Кадр з фільму "Монахиня ІІ" / фото Warner Bros. Pictures

Демонічна монахиня повертається: огляд нового хорору з всесвіту "Закляття"

17:52, 08.09.2023
6 хв.

7 вересня 2023 року в український прокат вийшов черговий фільм з всесвіту "Закляття" – хорор "Монахиня ІІ". Якою видалася новинка та що варто знати перед переглядом, читайте в огляді УНІАН.

УНІАН ділиться враженнями про фільм "Монахиня ІІ" (The Nun II).

Трохи передісторії

Фільм є прямим продовженням однойменного фільму 2018 року та вже дев'ятою частиною кіновсесвіту "Закляття". Попри те, що фільми франшизи стабільно отримують змішані відгуки, ця серія є однією з найбільш фінансово успішних в жанрі хорор в історії.

Почалось все у 2013 році, коли світ побачив фільм жахів "Закляття" від австралійського режисера Джеймса Вана. Саме він свого часу запустив дві інші успішні хорор-франшизи – "Пила" та "Астрал". Перша частина "Закляття" отримала позитивні відгуки як від критиків, так і від глядачів, а також мала вражаючий касовий успіх – понад 300 мільйонів доларів зборів при бюджеті 20 мільйонів доларів. Звісно, що франшизу вирішили розвивати й далі.

З тих пір в рамках всесвіту вийшло ще два фільми "Закляття", три фільми "Анабель", дві "Монахині" та ще один фільм поза основною лінійкою – "Прокляття Ла Йорони". Крім того, на наступний рік запланований вихід фільму "Закляття: Останні обряди".

Кадр з фільму "Монахиня ІІ" / фото Warner Bros. Pictures

І хоча перша "Монахиня" отримала доволі низькі рейтинги, фільм виявився фінансово успішним в прокаті, а тому отримав продовження. Так, на IMDb у фільму нині оцінка 5,3 бали з 10, тоді як на Rotten Tomatoes він отримав лише 24% схвалення від критиків та 35% від широкої аудиторії. Тим часом, на Metacritic кіноексперти дали йому 46 балів зі 100, а глядачі – 5,4 бали з 10, що в обох відповідає характеристиці "змішані або середні відгуки". При цьому при бюджеті 22 мільйони доларів йому вдалося зібрати по всьому світу понад 365 мільйонів доларів.

Тим не менш, у другій "Монахині" все ж вирішили змінити режисера – на заміну Коріну Харді прийшов Майкл Чавес, який також зняв фільми "Прокляття Ла Йорони" та "Закляття 3: За велінням диявола".

Про що новий фільм

Сюжетна арка обох "Монахинь" розгортається навколо могутнього демона Валака, що приймає подобу зловісної монахині. Вперше цей персонаж з'явився у фільмі "Закляття 2" (2016), в фіналі якого Ед та Лорейн Воррени зуміли побороти зло – події цього фільму відбувалися в 1976 році, тобто приблизно за 25 років до першої "Монахині". Після цього Валак з'явився у сцені після титрів фільму "Анабель: Створення" (2017), анонсуючи вихід сольного фільму про нього.

Події "Монахині II" відбуваються приблизно через п'ять років після фіналу першого фільму, в фіналі якого сестра Ірен разом з отцем Берком та їхнім спільником Морісом (Френчі), здавалося б, зуміли повернути Валака в Пекло. Втім, вже тоді в фіналі фільму з'явився натяк, що все не так просто – часточка демона зуміла заволодіти Морісом.

Другий фільм "Монахиня" починається з жорстокого вбивства священика у Франції прямо посеред церкви, і глядачі одразу розуміють, хто за цим стоїть. Тим часом, сестра Ірен служить в іншому французькому монастирі та намагається дистанціюватися від того, що трапилося п'ять років тому в Румунії.

Однієї ночі їй сниться сон про Моріса, а незабаром до неї приходять гості з Ватикану, які просять її зайнятися новою справою. Так героїня опиняється у французькому пансіонаті для дівчат на місці колишнього монастиря – і саме знову тут їй доведеться дати бій Валаку, а також спробувати врятувати своїх старих та нових друзів.

Хто в головних ролях

Головну роль у фільмі, як і в попередній частині, виконала американська акторка українського походження Таїсса Фарміґа (антологія "Американська історія жахів", фільм "Ми завжди жили в замку"). До речі, вона є молодшою сестрою акторки Віри Фарміги, яка виконує титульну роль Лорейн Воррен у фільмах серії "Закляття". Ось такий сімейний підряд.

Кадр з фільму "Монахиня ІІ" / фото Warner Bros. Pictures

Також у "Монахині ІІ" до своєї ролі повернувся бельгійський актор Йонас Блоке ("Вона", "Валеріан і місто тисячі планет"), який зіграв Моріса. Тим часом, образ демонічної монахині повторила американська акторка Бонні Ааронс ("Затягни мене до пекла", "Збірка промінців надії").

Серед новачків франшизи – акторка Сторм Рід (серіали "Ейфорія", "Останні з нас", фільми "Людина-невидимка", "Загін самогубців: Місія навиліт"). Вона виконала роль сестри Дебри – невпевнений в своїй вірі юної монахині, яка вирушає разом з Ірен розслідувати нові прояви зла.

Кадр з фільму "Монахиня ІІ" / фото Warner Bros. Pictures

Роль вчительки у пансіонаті для дівчат зіграла Анна Попплуелл (серія фільмів "Хроніки Нарнії", серіал "Царство"), а англійській телевізійній акторці Сюзанні Бертіш дісталася роль хазяйки пансіонату мадам Лоран.

Реакція на фільм

Традиційно критики не дуже балують хорошими оцінками фільми жахів, однак деяким фільмам з всесвіту "Закляття" все ж вдавалося зруйнувати цю тенденцію (ні, це була не "Монахиня" – як ми вже писали вище, перший фільм цієї лінійки отримав не найкращі відгуки).

Тим не менш, "Монахиня II" отримала від критиків кращі відгуки, ніж у першої частини.Так, на IMDb у фільму нині оцінка 6,1 бал з 10, тоді як на Rotten Tomatoes він отримав 52% схвалення від критиків. Тим часом, на Metacritic кіноексперти дали йому 49 балів зі 100, а глядачі – 5,8 балів з 10, що в обох відповідає характеристиці "змішані або середні відгуки".

Наш вердикт

Фільм "Монахиня ІІ" цілком "зайде" фанатам всесвіту "Закляття" та тим, хто в першу чергу цінує у фільмах жахів атмосферу. Тут немає таких вже огидних кривавих сцен, натомість жах генерується за рахунок картинки та звуків (за сцену з вином окрема повага). Сюжет доволі простий, без якихось складних поворотів та новаторства, але і без серйозних проколів.

Об'єктивно можна сказати, що другий фільм вийшов менш моторошним, ніж перший, проте, естетично і логічно він трохи виграє.

Загальна оцінка – 6,5 з 10 балів.

***

Про інші кіноновинки тижня читайте в нашому окремому огляді. Також ви можете ознайомитися з добіркою найцікавіших серіалів вересня 2023 року.

Марина Григоренко

Новини партнерів
завантаження...
Ми використовуємо cookies
Погоджуюся