Кріс Еванс прославився завдяки ролі Капітана Америка / фото REUTERS

13 червня 2021 року виповнюється 40 років американському акторові Крісу Евансу, найбільш відомому широкій аудиторії за роллю Капітана Америка у фільмах кіновсесвіту Marvel.

З цієї нагоди УНІАН вирішив згадати й інші гідні уваги ролі голлівудської зірки.

Фантастична четвірка / Fantastic Four ( США, 2005)

Свою кар'єру в кіно Кріс Еванс почав в 2000 році, знявшись в декількох молодіжних комедійних проектах, включаючи "Недитяче кіно" і "Вищий бал". Сам актор не особливо в захваті від своїх ранніх ролей, хоча і зазначає, що на початку кар'єри доводилося погоджуватися на те, що пропонували. У 2005 році актор отримав роль зухвалого Людини-факела в вельми успішній марвеловській "Фантастичній четвірці", після чого до нього почало надходити набагато більше пропозицій. Втім, скаржився сам Еванс, в першу чергу за підсумками кастингів йому пропонували ролі, грунтуючись на його зовнішніх даних, а не на драматичних якостях.

Пекло / Sunshine ( Великобританія, 2007)

У числі своїх улюблених проектів 2000-х Еванс називає науково-фантастичний трилер Денні Бойла "Пекло". Йому дісталася роль комп'ютерного фахівця Мейса (по суті, єдиного тверезо мислячого члена команди) на борту космічного корабля, мета якого – заново розпалити згасаюче Сонце і таким чином врятувати все живе на Землі. Крім Еванса, у фільмі зіграли Кілліан Мерфі, Роуз Бірн, Марк Стронг та інші. Для того, щоб актори краще вжилися в ролі людей, ізольованих на космічному кораблі протягом декількох років, їм довелося якийсь час пожити на справжньому підводному човні, спілкуючись виключно між собою.

Скотт Пілігрим проти всіх / ScottPilgrimvs. theWorld (США, 2010)

Рано чи пізно, але акторові з такою зовнішністю, як у Кріса Еванса, довелося ступити на територію популярних на початку 2000-х романтичних комедій – "Щоденник няні", "Скільки у тебе", "Серце вщент". Крім того, актора часто запрошували на ролі в бойовиках і трилерах – "Стільниковий", "П'ятий вимір", "Лузери", "Королі вулиць". На тлі всього цього виділялася одна невелика, але вельми гідна роль – одного зі "злих колишніх" в комікс-комедії "Скотт Пілігрим проти всіх", яка з часом отримала статус культової.

Прокол / Puncture ( США, 2011)

Незалежна драма "Прокол" – один з тих фільмів, якими Кріс Еванс особливо пишається. Фільм розповідає про реально існуючого американського адвоката Майка Вайса. Молодий чоловік, який серйозно сидів на наркотиках і вів не надто благочестивий спосіб життя, втім, разом зі своїм партнером по юрфірмі береться за справу медсестри місцевої швидкої допомоги, яка уколюється зараженої голкою під час виклику. І коли адвокати починають заглиблюватися в справу, вони розуміють, що тепер їм доведеться протистояти всій системі охорони здоров'я і великим фармакологічним компаніям. Герої стають ізгоями, але вирішуються довести справу до кінця. Свого часу завдяки цій справі вдалося зробити невелику, але важливу революцію в медицині.

Перший месник / Captain America: The First Avenger (США, 2011)

Говорячи про акторську кар'єру Кріса Еванса, неможливо пройти повз роль Капітана Америка у фільмах кіновсесвіту Marvel, яка піднесла актора в ранг топ-зірок Голлівуду. Цікаво, що спочатку керівництво Marvel не хотіло запрошувати Еванса на проби на роль з тієї причини, що він вже асоціювався з іншим комікс-персонажем з "Фантастичної четвірки". На щастя, директор з кастингу був дуже наполегливий. Однак, коли Еванса все ж покликали на кастинг і були готові запропонувати йому роль, він кілька разів відмовлявся від пропозиції через страх надовго застрягти в одній ролі й остаточно втратити шанси пробитися в серйозне кіно. Проте, після деяких роздумів він погодився на роль Стіва Роджерса, і тепер нітрохи про це не шкодує, адже в подальшому роль відкрила йому купу можливостей для подальшого розвитку кар'єри. В цілому Кріс Еванс з'явився в ролі Капітана Америка в 11 фільмах Marvel (включаючи камео і сцени після титрів). В останній на даний момент раз він виконав цю роль у фільмі "Месники: Завершення" (2019).

