Кадр з фільму "Минулої ночі в Сохо" / фото B&H

Що подивитися на вихідних: "Французький вісник", "Минулої ночі в Сохо" і "Армія злодіїв"

08:19, 28.10.2021
12 хв.

Новий прокатний тиждень буде вельми багатий на довгоочікувані новинки від авторитетних режисерів. Так, з 28 жовтня в українських кінотеатрах почнуться покази ексцентричної комедії "Французький вісник" від Уеса Андерсона, стильного містичного трилера "Минулої ночі в Сохо" від Едгара Райта і скандальної еротичної драми "Спокуса" від Пола Верховена. Цінителів класики європейського кіно порадує детективна драма Кшиштофа Кесльовського "Подвійне життя Вероніки", а Netflix випустить екшн-хоррор "Армія злодіїв", що є приквелом "Армії мерців" Зака Снайдера. Детальніше читайте в огляді УНІАН.

Що нового в кінотеатрах з 28 жовтня

Цього тижня до українських кінотеатрів нарешті добереться новинка від одного з найяскравіших представників сучасного американського незалежного кіно Уеса Андерсона – ексцентрична комедійна драма з непристойно довгою назвою "Французький вісник" від "Ліберті, Канзас Івнінг сан" / the French Dispatch of the Liberty, Kansas Evening Sun (США, 2021).

Фільми Андерсона, серед яких найбільш відомими широкій аудиторії є "Водне життя Стіва Зіссу", "Королівство повного місяця" і "Готель "Гранд Будапешт", традиційно відрізняються яскравою картинкою, великою кількістю комічних і часто абсурдних ситуацій, а також приголомшливим акторським складом. З одного фільму режисера в інший дружно кочують Білл Мюррей, Оуен Вілсон, Едріен Броуді, Джейсон Шварцман, Лів Шрайбер, Віллем Дефо, Тільда Суїнтон, Едвард Нортон, Френсіс Макдорманд, Сірша Ронан, Леа Сеаду та інші. Є тут і кілька нових імен, серед яких – Тімоті Шаламе, Елізабет Мосс, Бенісіо дель Торо, Крістоф Вальц, Джеффрі Райт та інші.

Цього разу події фільму, який сам Андерсон характеризує як оду журналістам, обертаються навколо відділення американської газети "Ліберті, Канзас Івнінг сан", розташованої у вигаданому французькому містечку Еннуї-сюр-Блазе в ХХ столітті. Крім цього, у фільмі буде ще три сюжетні лінії, пов'язані з публікаціями в газеті.

Світова прем'єра "Французького Вісника" відбулася на 74-му Каннському кінофестивалі, де фільм отримав переважно позитивні відгуки критиків. Останній фільм хоч і не можна назвати найкращою роботою Андерсона, він зберіг фірмовий стиль режисера і точно сподобається його фанатам. Так, на IMDb у фільму оцінка 7,5 балів з 10, на Rotten Tomatoes – 74% свіжості від критиків і 80% схвалення від глядачів, а на Metacritic – 75 балів від кіноекспертів і оцінка 8 з 10 від широкої аудиторії.

УНІАН вже також подивився новинку і готовий поділитися свіжими враженнями за посиланням.

Крім того, в цей же день до кінотеатрів добереться стильний містичний трилер "Минулої ночі в Сохо" / Last Night in Soho (США, 2021) від режисера Едгара Райта. Британець зробив собі ім'я завдяки комедійним фільмів жахів "Зомбі на ім'я Шон" і "Типу круті лягаві", які він зняв разом з Саймоном Пеггом та Ніком Фростом в середині 2000-х. Пізніше Райт лише зміцнив свої позиції у світі великого кіно, також знявши комедійні бойовики "Скотт Пілігрим проти всіх" і "Малюк на драйві" і попрацювавши над сценарієм марвеловскої "Людини-мурахи". Тому не дивно, що його нова робота привернула до себе увагу кіноманів ще на стадії розробки.

У центрі сюжету цього заплутаного трилера – молода жінка Елоїза з пристрастю до дизайну одягу і дивним шостим почуттям, яка раптово з наших днів переноситься в часі в Лондон 1966 року і опиняється в тілі культової співачки нічного клубу тієї епохи на ім'я Сенді. Перебуваючи в тілі Сенді, Елоїза зав'язує романтичні стосунки, проте незабаром вона починає розуміти, що життя Сенді в свінгуючих шістдесятих не таке гламурне, як здається, і після цього минуле і сьогодення починають розвалюватися з жахливими наслідками.

Головні ролі у фільми зіграли дві амбітні зірки Голлівуду – Аня Тейлор-Джой ("Спліт", "Нові мутанти", "Хід королеви") і Томасін Маккензі ("Кролик Джоджо", "Король", "Хоббіт: Битва п'яти воїнств"). Також у фільмі знялися Метт Сміт, в першу чергу відомий за роллю Одинадцятого Доктора в британському науково-фантастичному телесеріалі "Доктор Хто", і брати-близнюки Олівер і Джеймс Фелпси, відомі за ролями старших братів Візлі в серії фільмів про Гаррі Поттера.

