахисником темпераментна матуся-туркеня кидають виклик Джорджу Бушу. Одну з головних ролей у фільмі виконав добре відомий і за межами Німеччини Олександр Шеер, якого наш глядач міг бачити на попередніх тижнях німецького кіно у фільмах "Смерть хіпі! Хай живуть панки!", "Гундерманн" та "Фассбіндер". Фільм отримав "Срібного ведмедя" за найкращий сценарій та акторську роботу в головній ролі на Берлінському міжнародному кінофестивалі 2022 року.

Велика свобода / Große Freiheit (Австрія, Німеччина, 2022) – драма про чоловіка на ім'я Ганс, який вперше потрапив за ґрати за звинуваченням у гомосексуальності у віці 12 років. Далі він пережив Освенцим, але суворі закони продовжують діяти навіть після завершення війни: Ганс вчергове не отримує свободи і знову опиняється в одній камері зі своїм давнім сусідом, засудженим за вбивство. У головній ролі – зірка німецького кіно Франц Роговський, відомий зі стрічок "Ундина", "Транзит" і "Вікторія".

Вартові галактики: Спеціальний святковий випуск

The Guardians of the Galaxy Holiday Special (США, 2022)

25 листопада 2022 року на Disney+ вийде різдвяний епізод "Вартових галактики" з кіновсесвіту Marvel. Команда космічних супергероїв вирішить повернутися на Землю відсвяткувати Різдво, щоб трохи підняти настрій своєму капітанові Пітеру Квілу (Кріс Пратт), який досі переживає розставання з Гаморою (Зої Салдана). В якийсь момент Дрекс Руйнівник (Девід Батіста) і Богомолиця (Пом Клементьєф) захочуть зробити Квілу ще один подарунок, викравши його кумира дитинства – голлівудського актора Кевіна Бейкона, який, власне, зіграє у епізоді самого себе.

Режисером спецвипуску став Джеймс Ганн, який зняв усі інші частини "Вартових галактики", а до своїх ролей повернулися більшість акторів з попередніх фільмів франшизи.

Ноцебо

Nocebo (Ірландія, Філіппіни, 2022)

Цей психологічний трилер розповість про успішна фешн-дизайнерку, яка напередодні гучного шоу раптово починає страждати від кошмарів. Невдовзі з’являються й інші симптоми загадкової хвороби, що ставлять в глухий кут лікарів і бісять її чоловіка. Несподівано в їхньому будинку в самому центрі Лондона з'являється дивна філіппінка і пропонує допомогу. Таємничі маніпуляції дійсно приносять тимчасове і нетривале полегшення. Героїня тепер згодна на все, аби залишатись у стабільному стані. Дедалі заглиблюючись у ритуали народної медицини, вона за будь-яку ціну прагне вилікуватись від хвороби, але втрачає контроль над підсвідомим, і всі стикаються з чимось дійсно жахливим.

Головні ролі у фільмі виконали Єва Грін ("Мрійники", "Казино "Рояль", "Останнє кохання на Землі", "Страшні казки"), Марк Стронг ("Рок-н-рольник", "Ірландець", "Кінгсмен", "Шазам!") та філіппінська актриса та співачка Чай Фонасьє.

Режисером фільму виступив Лоркан Фіннеган, який до цього зняв науково-фантастичний трилер "Віваріум" з Імоджен Путс і Джессі Айзенбергом.

У світовий прокат фільм вийшов у жовтні 2022 року та отримав посередні відгуки. Наразі на IMDb у нього оцінка 6,2 бали з 10, а на Rotten Tomatoes – 65% схвалення від критиків та 57% від глядачів.

Покерфейс

Poker Face (США, 2022)

В центрі сюжету цього екшн-трилера – мільярдер та гравець у покер з високими ставками Джейк Фолі, який вирішує подарувати своїм найкращим друзям незабутню ніч. Вони отримують шанс виграти грошей більше, ніж вони могли мріяти. Але для участі доведеться відмовитися від найдорожчого: можливості зберегти таємниці, які приховували усе своє життя. Уже під час гри герої з’ясовують, чим насправді ризикують.

Головні ролі у фільмі виконали Расселл Кроу ("Гладіатор", "Знедолені", "Потяг до Юми", "Хороші хлопці"), Ліам Гемсворт ("Голодні ігри", "Нестримні 2", "День незалежності: Відродження"), Ельза Патакі (франшиза "Форсаж", "Джалло"), RZA ("Залізний кулак", "Мертві не вмирають", "Ніхто") та інші.

