У фільмі зіграли Даніель Брюль і Петер Курт / фото planetakino.ua

"Поганий сусід" поставить хрест на звичному житті: рецензія на камерний фільм

18:21, 08.11.2021
5 хв.

В українських кінотеатрах у прокат вийшла німецька трагікомедія "Поганий сусід", яка стала режисерським дебютом головного героя стрічки, актора Даніеля Брюля. Відмінна риса цього фільму - камерність, вся дія фільму розгортається в обмеженому просторі.

"Поганий сусід" - щось нове для українського глядача, втомленого від заїжджених сюжетів і жанрів. А тут режисер влучив у яблучко: у стрічці є і над чим посміятися, і задуматися про серйозні проблеми. Розповідаємо, чим же фільм підкуповує.

Сюжет німецького фільму "Поганий сусід"

Глядач знайомиться з молодим, красивим і успішним головним героєм трагікомедії - актором Даніелем. У нього, здавалося б, є все: харизма, гроші, кар'єра, сім'я, будинок. Його графік розписаний, він постійно бігає з кастингу на кастинг, його впізнають на вулиці, ось він, момент слави! Але це все руйнується цеглинка за цеглинкою з кожним словом загадкового сусіда Бруно, з яким вони зустрілися в барі "На груди". Він розкриває правду про дружину Даніеля. Але це півбіди: чоловікові по сусідству відома одна дуже інтимна таємниця і про самого актора. І дружина не пробачить цього, якщо дізнається, і піде від такого багатого і знаменитого чоловіка.

Читайте також"Снігу більше не буде": чому фільм вражає своєю незрозумілістю й до чого тут Чорнобиль (огляд)Як же вчинить наш герой? Чи вдасться Даніелю знайти вихід із ситуації? Чому сусід так зацікавлений життям молодої сім'ї? І чому він ставить під сумнів талант актора?

Герої фільму "Поганий сусід"

Зіграв головного героя стрічки Даніель Брюль - відомий німецький актор і зірка Marvel, а тепер ще й режисер. Він особисто представляв свою трагікомедію на Одеському міжнародному кінофестивалі в серпні цього року. Треба сказати, що режисерський дебют вийшов досить вдалим.

Даніель - прекрасний актор, і йдеться тут не тільки про зовнішність (її, звичайно ж, ми теж оцінили), але і про здатність перевтілюватися вмить. Ось він, успішний і красиво одягнений, показаний у своїй квартирі-повній чаші: у нього любляча дружина, прекрасні діти, няня, якій він довіряє. А тут він миттєво змінюється, дізнавшись щось страшне про дружину і про вчинок няні. То він ллє сльози після слів сусіда і вже подумки ставить хрест і на кар'єрі, і на сім'ї. А як він вибухає, дізнавшись про підлий вчинок Бруно! Як він кричить і нервує, а потім взагалі дає волю емоціям і розбиває лоб сусідові. А спершу здавався таким правильним, стриманим і зразковим.

Бруно зіграв Петер Курт, зірка фільму "Гудбай, Ленін". Він - прекрасний актор, який демонструє глядачеві гострий розум і холоднокровність у картині "Поганий сусід". Як йому, простому працівникові колл-центру банку, вдалося зібрати те, що відбувається в родині, що живе по сусідству, у логічний ланцюжок, помститися за одну з образ і витягти з цього особисту вигоду (не подумайте, не грошову, все набагато складніше). Кожне слово цього персонажа по крихтах вбиває самовпевненість Даніеля, його віру в акторські здібності, у свій талант, в сім'ю і суспільство в цілому. Курт в цьому фільмі й відштовхує, і зачаровує, до нього не можна ставитися однозначно. Як йому це вдається?

Яка ж прекрасна задумка Брюля - вмістити дію "Поганого сусіда" в замкнутий простір / фото planetakino.ua

Чим чіпляє фільм "Поганий сусід"?

Звичайно ж, у першу чергу заслуга цього фільму - прекрасна акторська гра, адже по суті його дія побудована на діалогах, переживаннях і емоціях двох персонажів, Даніеля і Бруно. Здається, що кожна емоція і кожен рух добре продумані й відточені.

Але яка ж прекрасна задумка Брюля - вмістити дію "Поганого сусіда" в замкнутий простір - непримітний бар в Берліні  "На груди" з вельми своєрідною публікою. Глядач не відволікається на другорядні речі, всі сцени й діалоги максимально концентровані, вся увага - на персонажів. Тут все приглушено: і кольори, і тон розмов. Тому і переглядати фільм дуже легко, увага не розсіюється, прислухаєшся до кожного шереху в кадрі, до кожного слова героїв.

Дії фільму "Поганий сусід" розгортаються в барі

Ах, так, є ще один безмовний герой фільму "Поганий сусід" - місто Берлін. Творці стрічки "дали" і йому роль. У картині персонажі починають полеміку про розділений стіною Берлін. Це важливий момент в драмеді, показаний, здавалося б, побіжно.

Знаєте, місцями здається, що "Поганий сусід" дивишся в театрі, ось вона, сцена, яку перетворили на непримітний бар. Можливо, причиною такої асоціації є одна локація, обмежена декількома квадратними метрами.

Ідея фільму "Поганий сусід"

Посіяти зерно сумніву дуже легко, дуже просто маніпулювати невпевненою в собі людиною. І ця стрічка - тому підтвердження. Адже в секунду з успішного і реалізованого у всіх сферах життя Даніель перетворюється на людину, яку долають сумніви, страхи та власна безпорадність. А всьому виною - сказані Бруно слова про те, що Даніель - посередній актор, багато його ролей - бездарні. Розкритикував він і дружину сусіда. І все, вмить звичне життя зруйноване, від нього залишилися лише жалюгідні відламки. Чи вдасться нашому герою їх склеїти?

Чому Бруно так чинить? Все тому, що він сам глибоко нещасний, він пережив не одну драму в особистому житті.

Так, режисер підняв питання, які хвилюють кожного з нас: довіри в сім'ї, нереалізованості, творчих сумнівів.

Тож фільму ми б поставили оцінку 8 з 10 і рекомендуємо його до перегляду. "Поганий сусід" - щось по-новому камерне в сучасному кіно.