Крізь сніг / Snowpiercer (Південна Корея, Чехія, 2013)

У 2013 році Кріс Еванс виконав головну роль в постапокаліптичному трилері південнокорейського режисера Пон Чжун Хо (того самого, який пізніше зняв оскароносних "Паразитів"). Події фільму відбуваються через сімнадцять років після катастрофи, що скувала Землю льодом і снігом. Єдине місце, де збереглося життя – поїзд, що безперервно мчить навколо Землі, пасажири якого чітко розділені на класи. Багаті живуть в голові й насолоджуються благами цивілізації, а бідні – ледве зводять кінці з кінцями в останніх вагонах. Одного разу група пасажирів у хвості поїзда на чолі з персонажем Кріса Еванса піднімає бунт і вирішує дійти до першого вагона.

Обдарована / Gifted ( США, 2017)

Ще одна яскрава робота Кріса Еванса в кіно – драма "Обдарована", в якій він грає роль Френка – дядька і опікуна дівчинки-генія. Чоловік протистоїть своїй матері, яка хоче отримати опіку над дівчинкою. Жінка вважає, що дитина – математичне диво "один на мільярд" і вона повинна бути спеціально навчена до життя, присвяченого математиці. Але Френк з цим абсолютно не згоден, і у нього на це є серйозні причини. Фільм вийшов вельми зворушливим і показав Кріса Еванса зовсім з іншого боку. Пізніше він ще раз успішно приміряв роль батька в серіалі "захищаючи Джейкоба".

До слова, під час зйомок фільму, частину сцен якого знімали в реальному притулку для тварин, Кріс Еванс підібрав пса, якого він назвав Доджер і в якому він душі не чає. Зараз актор регулярно постить історії з життя свого улюбленця в соцмережах.

Ножі наголо / Knives Out ( США, 2019)

Перша гучна роль Кріса Еванса після прощання з Капітаном Америка – роль головного антагоніста в хітовому детектив "Ножі наголо" з блискучим акторським складом: Деніел Крейг, Ана Де Армас, Кріс Еванс, Джеймі Лі Кертіс, Дон Джонсон, Майкл Шеннон, Тоні Коллетт, Крістофер Пламмер та інші. Для Еванса, за яким давно закріпився образ позитивного героя, роль мерзотника була вельми незвичайна. Фільм зумів підкупити глядачів оригінальним сюжетом, який обертався навколо розслідування вбивства ексцентричного письменника культових детективів Харлана Тромбі на вечірці з нагоди його 85-річчя, а також красивою картинкою і тонким гумором, в дусі класичних англійських детективів Агати Крісті.

Після 2019 року Кріс Еванс трохи зменшив оберти в акторській кар'єрі, більше присвятивши себе суспільно-політичному життю. Разом з актором і режисером Марком Кассеном, з яким він подружився на зйомках фільму "Прокол", і бізнесменом Джо Кіані він запустив веб-портал A Starting Point, покликаний за допомогою відео-контенту в зрозумілому форматі підвищити політичну грамотність виборців. Проект витриманий в нейтральному політичному форматі й надає рівні можливості представникам демократів і республіканців висловити свою точку зору з приводу наболілих питань. У деяких відео сам Кріс Еванс виступає в ролі інтерв'юера.

У 2021 році Кріс Еванс почав повертатися до активної роботи в кіно – зараз щосили ведуться зйомки шпигунського трилера "Сіра людина" від Netflix з рекордним бюджетом, що розповідає про протистояння професійних вбивць – екс-оперативника ЦРУ Корта Джентрі (Райан Гослінг) і колишнього колеги Ллойда Хансена, що полює на нього по всьому світу (Кріс Еванс).

Крім того, в 2021 на екрани вийде комедія в жанрі політична сатира "Не дивись вгору", в якій Кріс Еванс виконав одну з ролей, хоча поки не відомо, кого саме він зіграє. Головні ролі в картині дісталися Дженніфер Лоуренс, Леонардо Ді Капріо, Меріл Стріп, Тімоті Шаламе, Кейт Бланшетт, Джоні Гіллу, Меттью Перрі та іншим.

Вас також може зацікавити