Кадр з фільму "Омен: Початок" / фото 20th Century Studios

Як починалося пришестя антихриста: огляд моторошного хорору "Омен: Початок"

16:12, 05.04.2024
7 хв.

УНІАН ділиться враженнями про приквел культового хорору "Омен ", який вже можна подивитися в кінотеатрах України.

4 квітня 2024 року  в український прокат вийшов моторошний фільм жахів "Омен: Початок" (The First Omen), який розповість, з чого ж почалося сходження на Землю антихриста з культової хорор-франшизи. Чи вдалося творцям фільму налякати глядача так само, як оригінальному фільму, читайте в огляді УНІАН.

Трохи передісторії

Загалом кінофраншиза "Омен", створена американським письменником, сценаристом та режисером Девідом Зельцером, разом з картиною 2024 року налічує шість фільмів.

Перша стрічка вийшла у 1976 році та розповідала про прихід у світ антихриста в людській подобі – хлопчика Дем'єна Торна, прийомного сина американського дипломата, чий власний син помер при народженні у Римі. Головну роль у стрічці виконав на той момент вже відомий оскароносний актор Грегорі Пек ("Сніги Кіліманджаро", "Римські канікули", "Убити пересмішника"). Зіркового виконавця привабив той факт, що "Омен" мав стати не просто фільмом жахів, а скоріше психологічним трилером.

Фільм отримав змішані відгуки критиків, але був хітом у прокаті, ставши одним з найбільш фінансово успішних фільмів 1976 року. Також він отримав дві номінації на "Оскар" у звукових категоріях – та здобув нагороду за найкращу музику.

Кадр з фільму "Омен: Початок" / фото 20th Century Studios

Два його прямих продовження вийшли у 1978 та 1981 роках, розповідаючи про подальший шлях Дем'єна Торна. Зокрема, у другій частині розповідалося про підліткові роки Дем'єна Торна, а у третій – про дорослого антихриста, який вже опинився у верхніх ешелонах влади. Головну роль у цій частині виконав Сем Нілл, до того як в його кар'єрі з'явилися такі хіти, як "Парк Юрського періоду" та "Спогади людини-невидимки". Обидва фільми були сприйняті критиками значно гірше за першу частину, однак вони продовжували збирати чудову касу в кінотеатрах.

У 1991 році вийшла четверта частина франшизи, створення спеціально для телебачення. У цій частині в образі антихриста вже була дівчинка на ім'я Делія. Втім, новий погляд на історію зовсім не сподобався ані критикам, ані глядачам.

У 2006 році вийшов ремейк першого фільму з Лієвом Шрайбером ("Крик", " Маньчжурський кандидат", "Люди-Х: Росомаха") в головній ролі – навіщо це зробили, досі незрозуміло. Фільм, який фактично копіював сюжет першого, прогнозовано отримав посередні відгуки від критиків, а пізніше експерти Slashfilm внесли його до топ-15 найгірших ремейків фільмів жахів в історії.  Щоправда, фільму все ж вдалося зібрати непогану касу, ймовірно, лише за рахунок паразитування на оригіналі.

Робота над приквелом класичного "Омена" почалася в 2016 році, однак за його виробництво взялися лише у 2022 році на чолі з американської режисеркою та колишньою журналісткою Аркашею Стівенсон, яка до цього відзначилася роботою над хорор-серіалами "Новий смак вишні", "Легіон", "Терновий кущ" та "Нульовий канал". Це її дебютна повнометражна робота.

Про що новий фільм

Події нового фільму повертають глядача у 1971 рік та відбуваються у Римі – за кілька місяців до початку першого фільму "Омен". Вже добре відомий з першого фільму отець Бреннан (звісно, у виконанні вже іншого актора) приходить до отця Гарріса, намагаючись розпитати в нього інформацію про одне фото.

Паралельно до міста приїздить молода американка Маргарет Дайно, яка має розпочати життя, присвячене служінню церкві, в місцевому сиротинці. Особливо увагу дівчини привертає його юна вихованка – Карліта Скіанна. Поступово героїня зіштовхується з пітьмою, що випробовує її віру та приховує жахливу змову, мета якої – народження вселенського зла.

