Кадр з фільму "Прісцилла" / фото Arthouse Traffic

11 січня 2024 року на екрани українських кінотеатрів виходить біографічна драма "Прісцилла" (Priscilla), заснована на мемуарах "Елвіс і я" єдиної дружини короля рок-н-ролу. Вона розповідає про суперечливі стосунки та скандальне розлучення зіркового подружжя.

Сюжет фільму від режисерки Софії Копполи розпочинається з випадкового знайомства 14-річної Прісцилли Больє з вже відомим на той момент співаком Елвісом Преслі, який як раз проходив військову службу в Німеччині. Невдовзі король рок-н-ролу оточує юну дівчину увагою, вишуканими подарунками... і стінами свого палацу, а самі вони стають головною парою Америки. Але чим обернеться це солодке й безтурботне життя?

Напередодні премʼєри УНІАН спільно з кінокомпанією "Артхаус Трафік" зібрали кілька цікавих фактів про фільм, які, можливо, переконають вас переглянути його на великому екрані. 

Режисерка – Софія Коппола

Ще не так давно ім’я Софії Копполи було заведено згадувати у пресі лише поряд з іменем її славетного батька. Мовляв, ця режисерка – донька знаменитого Френсіса Форда Копполи – творця "Хрещеного батька" і "Апокаліпсису сьогодні". Але з плином часу мисткиня вийшла з тіні свого предка, і тепер вона відома саме як кінематографістка.

Найбільш запам'яталася Софія Коппола завдяки таким фільмам, як "Цнотливі самогубиці" з Кірстен Данст і Джошем Гартнеттом, "Фатальна спокуса" з Ніколь Кідман, Коліном Фарреллом і Кірстен Данст та "Марія-Антуанетта", знову ж таки з Кірстен Данст. 

Водночас, найбільшого успіху досягла її  драма "Труднощі перекладу" з Біллом Мюрреєм і Скарлетт Йоганссон, за сценарій до якої Коппола отримала премію "Оскар" і ще дві номінаці.

У головних ролях – нові зірки Голлівуду

Прісциллу Преслі на великому екрані втілила Кейлі Спені ("Тихоокеанський рубіж: Повстання", "Погані часи в Ель Роялі", "Чаклунство: Спадок"). Вона потрапила у проект за порадою вже згаданої вище Кірстен Данст – однієї з улюблених актрис режисерки. Обидві акторки залучені в майбутньому фільмі "Громадянська війна" від культової студії А24 та режисера Алекса Ґарленда, і саме на знімальному майданчику цієї картини Данст помітила талант молодої колеги. 

На Венеційському кінофестивалі, де відбулася прем’єра "Прісцилли", Кейлі Спені здобула Кубок Вольпі за найкращу жіночу роль. Акторка потрапила до списку "30 до 30" від Forbes – переліку успішних осіб до 30 років, а також отримала номінацію на "Золотий глобус" за найкращу жіночу роль у драматичному фільмі.

Партнером акторки на знімальному майданчику став австралієць Джейкоб Елорді, що виконав роль Елвіса Преслі. Зірка серіалу "Ейфорія" протягом останнього року також взяв участь у низці помітних проєктів – трилері "Солтберн" та драмі "Солодкий схід". Крім того, у 2023 році журнал GQ визнав Елорді чоловіком року.

Візуальна бездоганність, створена професіоналами

Візуальний стиль – найперше, що впадає у вічі глядачам. Яскраві 60-ті й 70-ті тут проявляються в усьому: одязі, макіяжі, інтер’єрах. І за таку гарну картинку відповідала ціла низка майстрів.

Оператором виступив Філіпп Ле Сурд – номінант премії "Оскар" за роботу в картині "Великі майстри" Вонга Карвая. Глядачі також можуть згадати інші його знакові фільми: "Сім душ" із Віллом Смітом і "Хороший рік" Рідлі Скотта з Расселом Кроу і Маріон Котіяр. Із Софією Копполою оператор співпрацює теж не вперше: він знімав її "Останню краплю" та "Фатальну спокусу".

Художниця-постановниця – Тамара Деверелл, відома співпрацею з режисером  Ґільєрмо дель Торо, зокрема, нещодавнім серіалом від Netflix "Кабінет курйозів" та стрічкою "Алея жаху", за яку вона отримала номінацію на "Оскар".

Кадр з фільму "Прісцилла" / фото Arthouse Traffic

Костюми для фільму створила Стейсі Баттат – вже постійна дизайнерка у фільмах Софії Копполи ("Елітне суспільство", "Фатальна спокуса", "Остання крапля"). Весільну сукню Прісцилли Преслі спеціально для стрічки відтворили в модному домі Chanel.

Позитивні відгуки та скандали

Нині оцінка фільму на IMDb становить 6,7 балів із 10, тоді як на Rotten Tomatoes він отримав 83% схвалення від критиків із відзнакою "Сертифікована свіжість" та 62% від глядачів. Тим часом, на Metacritic кіноексперти дали йому 79 балів зі 100, а широка аудиторія – 6,9 з 10, що в обох випадках відповідає характеристиці "в цілому позитивні відгуки".

Наприкінці 2023 року картина ввійшла в добірки найкращих стрічок року від авторитетних світових видань, таких як Time, Associated Press, The New Yorker, Vogue, Harper's Bazaar та Elle.

Кадр з фільму "Прісцилла" / фото Arthouse Traffic

Звісно, не обійшлось без скандалів, адже на відміну від мюзиклу "Елвіс" База Лурманна, що вийшов у 2022 році та був своєрідною одою співакові, у стрічці Копполи король рок-н-роллу представлений у ненайкращому світлі, що неабияк розлютило його фанатів. 

Крім того, єдина дочка Елвіса Преслі – Ліза Марі – незадовго до своєї смерті жорстко рознесла сценарій фільму – її розлютило, як в ньому був зображений її батько.

Як би там не було, але "Прісцилла" став першим фільмом, в якому в центрі сюжету була саме дружина легендарного співака, а не він сам. І так, в сучасному світі до їхніх стосунків виникає багато питань, адже по факту до 14-річної дівчини залицявся старший на 10 років чоловік, а її батьки врешті-решт дали на це згоду. Фільм охоплює понад 10-річний період, протягом якого наївна дівчина з ще несформованою психікою, п'янка від уваги відомого співака, зрештою доходить до того, щоб вийти з відверто аб'юзивних стосунків.

Вас також можуть зацікавити новини: