Фільм "Трансформери: Час Звіроботів" вийшов в прокат 8 червня 2023 року / фото Paramount Pictures

Порадувати свою внутрішню дитину: огляд нових "Трансформерів"

13:39, 09.06.2023
7 хв.

8 червня 2023 року в український прокат вийшла вже сьома за рахунком частина знаменитої кінофраншизи "Трансформери" – "Час Звіроботів". І якщо критики сприйняли новинку прохолодно, то перші реакції глядачів – навпаки скоріше схвальні. Яким же вийшов новий фільм про легендарні іграшки з нашого дитинства, читайте в огляді УНІАН.

УНІАН ділиться враженнями про фільм "Трансформери: Час Звіроботів" (Transformers: Rise of the Beasts) – максимально без спойлерів.

Трохи передісторії

Для багатьох міленіалів "Трансформери" стали справжнім символом дитинства. Все почалося у 1984 році з серії іграшок-конструкторів від американської компанії Hasbro, окремі частини яких могли переміщатися, перетворюючи фігурку робота на автомобіль чи тварину і назад. Приблизно тоді ж в рамках рекламної кампанії лінійки іграшок почали виходити однойменний американсько-японський серіал (власне, саму ідею іграшок позичили у японців) та ще комікси під крилом Marvel Comics. В підсумку ж, як мультсеріал, так і комікси стали настільки популярні, що вони виходили ще протягом багатьох років (а дещо виходить і досі). І якщо іграшки були розкішшю для українських дітлахів 90-х, то мультсеріал вони мали змогу подивитися. Хто ж не пам'ятає легендарне "Автоботи! Трансформуймося!".

На початку 2000-х голлівудські боси загорілися ідеєю запустити кінофраншизу за мотивами іграшок Hasbro. Щоправда, не "Трансформерів", а іншої серії – "Джі Ай Джо: Атака Кобри". Втім, на тлі початку війни в Іраку було ухвалене рішення змістити акцент на користь космічних роботів. В 2004 році до франшизи долучився сам Стівен Спілберг – як давній фанат "Трансформерів", він зголосився продюсувати фільм. В якості режисера він вирішив покликати 30-річного Майкла Бея, який до цього часу вже встиг відзначитися цілою купою успішних голлівудських блокбастерів – на той момент за його плечима вже були такі фільми, як "Погані хлопці", "Скеля", "Армагедон" та "Перл-Харбор". Спочатку Бей хотів відмовитися, мовляв, це занадто примітивна для нього історія, однак йому дуже хотілося попрацювати зі Спілбергом. В підсумку, Бей досі з "Трансформерами" – він сам зняв перші п'ять фільмів серії, а останні два – лише спродюсував. І, судячи з усього, він досі не готовий розпрощатися з франшизою.

Відео дня

Про що новий фільм

Отже, формально фільм "Трансформери: Час Звіроботів" є сиквелом стрічки "Бамблбі" (2018) і приквелом фільму "Трансформери" (2007). Втім, скоріше мов йде лише про хронологічні рамка – він не пов'язаний напряму з цими фільмами.

У новій частині глядачів знайомлять з трансформерами Максималами / фото Paramount Pictures

Події фільму розгортаються у 1994 році – через 7 років після подій "Бамблбі", в якому один з найулюбленіших автоботів публіки був відправлений на Землю, щоб облаштувати тимчасову базу для його виду, який на рідній планеті опинився на межі виживання. Втім, перебування на Землі затягнулося трохи довше, ніж очікувалося.

Лише у 1994 році у величезних роботів на чолі з Оптімусом Праймом нарешті з'являється шанс повернутися додому. Однак для цього їм ще доведеться протистояти могутньому ворогу, який загрожує Землі та іншим планетам Всесвіту – зробити це можна лише об'єднавшись з людьми та трансформерами іншого виду, що зовсім не легко для автоботів.

У новому фільмі глядачів познайомлять з новими видами трансформерів – звіроподібними Максималами, які оберігають світи, та могутніми Терракронами, які руйнують світи.

Максимали – це звіроподібні трансформери / фото Paramount Pictures

Також у новому фільму будуть абсолютно нові для франшизи герої зі світу людей. Ентоні Рамос ("Народження зірки", "Гамільтон", "На висоті") зіграв колишнього військового Ноя Діаса, який намагається знайти своє місце в мирному житті, але випадково знайомиться з автоботом Міражем, який втягує його в небезпечну пригоду. Тим часом, Домінік Фішбек ("Проект "Сила", "Іуда і чорний месія") зіграла талановиту асистентку в музеї, яка випадково робить дивовижне відкриття, яке зводить її з трансформерами.

Герой Ентоні Рамоса опинився в центрі сюжету нового фільму / фото Paramount Pictures

Режисером нових "Трансформерів" виступив Стівен Кейпл-молодший, який до цього зняв фільм "Крід II: Спадок Роккі Бальбоа" (2018). Сценарію до нього написав Джобі Харольд, який також працював над такими фільмами, як "Король Артур: Легенда меча", "Армія мерців" та "Флеш", а ще серіалом "Обі-Ван Кенобі". Продюсером виступив Майкл Бей.

Сцени після титрів

Ще у 2022 році повідомлялося, що фільм "Трансформери: Час Звіроботів" має стати першим з нової трилогії в рамках цієї франшизи – і його кінцівка на це прямо натякає. Крім того, у кінці фільму робиться натяк на кросовер з франшизою "Джі Ай Джо" (нині вона налічує три фільми).

Крім того, фільм має одну сцену між титрами – вона скоріше для милоти, ніж для анонсу, але дочекатися все ж варто.

Реакція на фільм

Прем'єра фільму відбулася в Сінгапурі наприкінці травня 2023 року, однак в широкий прокат він вийшов лише цього тижня.

"Трансформери: Час Звіроботів"  отримав змішані відгуки – якщо критики прийняли його прохолодно (вони в принципі ніколи не нахвалювали фільми франшизи), то глядачі залишилися більш задоволені. Так, на IMDb у нього наразі оцінка 6,6 балів з 10, а на сайті Rotten Tomatoes – 55% схвалення від критиків проти 88% від глядачів. Натомість, на Metacritic кіноексперти дали фільму лише 42 бали зі 100, що відповідає характеристиці "змішані або середні відгуки".

Наш вердикт

Франшиза "Трансформери" – це завжди було видовище для розваги. Яскраве шоу, з видовищними спецефектами, простенькими жартами та купою штампів. І є чимало глядачів, яким це подобалося, подобається і буде подобатися.

Фільми франшизи "Трансформери" це завжди про розвагу / фото Paramount Pictures

Новий фільм – це така собі суміш "Індіани Джонса" та "Форсажу". На глядачів чекають ефектні перегони зі стріляниною та подорож героїв до мальовничого Перу в пошуках артефакту. Загалом, візуальна частина у фільму цілком вдалася.

Є певні нарікання до того, як передали дух 90-х. Якщо в "Бамблбі" вісімдесяті роки були показані надзвичайно вдало – з одягом, музикою та усім іншим, характерним для того часу, то у випадку з новинкою цього року – в принципі, не так вже й помітно, що події відбуваються у 90-х.

Події нового фільму відбуваються у 1994 році / фото Paramount Pictures

Водночас автори фільму спробували додати трансформерам більше "людяності", показавши їх не просто войовничими машинами, а живими істотами "з душею", які так само стоять за своїх, переживають утрати та мріють про власний дім. "Людські" герої теж доволі харизматичні.

Сюжет у фільм не надскладний – але це ніколи і не було задачею франшизи. Принаймні, він цілком логічний.

Загалом, якщо ви шукаєте видовищне розважальне кіно з нотками добра – "Трансформери: Час Звіроботів" це саме те, що треба. Фільм цілком на рівні франшизи – щось вдалося краще, щось гірше. І, скоріш за все, вам навіть захочеться дізнатися, що буде далі.

Загальна оцінка – 6,5 з 10 балів.

***

Про інші кіноновинки тижня читайте в нашому окремому огляді. Також ви можете ознайомитися з добіркою найцікавіших серіалів червня 2023 року.

Марина Григоренко

Новини партнерів
завантаження...
Ми використовуємо cookies
Погоджуюся