Сьома частина "Трансформерів" виходить в прокат / фото Paramount Pictures

"Трансформери: Час Звіроботів", "Клондайк" та швейцарське кіно: що подивитися на вихідних

09:23, 10.06.2023
9 хв.

Цього тижня в український прокат виходить чергова частина кінофраншизи "Трансформери". Також у столиці розпочнеться фестиваль "Тиждень швейцарського кіно". Тим часом, онлайн на Netflix стане доступний український кінохіт "Клондайк", який цього року висували на "Оскар". Про всі кіноновинки тижня читайте в огляді УНІАН.

УНІАН підготував традиційну добірку кіноновинок тижня – як в кінотеатрах, так і онлайн.

Трансформери: Час Звіроботів

Transformers: Rise of the Beasts (США, 2023, пригоди/фантастика/екшн)

Чергова частина кінофраншизи, заснованої на культовій лінії іграшок компанії Hasbro, є сиквелом стрічки "Бамблбі" (2018) і приквелом фільму "Трансформери" (2007), хоча і не пов'язана з ними напряму. Загалом це вже сьомий фільм серії.

Цього разу основні події відбуватимуться у 1990-роках, коли в гру вступають нові види трансформерів – Максимали, Предакони й Терракони. Щоб захистити людство від катастрофи, вже добре відомим глядачам Автоботам доведеться об'єднати зусилля з іншими представниками свого виду та людьми.

Головні ролі у новій частині франшизи виконали Ентоні Рамос ("Народження зірки", "Гамільтон", "На висоті") та Домінік Фішбек ("Проект "Сила", "Іуда і чорний месія").

Режисером нових "Трансформерів" виступив Стівен Кейпл-молодший, який до цього зняв фільм "Крід II: Спадок Роккі Бальбоа" (2018). Сценарію до нього написав Джобі Харольд, який також працював над такими фільмами, як "Король Артур: Легенда меча", "Армія мерців" та "Флеш", а ще серіалом "Обі-Ван Кенобі". Продюсером виступив Майкл Бей, який зняв перші чотири фільми серії.

Фільм має одну сцену між титрами. У 2022 році повідомлялося, що він має стати першим з нової трилогії "Трансформери" – і його кінцівка на це прямо натякає.

Прем'єра фільму відбулася в Сінгапурі наприкінці травня 2023 року, однак в широкий прокат він виходить лише цього тижня. За підсумками перших оглядів, фільм отримав середні відгуки. Так, на IMDb у нього наразі оцінка 6,6 балів з 10, а на сайті Rotten Tomatoes – 55% схвалення від критиків. Натомість, на Metacritic кіноексперти дали фільму лише 41 бал зі 100, що відповідає характеристиці "змішані або середні відгуки". Детальніше про фільм читайте в нашій окремій рецензії.

Тиждень швейцарського кіно 2023

(Швейцарія, 2023, фестивальний)

9-14 червня в київському кінотеатрі "Жовтень" вшосте відбудеться фестиваль "Тиждень швейцарського кіно", в програму якого ввійшли знакові стрічки виробництва Швейцарії 2021-2023 років. Серед них – учасники Каннського й Берлінського кінофестивалів.

Фестиваль відкриється історичною біографічною драмою "Закохана в пустелі" режисерки Марґарете фон Тротта з офіційного конкурсу цьогорічного Берлінале. Знята за реальними подіями стрічка розповідає про кризу в стосунках визначної письменницької пари Інґеборґ Бахман і Макса Фріша. Головні ролі у фільмі виконують зірка картин "Три мушкетери: Д’Артаньян" і "Корсет" Вікі Кріпс (найкраща європейська акторка 2022 року за версією Європейської кіноакадемії), а також Рональд Церфельд, відомий за серіалом "Вавилон-Берлін".

Ще один історичний байопік у програмі – стрічка "Сісі і я" режисерки Фрауке Фінстервальдер. Це також цьогорічна прем’єра Берлінського фестивалю – фільм показали в секції "Панорама", до якої відбирають стрічки з яскраво вираженим політичним, гендерним або соціальним контекстом. У центрі сюжету – графиня, яка стає супутницею найпопулярнішої жінки своєї доби – австрійської імператриці Сісі. Роль монархині виконує Сандра Гюллер ("Неідеальний чоловік", "Тоні Ердманн").

Третя картина фестивалю, знята жінкою – "Лінія" з офіційного конкурсу торішнього Берлінале. Режисерка Урсула Маєр ("Щоденник мого розуму", "Мости Сараєва", "Дім") – найвідоміша жінка, яка представляє кінематограф Швейцарії. Драматичні події фільму розгортаються в сім’ї головної героїні, яка отримує судову заборону наближатися до родинного будинку після того, як ударила свою матір. Українським глядачам одна з акторок, Валерія Бруні-Тедескі, відома за стрічками "Літо '85", "Лише тварини" та "Як навіжені".

