Кадр з фільму "Насолода" / фото Arthouse Traffic

"Для сміливого глядача": огляд провокаційної драми "Насолода" з реальними порноакторами

16:41, 22.02.2022

24 лютого в український прокат виходить провокаційна драма "Насолода" шведської режисерки Ніньї Тюберг, більшість ролей в якій виконують люди, так чи інакше причетні до порноіндустрії, в тому числі справжні зірки. УНІАН розповість, чим глядача вражає схвалена кінокритиками новинка і чи варто ризикнути піти на неї в кінотеатр.

Випуск на "великі екрани" будь-якого фільм з сексуальним підтекстом, особливо коли мова йде не просто про еротику, а про порно – завжди вельми ризикований хід. Тим не менш, до українських кінотеатрів все ж дісталася провокаційна драма "Насолода" / Pleasure (Швеція, Франція, Нідерланди, 2021). УНІАН вже встиг подивитися новинку і готовий розповісти, що до чого, щоб морально підготувати глядача до перегляду фільму на великому екрані.

Історія створення фільму

Фільм "Насолода" став дебютною повнометражною роботою шведської режисерки Ніньї Тюберг, яка не боїться у своїй творчості піднімати гострі та сміливі теми. Картина заснована на її ж короткометражці з аналогічною назвою і схожим сюжетом, що вийшла в 2013 році.

Оригінальна короткометражка наробила галасу на Каннському кінофестивалі 2013 року, здобувши перемогу на "Тижні критиці" в рамках фестивалю. Через сім років повнометражну версію картини мали знову представити в Каннах, проте через пандемію коронавірусу тодішній фестиваль скасували. У підсумку "Насолода" дебютувала на головному американському кінофестивалі незалежного кіно Sundance в 2021 році.

Кадр з фільму "Насолода" / фото Arthouse Traffic

Варто відзначити, що критики прийняли фільм досить тепло, тоді як рядові глядачі, очевидно, були трохи збиті з пантелику або навіть шоковані. Так, на IMDb у фільму рейтинг 6,3 бали з 10, на Rotten Tomatoes – 87% схвалення від критиків і 55% від широкої аудиторії, а на Metacritic – 74 бали від експертів, що відповідає характеристиці "в цілому позитивні відгуки".

Сюжет фільму "Насолода"

Як короткометражка, так і повнометражний фільм розповідають про юну дівчину, яка хоче побудувати кар'єру в порно, ставши справжньою зіркою, і заради цього погоджується буквально на все, як би морально гидко і фізично важко їй це не було.

Кадр з фільму "Насолода" / фото Arthouse Traffic

У версії 2021 року головна героїня фільму – миловидна 19-річна шведка Ліннея, що прилітає з Європи підкорювати Лос-Анджелес під порнопсевдонімом Белла Черрі. Білява красуня з пухкими губками і великими блакитними очима стверджує, що хоче зніматися в порно заради задоволення і "тому що шведи нудні". Вона дещо наївна, але безмежно вірить у свій успіх, і в кінцевому підсумку це все призводить до вельми неприємних наслідків.

Протягом усього фільму глядач спостерігає за трансформацією Белли. Спочатку вона така собі "старанна учениця", сповнена здорового ентузіазму, що має певні межі. Вона навіть заводить друзів серед "колег", хоча спочатку і не довіряє їм. Однак у міру того, як підвищуються ставки на шляху до порно-Олімпу, дівчина змінюється. Вона зраджує друзів, підставляє конкурентів, звинувачує в своїх невдачах всіх, крім себе самої, а, головне, погоджується на дійсно моторошні речі, що є взаглі нездоровими перверсіями.

В кінці фільму, здавалося б, домігшись поставленої мети і опинившись на вершині, Белла нарешті приймає рішення, яке варто було б прийняти вже давно.

Загалом "Насолода" – це сміливий, а місцями шокуючий фільм, що розкриває деякі таємниці порнобізнесу, без моралізаторства, з усією рутиною і неприємними аспектами, які залишаються за кадром. Порноактори показуються тут як звичайні люди на будь-якій іншій роботі, які опинилися в бізнесі з різних причин. У багатьох з них є певна професійна етика, в якийсь момент навіть крутиться фраза "У нас дружний колектив і безкоштовні печеньки".

Одночасно у фільмі багато відвертих сцени, включаючи демонстрацію найпекантніших частин тіла, причому видають їх глядачеві практично з перших кадрів. При цьому тут немає конкретно сцен порно – глядачеві дають можливість додумати. Більш того, залишаючи найбільший хардкор за кадром, деякі сцени виглядають ще більш жахливими.

Що ж, можливо, фільм змінить ставлення деяких глядачів до порно, особливо коли мова йде про більш жорсткі піджанри. Адже, ймовірно, саме таку мету він переслідує.

Що ще варто відзначити – у фільму дуже стильна картинка і класний музичний супровід. Фільм вийшов ну дуже соковитим, швидше естетичним, ніж вульгарним, а "небесні" і "ангельські" мотиви відмінно доповнювали атмосферу.

Актори в "Насолоді"

По суті, у фільмі задіяна тільки одна актриса не зі світу порно – Софія Каппель, яка виконала роль Белли, але і для неї це був дебют у великому кіно. І, варто відзначити – дебют вельми гідний, що приніс їй Шведську національну премію "Золотий жук" за найкращу жіночу роль в 2022 році.

Цікаво, що сама Софія, що так майстерно виконала роль юної порнозірки, абсолютно не соромлячись відвертих змін – дочка священика. У неї поки немає професійної акторської освіти і є робота у фінансовій компанії, але після успіху в "Насолодіі" 23-річна актриса всерйоз задумалася про кінокар'єру.

Всі інші актори у фільмі – так чи інакше пов'язані з порнобізнесом. Серед них і чимало "великих зірок", у яких за плечима безліч престижних нагород і номінацій, включаючи так званий "Порно-Оскар". Евелін Клер, Ксандер Корвус, Мік Блу, Кейсі Калверт, Шанель Престон, Кендра Спейд, Дана Деармонд, Ейден Старр, Джейсон Толер, Марк Шпіглер... Всі вони – не останні імена в світі порно (можете загуглити). Хтось із них грає самих себе, а хтось – вигаданих персонажів, але, в будь-якому випадку, таким чином глядач має можливість дізнатися секрети індустрії "з перших вуст".

До речі, є у фільмі й легенда порно Джон Стронг, в звичайному житті 52-річний українець на ім'я Юрій Волошин. За свою майже 25-річну кар'єру, спочатку як актора, а потім ще й як режисера, він отримав безліч нагород, а також був включений в зал слави AVN.

Вердикт

"Насолода" – це фільм для сміливого глядача, що не боїться вийти з "зони комфорту" в кінотеатрі, який не буде червоніти і охати при кожній відвертій сцені, яких тут чимало. При цьому це точно не фільм для збоченців, як і не фільм для моралізаторів. Це фільм для глядача, який достатньо відкритий, вміє думати і бачить у фільмі щось крім картинки на поверхні.

***