Томасін Маккензі у фільмі "Минулої ночі в Сохо" / фото B&H

Жахи нічного Лондона в естетиці 60-х: рецензія на фільм "Минулої ночі в Сохо" Едгара Райта

09:09, 30.10.2021

28 жовтня в український прокат вийшов новий фільм від творця "Зомбі на ім'я Шон" і "Скотт Пілігрим проти всіх" Едгара Райта – містичний трилер "Минулої ночі в Сохо". На головні ролі в цій неймовірно стильній картині режисерові вдалося роздобути одразу двох перспективних зірок Голлівуду – Аню Тейлор-Джой і Томасін Маккензі. Однак чи вдалося Райту зняти щось більше, ніж просто красиву картинку, читайте в огляді УНІАН.

Едгар Райт зробив собі ім'я завдяки серії чисто британських комедійних фільмів жахів "Зомбі на ім'я Шон", "Типу круті лягаві" і "Армагеддець", які він зняв разом з Саймоном Пеггом і Ніком Фростом в середині 2000-х. Поступово талановитий постановник з вельми впізнаваним стилем почав зміцнювати свої позиції на американському ринку. У 2010 році він зняв комедійний бойовик "Скотт Пілігрим проти всіх" за мотивами однойменної серії коміксів, що отримав позитивні відгуки критиків, шанованих кінодіячів і цінителів незалежного кіно. Пізніше він ще попрацював над сценарієм марвеловської "Людини-Мурахи" і зрежесував ще один комедійний бойовик – "Малюк на драйві". Тож нова робота Райта "Минулої ночі в Сохо" (Last Night in Soho) привернула до себе увагу кіноманів ще на стадії розробки.

Аня Тейлор-Джой і Метт Сміт у фільмі "Минулої ночі в Сохо" / фото B&H

Тим більше, що на головні ролі йому вдалося роздобути відразу двох перспективних зірок Голлівуду – Аню Тейлор-Джой ("Спліт", "Нові мутанти", "Хід королеви") і Томасін Маккензі ("Кролик Джоджо", "Король", "Хоббіт: Битва п'яти воїнств"). Також у фільмі знялися Метт Сміт, в першу чергу відомий за роллю Одинадцятого Доктора в британському науково-фантастичному телесеріалі "Доктор Хто", і британська легенда Дайана Рігг, яка в 70-х встигла побувати дівчиною Бонда, а в наші дні більше відома за роллю мудрої і підступної Оленни Тірелл в "Грі престолів".

Дайана Рігг у фільмі "Минулої ночі в Сохо" / фото B&H

Світова прем'єра "Минулої ночі в Сохо" відбулася 4 вересня 2021 року на Венеціанському міжнародному кінофестивалі, де картина отримала в цілому позитивні відгуки. На даний момент на IMDb у фільму оцінка 7,5 з 10 балів, на Rotten Tomatoes – 73% свіжості від критиків і 95% схвалення від широкої аудиторії, а на Metacritic – 67 балів з 100.

УНІАН також вже подивився новинку і готовий поділитися свіжими враженнями.

У центрі сюжету цього заплутаного трилера – юна і трошки дивна дівчина Елоїза (Томасін Маккензі), яка з глибинки переїжджає вивчати моду в Лондон. Вона дуже навіть симпатична і талановита, але абсолютно не вміє уживатися в соціумі. Дівчина одержима естетикою і музикою 60-х, старомодно вдягається і періодично зітхає, як вона мріяла б жити в ту епоху. І одного разу її мрія частково збувається.

Елоїза на початку "Минулої ночі в Сохо" / фото B&H

Елоїза знімає кімнату в модному районі Сохо, і в першу ж ніч уві сні "провалюється" в 60-і, опинившись в тілі красуні Сенді (Аня Тейлор-Джой). Спочатку Еллі в захваті – все виглядає саме так, як вона собі уявляла. Музика, танці, вогні великого міста, роман з красивим чоловіком. На наступний день героїня поспішає швидше заснути, щоб знову зануритися в цю гламурну атмосферу свята і романтичних пригод, паралельно відштовхуючи все хороше, що з'являється на горизонті в її реальному житті.

Аня Тейлор-Джой в ролі Сенді / фото B&H

З кожним днем вона все більше асоціює себе з Сенді – навіть перефарбовуючи волосся і купуючи схожі речі. Її студентський проект також натхненний гардеробом таємничої незнайомки. Однак саме з цього моменту все йде шкереберть – зовсім скоро вона розуміє, що все не так безхмарно, як здається на перший погляд.

Елоїза поступово починає перевтілюватися в Сенді / фото B&H

В першу чергу фільм виграє за рахунок аудіовізуальної частини. Приголомшливий саундтрек з 60-х, що ідеально передає атмосферу. Та не просто так, деякі пісні підібрані зі змістом. Навіть є пісня "Елоїза". Дуже красиві костюми та інтер'єри, симпатичні й стильні герої.

Метт Сміт у фільмі "Минулої ночі в Сохо" / фото B&H

При цьому Райт використовує багато флеш-лайту в неоновому кольорі. І це рішення відмінно передає внутрішній настрій і переживання героїні. Досить довго складно зрозуміти, чи є те, що відбувається на екрані реальним, або ж це породження хворого розуму героїні, яка до того ж має в родині історію з психічними розладами і до переїзду в Лондон нерідко "бачила" свою матір, яка померла багато років тому.

Кадр з фільму "Минулої ночі в Сохо" / фото B&H

Те, що фільм практично до самого фіналу тримає глядача в напрузі – ще одна сильна сторона "Минулої ночі в Сохо". Якісь моменти здаються надмірно перебільшеними чи дещо нелогічними, але в цілому сюжет побудований досить непогано, якщо не заглиблюватися в пошуки глибинного сенсу.

До слова, про глибинні сенси. Частково він нагадує "Неонового демона" Ніколаса Віндінга Рефна – як за сюжетом, так і за колірним оформленням, та й обидва фільми пов'язані з модою. В обох випадках є молоді красиві дівчата з провінції, спраглі слави. Вони повірили чоловікам, які обіцяють їм допомогти. В обох випадках є заздрісні конкурентки. Однак насправді фільми абсолютно різні – "Минулої ночі в Сохо" досить швидко починає розвиватися в іншому руслі, в напрямку хоррора з привидами і божевіллям.

При цьому чи не головною темою фільму є абьюз, сексуальне насильство, віктімблеймінг і експлуатація жінок. Тема, безумовно, важлива, але також варто вчасно зупинитися. Хоча в контексті "Минулої ночі в Сохо" вона вписується досить органічно – як за часом, так і за місцем.

Окремо хотілося б виділити акторську гру у фільмі – тут усі ідеально вписалися в свої образи, починаючи від головних акторів до епізодичних.

Наш вердикт: "Минулої ночі в Сохо" точно сподобається тим, хто "любить очима і вухами". Фільм тримає в напрузі практично всі дві години екранного часу. Головне, не варто шукати занадто багато глибинних смислів, просто насолодьтеся переглядом. І так, він відмінно підійде для перегляду на Хеллоуїн – фільм вийшов набагато вдаліше, ніж хоррор "Хеллоуїн вбиває", про який ми писали кілька днів тому.

***

З іншими новинками тижня ви можете ознайомитися за посиланням.

***