На фестивалі також покажуть зняту за участі українських кінематографістів картину "Ольга". Дебютна повнометражна робота режисера Елі Ґраппа вперше побачила світ у Каннах 2021 року, а українську прем’єру мала того ж року на Одеському міжнародному кінофестивалі. Швейцарія ж висувала фільм на здобуття премії "Оскар" у категорії "Найкраща міжнародна стрічка". У картині йдеться про українську гімнастку, що має зробити складний життєвий вибір, доки в її країні відбувається Євромайдан.

Кілер на пів ставки

Les complices (Франція, Бельгія, 2023, комедія)

В центрі сюжету цього фільму – професійний кілер, який несподівано стикається з проблемою: він непритомніє тільки-но бачить кров. Звісно ж його звільняють, і тепер він змушений шукати звичайну роботу. Завдяки новим сусідам він влаштовується менеджером у кол-центр, але все псує нестерпний бос, який просто знущається з працівників. Ще й керівництво з колишньої роботи вирішило прибрати кілера-невдаху. Тож герою доведеться пригадати темне минуле і позбутися надокучливого керівництва, взявши у напарники наївного колегу-сусіда, якому теж остогид власний бос.

Одну з ролей у фільмі виконала Ванесса Параді.

Світова прем'єр фільму відбулася на початку 2023 року. Наразі на IMDb у фільму оцінка 6,5 балів з 10.

Зазначимо, що наступного тижня фільм також офіційно виходить в російський прокат. Французькі кінокомпанії загалом не мають жодних проблем з прокатом фільмів в Росії на тлі бойкоту співпраці з державою-терористом з боку найбільших світових кіностудій. Нині саме фільми виробництва Франції становлять левову частку репертуару російських кінотеатрів.

Клондайк

Klondike (Україна, 2022, драма/війна)

Якщо ви з якоїсь причини досі не подивилися український фільм "Клондайк", який цього року був заявлений як номінант на "Оскар" від України в категорій "Найкращий фільм іноземною мовою", то тепер у вас є шанс зробити це цілком легально онлайн – 7 червня фільм став доступний на Netflix.

Події фільму відбуваються влітку 2014 року в селі Грабове Донецької області, яке поступово потрапляє під контроль підтримуваних Росією сепаратистів. Головні герої фільму – подружжя Ірка і Толік. Жінка перебуває на останніх місяцях вагітності, але вперто відмовляється залишати свій будинок, незважаючи на те, що там вже щосили відчувається війна. Переломним моментом стає 17 липня 2014 року, коли неподалік від Грабового падає збитий сепаратистами з "Бука" цивільний пасажирський літак Boeing 777 компанії Malaysia Airlines.

Головні ролі у фільмі виконали Оксана Черкашина, також відома за фільмом Наталі Ворожбит "Погані дороги", та Сергій Шадрін ("Чорний ворон", "Довбуш", "Бог простить"), для якого це одна з останніх ролей в кіно – 2021 року актор помер. Також важливих персонажів зіграли Олег Щербина ("Черкаси") та Олег Шевчук ("Носоріг").

Фільм "Клондайк" є копродукцією України та Туреччини, а за його постановку відповідають подружжя режисерки Марини Ер Горбач та продюсера Мехмета Баґадира Ера. Загалом вони працювали разом вже над чотирма фільмами, починаючи з 2009 року, однак справжнього успіху досяг саме "Клондайк", який на відміну від попередніх робіт дуету Марина зрежисувала самостійно.

Світова прем'єра "Клондайку" відбулася 21 січня 2022 року на головному фестивалі незалежного кіно в США "Санденс", де фільм отримав нагороду за найкращу режисуру. Пізніше він брав участь у конкурсній секції "Панорама" 72-го Берлінського міжнародного кінофестивалю, де отримав приз глядацьких симпатій. Крім того, фільм був відзначений нагородами ще низки міжнародних кінофестивалів.

Наразі на IMDb у фільму оцінка 6,9 балів з 10, а на сайті Rotten Tomatoes – 96% схвалення від кінооглядачів.

Читайте більш детальний огляд фільму в нашій окремій рецензії.

Як працюють кінотеатри в умовах воєнного часу

Кінотеатри в умовах воєнного стану працюють з певними особливостями – на їхню роботу впливають повітряні тривоги, відключення електроенергії та комендантська година.

Якщо починається повітряна тривога, то показ фільму зупиняється, а глядачів просять покинути залу і вирушити в найближче бомбосховище. Зазвичай, якщо тривога менше 20 хвилин, то показ фільму продовжують з того місця, на якому зупинилися, якщо довше – пропонують обміняти квиток на інший сеанс. Опцію повернення коштів за скасовані сеанси пропонують нечасто. Аналогічна система обміну квитків діє у разі відключення електроенергії.

***

Крім того, ви можете подивитися фільми, що вийшли в попередні тижні, та найцікавіші серіали червня 2023 року – цього тижня стартують чорна комедія "Засновано на реальних подіях" з Кейлі Куоко від Peacock та кримінальна драма "Переповнена кімната" з Томом Голландом від Apple TV+.

Марина Григоренко

Новини партнерів
завантаження...
Ми використовуємо cookies
Погоджуюся