Кадр з серіалу "Слово пацана" / скріншот YouTube

Психолог Катерина Клюшниченко в ексклюзивному коментарі УНІАН пояснила, як російський серіал "Слово пацана" про молодіжну злочинність впливає на психіку дітей.

За її словами, романтизація насильства веде до того, що це стає більшою мірою нормою в суспільстві. Як результат - це травмує людей і робить насильство і грубість чимось повсякденним. 

Клюшниченко каже, що насправді кожна людина унікальна, але є кілька нюансів, на які варто звернути увагу.

Відео дня

"У когось психіка більш стійка, а хтось набагато чутливіший до того, що бачить на екрані. Є ряд серйозних наслідків, які можуть викликати жорстокі сцени, а саме можуть виникнути симптоми, схожі з посттравматичним стресовим розладом (ПТСР), панічні атаки, загострене відчуття страху, підвищена тривожність, апатичний або депресивний стан, підвищена агресія та інше", - сказала психолог. 

Катерина додала, що якщо людина сприймає сюжет на екрані як щось нереальне і може себе відокремити від того, що там відбувається, розуміє наслідки тих чи інших дій і здатна спиратися на свої цінності, які йдуть в розріз з жорстокістю, грубістю та іншими негативними проявами, то шкоди перегляд серіалу "Слово пацана" для людини не повинен принести.

Але є психологічно більш чутливі і сприйнятливі люди, продовжила експерт. В даному випадку потрібно бути набагато акуратнішими і піклуватися про себе.

"Звичайно, неможливо заборонити людині дивитися те, що вона хоче дивитися. Але важливо усвідомлювати наслідки, які може даний сюжет залишити на довгий час не тільки в житті однієї людини, але і в суспільстві в цілому", - підсумувала експерт.

Серіал "Слово пацана" - що відомо

Російський серіал "Слово пацана. Кров на асфальті" розповідає про історію боротьби кількох злочинних угруповань в Казані в 1980-і роки. Головні герої - 14-річні школярі, які потрапляють в одну з таких вуличних банд, де вони вчаться битися, грабувати людей, а також дізнаються закони місцевих авторитетів. 

До слова, російські підлітки вже почали влаштовувати бійки, повторюючи сцени з серіалу. 

Цей серіал став популярним і в Україні. Більш того, саундтрек до нього також набирає обертів. Пісня "Пияла" вже очолила рейтинг Apple Music в Україні.

Вас також можуть зацікавити новини: