"Пам'ять" - дуже чуттєва кінокартина / фото planetakino.ua

Один з найкращих фільмів року: чому "Пам'ять" з Тільдою Свінтон підкорює серця глядачів (рецензія)

11:04, 15.11.2021
4 хв.

Неперевершена Тільда Свінтон повертається на великі екрани з картиною "Пам'ять" лауреата "Золотої пальмової гілки", тайського режисера Апічатпонга Вірасетакула. Це кіно для справжніх цінителів артхаусних фільмів. Стрічка, на жаль, не вразить любителів насиченого сюжету, розлогих діалогів і швидких кадрів.

Скільки б ви фільмів не подивилися з Тільдою Свінтон, в кожному новому з цією актрисою ви будете вражені глибиною її ролі, вона - дійсно майстер своєї справи, нею не можна не захоплюватися. І знята в Колумбії "Пам'ять" - чергове тому підтвердження.

Сюжет фільму "Пам'ять" 2021

Сюжет драми закручений довкола якоїсь вельми, здавалося б, дивної Джесіки у виконанні Тільди Свінтон. Дівчину мучать безсоння і чи то звукові галюцинації, чи то дійсно її переслідує один дуже гучний і недоречний звук (так званий синдром вибуху голови). Сама вона не справляється з цією проблемою, шукає відповіді у лікаря і серед оточуючих. Але тільки одна людина допоможе їй в цьому розібратися, і розв'язка буде несподіваною для глядача. Адже режисер вирішив "приправити" драму містичними й фантастичними елементами.

"Пам'ять" -фільм-звукова насолода / фото planetakino.ua

Фільм "Пам'ять": актори й картинка

Тільда Свінтон вважається артхаусною актрисою, її ролі - не голлівудський ширвжиток (хай пробачать мені ці зірки). У "Пам'яті" найбільш нестандартна й оригінальна знаменитість сучасності, здається, зіграла саму себе - жінку, до кінця так і не зрозумілу оточуючими. Так, у неї є друзі, є знайомі (чи останні фантомні, до кінця так і не розумієш), але чи допоможуть вони їй прийняти себе, розібратися в причинах своїх дивних звукових (не)галюцинацій.

Режисер фільму "Пам'ять" по-справжньому геніально підійшов до кожного кадру драми. Сірі пазли змінюються життєствердними зеленими, вони не миготять, глядач фокусується на деяких сценах по кілька хвилин, але бажання перемотати не виникає, хочеш насолодитися ними сповна. Ось вона, сцена з нібито померлим героєм, триває, здавалося б, вічність, але за цей час глядач знаходить відповіді всередині себе на багато запитань: а чи щасливий був персонаж, що він відчував в останні секунди життя, чи хотілося б йому все-таки залишити межі цієї місцини хоча б раз у житті? Ці епізоди можна прийняти за стоп-кадр, якби не травинки, що гойдаються на вітрі. І тут бах - з цим актором у фільмі відбувається щось неймовірне. Несподіваний поворот обіцяємо!

"Пам'ять" покажуть лише у кінотеатрах

Чи не головну роль після Тільди, звичайно ж, у "Пам'яті" грають музика і звуки. Перша і справді чарівна, хочеться заплющити очі й насолоджуватися її звучанням. А звуки природи тут медитативні, одразу бажаєш розслабитися і пропустити їх через себе – це і шелест трави, і падаючі краплі дощу, і дзюрчання струмків, і гуркіт грому. Цікаво, що кінокартину не планують випускати онлайн. "Пам'ять" критично важливо дивитися в кіно, можливо, це єдиний спосіб дивитися фільм", - стверджує Апічатпонг Вірасетакул. І в цьому моменті складно не погодитися, адже весь спектр прекрасних звукових ефектів ви зможете відчути лише в кінотеатрах. Це не фільм, над яким варто дуже довго думати, це драма-відчуття, тут все миттєво. Це сенсорне кіно, де відеоряд - на другому плані, а на перший виходить саме звуковий дизайн. Вийшла навіть певна ASMR-картина.

Чому ж фільм отримав назву "Пам'ять"? Творці драми натякають, що у кожного є пам'ять, навіть у предмета, але почути спогади дано не кожному. "Переживання шкідливі, вони розбурхують мою пам'ять ще більше, тому я чищу рибу", - говорить Ернан-відлюдник у стрічці, що обмежив своє існування лише селом.

Після перегляду фільму хочеться віддатися розслабленому стану, забути про метушню, сісти біля струмка і чистити рибу. Жити моментом "зараз", насолоджуватися звуками природи.

"Пам'ять", вердикт УНІАН

Сюрреалістична драма "Пам'ять", безсумнівно, - один з найкращих фільмів у 2021 році. На підтвердження цих слів - позитивні відгуки кінокритиків: на сайті Rotten Tomatoes рейтинг драми становить 91%, а на Metacritic вона досягла позначки must see і набрала 89 балів зі 100. Наша оцінка – 9 із 10.