Новинки в кінотеатрах з 7 вересня / колаж УНІАН, фото Артхаус Tрафік, Warner Bros. Pictures

"Я, Ніна", "Монахиня II" і фестиваль американського кіно: що подивитися на вихідних

09:29, 09.09.2023
10 хв.

Цього тижня в кінотеатрах стартують покази української життєствердної драми "Я, Ніна" та чергового фільму з кіновсесвіту "Закляття" – хорору "Монахиня II", а також фільмів у рамках Фестивалю американського кіно "Незалежність". Решта новинок українського кінопрокату – трилери "Під гіпнозом", "Занурення" та "Король вбивць" – вже встигли заплямувати себе офіційними релізами в Росії. Більш того, в останній момент з прокату зняли історичну драму "Тінь Караваджо" від підсанкційного італійського режисера-путініста Мікеле Плачідо. Про усі кіноновинки тижня читайте в огляді УНІАН.

УНІАН підготував традиційну добірку кіноновинок тижня в українських кінотеатрах.

Я, Ніна

Lucky Girl (Україна, Німеччина, 2022, драма)

В центрі сюжету фільму – успішна телеведуча Ніна Сокіл, сильна особистість, вродлива та амбітна жінка. В її житті втілені всі мрії – кохання, професійне зростання, вірні прихильники. Але в один момент звістка про тяжку хворобу ламає всі плани, досягнуті зіркою за довгий час. Саме ця подія змушує її зрозуміти, хто вона є насправді, та що має справді вагоме значення в житті. Стрічка натхнена особистою історією відомої української телеведучої та журналістки Яніни Соколової, яка виступила однією з продюсерок.

Головну роль у фільмі виконала акторка театру, психологиня та популярна блогерка Ксенія Хижняк, для якої стрічка "Я, Ніна" стала дебютом на великому екрані. Також у фільмі зіграли Олексій Тритенко ("Мирний-21", "Я працюю на цвинтарі") та Максим Панченко ("Червоний. Без лінії фронту").

Режисером фільму виступила Марися Нікітюк, відома завдяки своєму попередньому фільму "Коли падають дерева", який був представлений на Берлінале та отримав нагороду за найкращий дебют за версією Національної премії кінокритиків "Кіноколо" у 2018 році.

Оператором-постановником виступив Сергій Михальчук – лауреат престижної нагороди "Срібний ведмідь" на Берлінському кінофестивалі. Український глядач міг бачити його операторську роботу у таких відомих стрічках, як "Довбуш", "Дике поле" та "Поводир".

Світова прем'єра фільму "Я, Ніна" відбулася на кінофестивалі Tallinn Black Nights Film Festival, який входить до переліку 15 найпрестижніших кінофестивалів у світі. Фільм також був обраний як фільм-відкриття міжнародного кінофестивалю "Миколайчук OPEN" у Чернівцях.

Перші оцінки фільму від критиків скоріше позитивні. Нині на IMDb "Я, Ніна" має оцінку 7,6 балів з 10.

Детальніше про фільм читайте в нашому окремому матеріалі.

Монахиня II

The Nun II (США, 2023, трилер/жахи)

Події відбуваються через п'ять років після фіналу першого фільму, коли сестра Ірен разом з отцем Берком та ще одним спільником Френчі зуміли повернути в Пекло демонічну силу на ім'я Валак, що приймає подобу монахині. У новому фільмі сестрі Ірен доведеться зустрітися віч-на-віч з Валаком вже у школі-інтернаті у Франції. Фільм є дев'ятою частиною кіновсесвіту "Закляття" (серії фільмів "Закляття" та "Анабель").

Головну роль у фільмі, як і в попередній частині, виконала американська акторка українського походження Таїсса Фарміґа (антологія "Американська історія жахів", фільм "Ми завжди жили в замку"). Також у фільмі знову з'явиться персонаж Френчі. Його зіграв бельгійський актор Йонас Блоке ("Вона", "Валеріан і місто тисячі планет"). Тим часом, образ демонічної монахині повторила американська акторка Бонні Ааронс, яка вже з'являлася в цьому образі в кількох фільмах всесвіту "Закляття".