Режисером фільму виступив виконавець головної ролі Расселл Кроу, втім, судячи з перших відгуків, його друга повнометражна режисерська робота видалася не дуже вдалою. Так, на IMDb у фільму оцінка 5,1 бал з 10, а на Rotten Tomatoes – 11% схвалення від критиків та 33% від глядачів.

Дитя темряви: Перша жертва

Orphan: First Kill (США, 2022)

Цей фільм є приквелом фільму "Дитя темряви" 2009 року, що розповідав про жінку з генетичним захворюванням, завдяки якому вона видавала себе за дитину та тероризувала прийомні сім'ї, до яких потрапляла. Судячи з назви можна здогадатися, що в новому фільмі йтиметься про початок її шляху.

Головну роль у фільмі виконала Ізабель Фурман, яка також зіграла і у першому фільмі. Також у фільмі знялися Джулія Стайлз ("10 речей, які я в тобі ненавиджу", "Ідентифікація Борна", "Шахрайки з Волл-стріт") та Россіф Сазерленд (серіали "Швидка допомога", "Царство").

У світовий прокат фільм вийшов у серпні 2022 року та отримав відгуки вище середніх. Так, на IMDb у нього оцінка 5,9 балів з 10, а на Rotten Tomatoes – 72% схвалення від критиків та 77% від глядачів.

Зачарована 2

Disenchanted (США, 2022)

24 листопада Disney+ випустить музичну фентезі-комедію "Зачарована 2", що є продовженням фільму 2007 року. Події нового фільму відбуватимуться через 15 років після першого – казкова дівчина Жизель щасливо живе з Робертом та його дочкою Морган в реальному світі. Однак за ними вже спостерігає Мальвіна Монро, яка має мерзенні наміри щодо сім'ї. Коли виникають проблеми, Жизель починає мріяти про те, щоб їхнє життя було схожим на казку. Втім, заклинання призводить до зворотного ефекту, і Жизель поспішає врятувати свою родину і свою батьківщину, королівство Андалазію, перш ніж годинник проб'є північ.

Головні ролі, як і у першому фільмі, виконали Емі Адамс ("Спіймай мене, якщо зможеш", "Боєць", "Майстер", "Людина зі сталі") та Патрік Демпсі ("Анатомія Грей", " Дитина Бріджит Джонс"), також до своїх ролей повернулися Джеймс Марсден ("Люди Ікс", "Траса 60", "Їжак Сонік", "Світ Дикого Заходу") та Ідіна Мензел ("Крижане серце", "Неграновані коштовності"). Головну антагоністку зіграла Мая Рудольф ("Подружки нареченої", "У кращому світі", "Лакрична піца").

Наразі фільм має посередні відгуки. Так, на IMDb у нього оцінка 5,9 балів з 10, а на Rotten Tomatoes – 39% схвалення від критиків та 60% від глядачів.

Як працюють кінотеатри в умовах воєнного часу

Кінотеатри в умовах воєнного стану працюють з певними особливостями. Так, якщо починається повітряна тривога, то показ фільму зупиняється, а глядачів просять покинути залу і відправитися в найближче бомбосховище. Найчастіше, якщо тривога менше півгодини, то показ фільму продовжують з того місця, на якому зупинилися, якщо довше – пропонують обміняти квиток на інший сеанс.

Ще одна перешкода на шляху кіноманів – відключення електроенергії. У деяких кінотетрах є генератори, тому фільми показують і під час відключення світла, проте більшість, на жаль, таку розкіш не мають. Тоді діє аналогічна система обміну квитків, як у випадку з повітряними тривогами.

При цьому сеанси прив'язані до комендантської години і роботи громадського транспорту – найбільш ранні сеанси починаються о 10:00, а найпізніші – о 19:00.

***

Крім того, ви можете подивитися фільми, що вийшли в попередні тижні, а також найкращі серіали листопада 2022 року – цього тижня стартують гостросюжетний трилер "Ехо-3" з Люком Евансом, чорна комедія "Венздей" від Тіма Бертона, комедійна драма "Ласкаво просимо до Чіппендейлів" про засновника першої в історії США суто чоловічої стриптиз-трупи, музичний серіал "Ідеальний голос: Бампер в Берліні" та детективний серіал "Мислити як злочинець: Еволюція".

Марина Григоренко

Новини партнерів
завантаження...
Ми використовуємо cookies
Погоджуюся