Актори та персонажі

Автори фільму зробили ставку на менш відомих акторів. Так, головна роль Маргарет Дайно дісталася молодій британській акторці Нелл Тайґер Фрі. Серед її найбільш відомих робіт на даний момент – невеличка роль Мірцелли Баратеон у "Грі престолів" та роль нянки Ліан Ґрейсон в основному акторському складі хорор-серіалу "Дім з прислугою".

Кадр з фільму "Омен: Початок" / фото 20th Century Studios

Отця Бреннана в новому фільмі зіграв британський актор Ральф Айнесон з цілою купою невеличких ролей у топ фільмах від "Гаррі Поттера" до "Вартових галактики" за плечима. Серед його найвідоміших ролей – торговий представник Кріс Фінч у серіалі "Офіс" (2001-2003) та ліквідатор аварії на Чорнобильській АЕС, генерал-майор Микола Тараканов у міні-серіалі "Чорнобиль" (2019).

Кадр з фільму "Омен: Початок" / фото 20th Century Studios

Ще з цікавих маловідомих імен у касті – іспанська акторка Мария Кабальеро, яка зіграла роль сусідки головної героїні Луз Валез. Дівчина дійсно дуже яскрава і харизматична, вона стала справжньою окрасою фільму.

Є у фільмі й парочка зіркових імен – зовсім маленьку (але дуже яскраву) роль отця Гарріса, що задає тон усьому фільму і яку ви навряд чи швидко розбачите, отримав Чарльз Денс (Тайвіна Ланністер в серіалі "Гра Престолів"). Також другорядні, але важливі ролі виконали Білл Наї ("Пірати Карибського моря: На краю світу", "Реальна любов", "Інший світ"), який втілив образ кардинала Лоуренса, та зіркова бразильська акторка Соня Брага ("Поцілунок жінки-павука", серіал "Секс і місто"), що зіграла сестру Сильвію з сиротинцю, в якому прилаштували головну героїню.

Реакція на фільм

Світова прем'єра фільму відбулася 5 квітня 2024 року і він, несподівано для багатьох скептиків, отримав позитивні відгуки критиків. Особливо на тлі того, що фільм виходить в прокат буквально за пару тижнів після ще одного хорору на схожу тематику – "Проклята діва" з мега-популярною нині Сідні Свіні в головній ролі.

Кадр з фільму "Омен: Початок" / фото 20th Century Studios

Наразі оцінка фільму на IMDb становить 6,9 з 10 балів, тоді як на Rotten Tomatoes він отримав 83% схвалення від критиків. Консенсус сайту такий: "Цей приквел, який часто викликає страх, навіть якщо він розгортається в межах серії фільмів майже 50-річної давнини, є першою ознакою світлого майбутнього для франшизи за досить довгий час".

Водночас, на Metacritic кіноексперти оцінили його в 63 зі 100 балів, що відповідає характеристиці "в цілому позитивні відгуки".

Наш вердикт

Якщо ви належите до тих людей, чиїй юній психіці оригінальний "Омен" свого часу наніс невиправну шкоду (але вам це сподобалося), то приквел франшизи пренесе вам приємне відчуття ностальгії. Є навіть референс на відому сцени з оригіналу.

Також картина сподобається тим, хто любить атмосферні фільми жахів за участю монахинь та про вищі церковні змови серед прекрасних римських локацій та старих соборів.

Кадр з фільму "Омен: Початок" / фото 20th Century Studios

Водночас, якщо ви бувалий фанат хорорів, цей фільм навряд чи вас налякає – якихось прямо таких страшних сцен, що раптово змушують підстрибувати на кріслі, піджимати ніжки чи хапатися за сусіда, там немає. Більш того, кілька разів вам навіть може захотітися посміятися. Зате є кілька занадто анатомічно детальних і не дуже приємних сцен, які вам ймовірно захочеться розбачити.

Кінцівка фільму передбачає можливість сиквела, причому цілком ймовірно, що він може розвиватися трохи за інших напрямом, ніж перший фільм.

Загальна оцінка – 6,5 з 10 балів.

***

Про інші кіноновинки тижня читайте в нашому окремому огляді. Також ви можете ознайомитися з добіркою найцікавіших серіалів квітня 2024 року.

Марина Григоренко

Новини партнерів
завантаження...
Ми використовуємо cookies
Погоджуюся