Світова прем'єра "Минулої ночі в Сохо" відбулася 4 вересня 2021 року на Венеціанському міжнародному кінофестивалі, де картина отримала в цілому позитивні відгуки. Критики похвалили картину за атмосферу і стиль, проте вказали на деякі сюжетні провали, зайву сумбурність і подекуди фальшивість. На даний момент на IMDb у фільму оцінка 7,3 з 10 балів, на Rotten Tomatoes – 73% свіжості, а на Metacritic – 66 бали з 100.

УНІАН вже також подивився новинку і готовий поділитися свіжими враженнями за посиланням.

Ще одна гучна новинка тижня – скандальна еротична драма "Спокуса" / Benedetta (Франція, Нідерланди, Бельгія, 2021) від легендарного Пола Верховена. Саме він свого часу зняв такі знакові фільми, як "Робокоп", "Згадати все", "Основний інстинкт", "Шоугьорлз", "Зоряний десант" і "Вона".

Картина, також відома під назвою "Бенедетта", перенесе глядача в XVII століття в маленький монастир в Тоскані. У центрі сюжету – реально існуюча католицька черниця Бенедетта Карліні. У снах вона бачить Ісуса в ролі нареченого, а наяву будує відносини з послушницею на ім'я Бартоломеа. Одного разу на руках Бенедетти з'являються стигмати, і в монастир починають стікатися паломники, готові оголосити її святою. Весь фільм являє собою поєднання двох сюжетних ліній – історії кохання двох дівчат і піднесення Бенедетти в рамках католицької ієрархії. Згодом головну героїню притягають до суду за звинуваченням у перелюбстві та одержимості дияволом – протоколи цього процесу стали одним з важливих джерел інформації для сценарію фільму.

Головну роль у фільмі зіграла франко-бельгійська актриса Віржіні Ефіра, яка знялася і в попередньому фільмі Верховена "Вона". Також в картині знялися легендарна Шарлотта Ремплінг ("Загибель богів", "Нічний портьє", "Серце ангела", "Дюна") і виконавець ролі Меровінгена у фільмах із серії "Матриця" Ламбер Вільсон.

Прем'єра "Бенедетти" відбулася в липні 2021 року на Каннському кінофестивалі, де картина отримала змішані відгуки критиків. В першу чергу, фільм Верховена похвалили за сміливість у висвітленні настільки делікатної теми, еротизм і доречний гумор, але відзначили, що зайва суміш жанрів зробили його дещо важкуватим для перегляду. На даний момент на IMDb у фільму оцінка 6,7 балів з 10, на Rotten Tomatoes – 85% свіжості, а на Metacritic – 69 балів з 100.

УНІАН вже також подивився новинку і готовий поділитися свіжими враженнями за посиланням.

Крім того, в обраних кінотеатрах ще з 27 жовтня почалися покази класики світового кінематографа – детективної драми "Подвійне життя Вероніки" / La double vie de Véronique (Франція, Польща, Норвегія, 1991) від визнаного майстра європейського кінематографа Кшиштофа Кесльовського. Вихід картини приурочений до 30-річчя картини і 80-річчя від дня народження її режисера. Фільм демонструватиметься мовою оригіналу з українськими субтитрами.

Кшиштоф Кесльовський – видатний польський кінорежисер і сценарист, творець фільмів "Аматор", "Випадок" і трилогії "Три кольори", володар "Срібного ведмедя" Берлінале, "Золотого лева" Венеціанського кінофестивалю і номінант на премію "Оскар". Музична мелодрама "Подвійне життя Вероніки" стала для режисера першим міжнародним проектом, знятим не тільки в Польщі.

Сюжет стрічки розгортається навколо двох дуже схожих дівчат з однаковим ім'ям. У Польщі живе Вероніка, яка, маючи хороший голос, починає виступати на сцені. У Франції живе інша Вероніка, яка теж мріє співати, але їй не вдається здійснити своє бажання, і вона з головою занурюється в радості кохання.. Їх обох пов'язує щось незриме: коли закінчиться життєвий шлях однієї, інша немов підхопить і продовжить її життя...

Прем'єра стрічки відбулася на Каннському кінофестивалі в 1991 році, де робота була відзначена трьома нагородами: за кращу гру актриси (Ірен Жакоб), від Міжнародної федерації кінопреси (ФІПРЕССІ) і від екуменічного журі.

Картина входить в такі престижні рейтинги як "1001 фільм, які ви повинні подивитися за своє життя" і "500 найкращих фільмів за версією журналу Empire". Рейтинг стрічки на сайті Rotten Tomatoes становить 83%, а на сайті Metacritic – 86 балів.

Крім цього, з 28 жовтня в українських кінотеатрах стартують покази хоррора "Поки ми спимо" / While We Sleep (Україна, США, 2021) зі скромним рейтингом 3,6 балів на IMDb, екшн-трилера "ДезМатч" / Triggered (ПАР, 2021) з оцінкою 5,5 бала на IMDb і детективного трилера "Крик. Кривава помста " / Initiation (США, 2020), який насправді ніяк не пов'язаний зі знаменитою кінофраншизою.