Серед новачків франшизи – акторки Сторм Рід (серіали "Ейфорія", "Останні з нас", фільми "Людина-невидимка", "Загін самогубців: Місія навиліт") та Анна Попплуелл (серія фільмів "Хроніки Нарнії", серіал "Царство").

Режисером фільму виступив Майкл Чавес, який також зняв фільми "Прокляття Ла Йорони" та "Закляття 3: За велінням диявола".

Детальніше про фільм читайте в нашій окремій рецензії.

Фестиваль американського кіно "Незалежність"

З 7 по 13 вересня у кінотеатрах Києва, Львова та Одеси відбудуться покази фільмів 12-го Фестивалю американського кіно "Незалежність".

Зокрема, у рамках кінофестивалю можна буде подивитися ретроспективу фільмів Квентіна Тарантіно ("Кримінальне чтиво", "Безславні виродки", "Одного разу в... Голлівуді"), а також низку ігрових та документальних незалежних американських фільмів, що вийшли в 2022-2023 роках. Серед них такі тріумфатори впливових міжнародних фестивалів, як "Тар", "Після сонця", "Чемпіони", "Реаліті", "Вся ця краса і кровопролиття" та інші.

Більше про прогрму фестивалю читайте за посиланням.

Під гіпнозом

Hypnotic (США, 2023, детектив/фантастика/екшн)

В центрі сюжету фільму – детектив поліції Денні Рурк, чия донька зникла безвісти прямо посеред дитячого майданчика. Рік потому поліція отримує таємничий дзвінок: планується пограбування банку і злочинців цікавить тільки одна скринька – номер 23. Рурк знаходить там фото своєї зниклої дочки, в той час як люди навколо виконують накази загадкового Діллрейна так, ніби всі вони знаходяться під гіпнозом. Тепер герой має докопатися до правди.

Головні ролі у фільмі виконали Бен Аффлек ("Ліга справедливості", "Загублена", "Розумник Вілл Гантінґ"), Алісе Брага ("Я – легенда", "Нові мутанти"), Вільям Фіхтнер ("Армагеддон", "Еквілібріум", "Елізіум"), Джекі Ерл Гейлі ("Темна вежа", "Падіння Лондона") та інші.

Режисером фільму виступив Роберт Родрігес ("Чотири кімнати", "Від заходу до світанку", "Місто гріхів", "Мачете", "Діти шпигунів").

В світовий прокат фільм вийшов ще у травні 2023 року та отримав змішані відгуки. Так, на IMDb в нього оцінка 5,5 балів з 10, тоді як на Rotten Tomatoes він отримав лише 34% схвалення від критиків та 62% від широкої аудиторії. Тим часом, на Metacritic кінооглядачі дали йому 53 бали зі 100, що відповідає характеристиці "змішані або середні відгуки".

Зазначимо, що раніше фільм вже встигли випустити в офіційний прокат в Росії, що зовсім не додає йому привабливості в очах українського глядача.

Занурення

The Dive (Німеччина, 2023, трилер)

В центрі сюжету фільму – дві сестри, які поїхали займатися дайвінгом у красиву віддалену місцевість. Невдовзі одна з сестер втрапила в кам’яну пастку на глубині 28 метрів, і тепер вона мусить боротися за своє життя в умовах критично низького рівня кисню та низької температури, поки її сестра шукає допомогу.

Наразі на IMDb в нього оцінка 5,6 балів з 10, тоді як на Rotten Tomatoes він отримав 70% схвалення від критиків та лише 48% від широкої аудиторії. Тим часом, на Metacritic кіноексперти дали йому 57 балів зі 100, а глядачі – 5,3 бали з 10, що в обох випадках відповідає характеристиці "змішані або середні відгуки".

Цей фільм також вже офіційно вийшов в російський прокат.