Що нового онлайн з 28 жовтня

На Netflix, тим часом, 29 жовтня вийде екшн-хоррор "Армія злодіїв" / Army of Thieves (США, 2021), що є приквелом "Армії мерців" Зака Снайдера. Події картини розгортатимуться на самому початку зомбі-епідемії, а в центрі сюжету опиниться, мабуть, один з найбільш харизматичних персонажів першого фільму – німецький зломщик сейфів Людвіг Дітер у виконанні Маттіаса Швайгхьофера. За шість років до подій "Армії мерців" він отримає завдання провернути зухвале пограбування, адже з появою перших зомбі готівку по всьому світу починають переміщати в "безпечні місця". А красти вони мають намір у того самого мільярдера Блая Танаки, який став наймачем в "Армії мерців".

Виконавець головної ролі Швайгхьофер також виступив режисером картини. Сам Зак Снайдер написав сценарій до фільму, а також став разом зі своєю дружиною Деборою його продюсером. Серед інших акторів, задіяних у фільмі, найбільше українському глядачеві відома Наталі Еммануель – завдяки ролі Міссандеї в телесеріалі "Гра престолів" і Рамзі в серії фільмів "Форсаж".

УНІАН вже також подивився новинку і готовий поділитися свіжими враженнями за посиланням.

Крім того, 27 жовтня Netflix випустив містичний трилер "Під гіпнозом" / Hypnotic (США, 2021) із зіркою серіалів "Привиди будинку на пагорбі" і "Опівнічна меса" Кейт Сігел. Картина розповість про молоду жінку Дженн, яка, намагаючись розібратися з проблемами в особистому житті й в професійному плані, звертається за допомогою до таємничого гіпнотерапевта. Однак замість того, щоб отримати допомогу, вона опиняється втягнутою в смертельну гру розуму.

На даний момент на IMDb у фільму оцінка 6,4 балів з 10, а на Rotten Tomatoes – 80% свіжості.

При цьому тиждень видасться доволі скромним на серіальні новинки, обмежившись стартами нових сезонів популярних серіалів. Так, на CW 28 жовтня вийде перший епізод другого сезону серіалу "Уокер" / Walker ( США, 2021-), що є ремейком популярного серіалу 90-х "Крутий Уокер: правосуддя по-техаськи". Правда, цього разу безстрашного рейнджера Корделла Уокера грає не легендарний Чак Норріс, а зірка "Надприродного" Джаред Падалекі. Варто відзначити, що перший сезон серіалу отримав вельми прохолодні відгуки критиків, проте, рейтинги він показав дуже навіть високі.

Ще один камбек тижня – ромком-серіал у форматі антології "Особисте життя" / Love Life (США, 2020-) від HBO Max. За задумом серіалу, кожен його сезон являє собою своєрідний путівник по особистому житті головного героя або героїні, подорож від першого до останнього кохання, поки протагоніст нарешті не знаходить свою другу половину. Так, кожен епізод першого сезону присвячувався окремим романтичним стосункам дівчини Дарбі у виконанні Анни Кендрік. У другому сезоні в центрі оповідання опиниться хлопець Маркус у виконанні Вільяма Джексона Харпера ("У кращому місці", "Сонцестояння").

Також 31 жовтня BBC One випустить перший епізод тринадцятого сезону науково-фантастичного телесеріалу "Доктор Хто" / Doctor Who, який складатиметься з шести серій і трьох спецвипусків. Головну роль у тринадцятому сезоні знову зіграє Джоді Віттакер, для якої цей сезон стане останнім у ролі Доктора. Також цей сезон стане останнім для шоураннера Кріса Чібнелла, який працював над серіалом з 2018 року.

Вже відомо, що у серіалу буде продовження вже з новим Доктором, хоча поки невідомо, кому ж дістанеться роль – чи продовжать творці серіалу експериментувати, або ж повернеться до класичного канону. А ось що не може не радувати, так це повернення в проект Рассела Т. Девіса, який займав пост шоураннера з 2005 по 2009 роки. Саме він займався перезапуском серіалу в 2005 році, коли ролі Доктора виконували Крістофер Екклстон і Девід Теннант.

***

Також ви можете подивитися фільми і серіали, що вийшли в попередні тижні.

***

Нагадаємо, з вересня в Україні знову поступово посилюється карантин через погіршення ситуації з коронавірусом, а це торкнулося і формату роботи кінотеатрів. На даний момент українські кінотеатри мають право вибрати, в якому форматі вони будуть працювати – повністю вакцинований персонал і допуск глядачів з сертифікатами вакцинації або ж обмежена заповнюваність залів. У червоній зоні кінотеатри можуть працювати тільки при виконанні першої умови.

Марина Григоренко

Новини партнерів
завантаження...
Ми використовуємо cookies
Погоджуюся