Король убивць

King of Killers (США, 2023, трилер/бойовик)

Головний герой фільму Ґаран є частиною групи міжнародних вбивць, які за контрактом повинні вбити найнебезпечнішого вбивцю у світі. Але невдовзі вони дізнаються, що полюють саме на них.

Головні ролі у фільмі виконали Френк Ґрілло ("Перший месник: Зимовий солдат", "Охоронець дружини кілера"), Стівен Дорфф ("Блейд", "Крижаний") та інші.

Зняв фільм актор і автор коміксів Кевін Грев'є ("Інший світ", "Я, Франкенштейн"), для нього це повнометражний режисерський дебют. Також він виконав одну з головних ролей у фільмі.

У світовий прокат фільм вийшов на початку вересня 2023 року і отримав вельми посередні відгуки. Так, на IMDb в нього оцінка 5,8 балів з 10, тоді як на Rotten Tomatoes він отримав 0% схвалення від критиків.

І цей фільм також офіційно показали росіянам.

Тінь Караваджо

L'ombra di Caravaggio (Італія, Франція, 2022, драма/історичний/байопік)

В центрі сюжету фільму – обвинувачений у вбивстві суперника і засуджений до страти геніальний італійський художник Караваджо, що біжить з Риму до Неаполя. Коли до Папи Павла V доходять чутки, що художник кидає виклик церкві, використовуючи як моделей для написання біблійних сюжетів жебраків, повій та злодіїв, той звертається до секретної служби Ватикану. До Неаполя з розслідуванням прямує таємний посланець на прізвисько Тінь, у чиїх руках тепер перебуває доля скандального генія.

Головні ролі у фільмі виконали Ріккардо Скамарчіо ("Джон Вік 2", "Римські пригоди"), Луї Гаррель ("Мрійники", "Молодий Годар"), Ізабель Юппер ("Піаністка", "Вона") та інші.

Режисером фільму виступив італієць Мікеле Плачідо (найбільш відомий за головною роллю в серіалі "Спрут"), який ще у 2018 році був внесений Міністерством культури України до переліку осіб, які загрожують національній безпеці України – за підтримку агресивної зовнішньої політики російського диктатора Володимира Путіна.

Прем'єра фільму відбулася ще в жовтні 2022 року на Римському міжнародному кінофестивалі, на IMDb в нього оцінка 6,4 бали з 10. Цілком логічно, що фільм від такого лояльного до росіян режисера також офіційно виходив в російський прокат.

UPD: За пару днів до дати виходу в прокат фільм зник з розкладів кінотеатрів, а також з сайту дистриб’ютора Festivals Cinema, який мав випускати його в український прокат. Ймовірно, це сталося після того, як небайдужі громадяни звернули увагу на персону режисера.

Як працюють кінотеатри в умовах воєнного часу

Кінотеатри в умовах воєнного стану працюють з певними особливостями – на їхню роботу впливають повітряні тривоги, відключення електроенергії та комендантська година.

Якщо починається повітряна тривога, то показ фільму зупиняється, а глядачів просять покинути залу і вирушити в найближче бомбосховище. Зазвичай, якщо тривога менше 20 хвилин, то показ фільму продовжують з того місця, на якому зупинилися, якщо довше – пропонують обміняти квиток на інший сеанс. Опцію повернення коштів за скасовані сеанси пропонують нечасто. Аналогічна система обміну квитків діє у разі відключення електроенергії.

***

Крім того, ви можете подивитися фільми, що вийшли в попередні тижні, та найцікавіші серіали вересня 2023 року – цього тижня на Netflix вийде німецький детективний серіал "Любе дитя", а на Apple TV+ стартує фентезі-хорор "Підкидьок". Тим часом, на AMC відбудеться прем'єра зомбі-хорора "Ходячі мерці: Деріл Діксон", що стане ще одним сиквелом культового серіалу.

Марина Григоренко

Новини партнерів
завантаження...
Ми використовуємо cookies
Погоджуюся