Кадр з фільму "Вічні" / фото Marvel Studios

Чи заслужила новинка від Marvel "гнилий рейтинг": рецензія на фільм "Вічні"

14:37, 03.11.2021
8 хв.

4 листопада в український прокат нарешті виходить супергеройський фільм "Вічні" від Marvel. Картина, яка зібрала потужний акторський склад і володарку останнього "Оскара" Хлою Чжао в режисерському кріслі, вражає спецефектами і дає ще кілька важливих натяків, як буде розвиватися четверта фаза найбільшого кіновсесвіту, але одночасно викликає певні питання. Що ж вдалося творцям фільму, а що ні – читайте в огляді УНІАН (без спойлерів).

Супергеройський фільм "Вічні" / Eternals вважався однією з найбільш очікуваних і багатообіцяючих новинок в рамках четвертої фази кіновсесвіту Marvel. Посудіть самі, картина, що вводить в сюжет абсолютно нових персонажів, зібрала вражаючий акторський склад – від голлівудських суперзірок в особі Анджеліни Джолі та Сальми Хайєк до набираючих обертів Джемми Чан ("Шалено багаті азіати", "Капітан Марвел"), Баррі Кеогана ("Вбивство священного оленя", "Дюнкерк", "Бетмен") і вихідців з серіалів Річарда Меддена і Кита Харінгтона (обидва з "Гри престолів"), Кумейла Нанджіані ("Портландія", "Кремнієва долина"), Брайана Тайрі Генрі ("Атландита") і Лорен Рідлофф ("Ходячі мерці").

Тим часом, режисерське крісло зайняла Хлоя Чжао, що стала тріумфатором минулого року, отримавши відразу два "Оскари", "Золотого лева" Каннського кінофестивалю і цілу купу інших престижних кінонагород за свою незалежну драму "Земля кочівників". "Вічні" стали для неї першим блокбастером в кар'єрі.

Світова прем'єра фільму відбулася 18 жовтня в Лос-Анджелесі, й за підсумками перших прес-показів він отримав змішані відгуки критиків. Так, на Rotten Tomatoes у "Вічних" вельми скромна оцінка 54% схвалення від критиків, що гарантувало картині сумнівний статус найбільш низькооціненого проекту КВМ на агрегаторі, побивши антирекорд фільму "Тор 2: Царство темряви" 2013 року. Більш того, фільм став першим фільмом кіновсесвіту Marvel, який отримав "гнилий" рейтинг – тобто нижче 60%. На Metacritic стрічка отримала оцінку 54 балів зі 100, що відповідає характеристиці "змішані або середні відгуки", а на IMDb – поки що всього 5,8 балів з 10.

УНІАН вже встиг подивитися новинку на допрем'єрному показі, а тому готовий максимально без спойлерів поділитися свіжими враженнями і спробувати відповісти на питання, чи заслужено "Вічні" отримали такі низькі оцінки.

Для початку, коротко про сюжет – без спойлерів, тільки те, що відомо з офіційного трейлера. У центрі сюжету – представники безсмертної інопланетної раси Вічні, які таємно живуть на Землі більше семи тисяч років і захищають людство від своїх злісних родичів Девіантів. Події фільму розгортаються після фільму "Месники: Завершення", коли повернення половини населення Землі викликає так зване "пробудження".

В наші дні Вічні, які перемогли Девіантів кілька століть тому, розбрелися по всій планеті й живуть своїм життям. У процесі вони дають пояснення, де ж вони були, коли на планету нападали Танос та інші напасті – здавалося б, логічне. Але є нюанси – в цілому, по ходу фільму кілька разів спливає незрілість, безвідповідальність і сумбурність героїв, які живуть 7 тисяч років і, здавалося б, за цей час могли б вже набратися розуму і виробити свою точку зору. А в підсумку деякі моменти у фільмі мимоволі змусили мене провести аналогію з сюжетним поворотом з кодовим словом "Марта" у фіналі "Бетмена проти Супермена".

І тут ми підходимо до ще одного спірного моменту фільму – персонажам. Начебто їх грають талановиті та красиві актори, але якось прописані вони так, що далеко не всі з них знаходять у глядача відгук. Можливо, це все суб'єктивно, але частині персонажів, причому в першу чергу головних, взагалі не співпереживаєш – мовляв, хоч би вони дожили до фіналу, так хочеться побачити їх в наступних фільмах. Але ні, тут дивишся і думаєш: ну, якщо щось з героєм станеться – "най буде".

Наприклад, абсолютно не вразив Річард Медден в ролі Ікаріса – по ходу фільму кілька разів складалося враження, що зірка "Гри престолів" просто не витягує свого персонажа, і його максимум – гарненьке личко і море сліз. А ось його колега по культовому серіалу Кіт Харрінгтон, персонаж якого Дейн Вітман людям, мало знайомим з оригінальними коміксами, спочатку здавався чисто для фону – навпаки порадував.

Сама Хлоя Чжао головним персонажем фільму називала Серсі у виконанні Джемми Чан, але і її персонаж вийшов не настільки вже яскравим. Так, за здібностями вона одна з найсильніших Вічних, але чи вистачає їй насправді характеру для чогось більшого?

Можливо, десь режисер фільму переборщила з драматизмом – як-не-як, вона вийшла з незалежного кіно, до цього знімаючи глибокі розмірені драми зі складними персонажами з непростими долями ("Наїзник", "Земля кочівників"). Ймовірно, боси Marvel вважали, що Чжао зможе додати драматизму та глибокого сенсу в супергероїку – до такого формату своїх фільмів за коміксами студія переходить вже не перший рік. Так, можна говорити на виправдання, що таким чином режисер хотіла показати, що за тисячоліття життя на Землі штучно створені Вічні перейняли людські риси, тим самим аргументуючи їхні дії. Але, мабуть, вийшло сумнівно – ніби дивишся не на вищу расу з усіма їхніми технологіями, вміннями та досвідом, а на групу підлітків.

Плюс, все ж більшість фанатів блокбастерів за коміксами йдуть в кінотеатри трохи не за цим – вони не хочуть дивитися на повільні тонкі душевні страждання персонажів, вони хочуть бачити героїв, яких не існує в реальному житті, які барвисто розбираються зі злом.

Так, як вже прийнято у Marvel, сюжет періодично оживляли комічні ситуації з героями – спасибі Кумейлу Нанджіані в ролі Кінго і Харішу Пателю в ролі його дворецького (вловили натяк, так?). Також порадували Баррі Кеоган в ролі Друїга, Брайан Тайрі Генрі в ролі Фастоса і Лорен Рідлофф в ролі Маккарі. Ну а Джолі – на своєму звичному рівні й у всій красі.

В цілому, картинка у фільмі дуже навіть вражаюча – як-не-як, на зйомку "Вічних" витратили 200 мільйонів доларів! Актори і костюми красиві, спецефекти на рівні, природа мальовнича... І так, однозначно його треба дивитися на великому екрані, бажано в IMAX.

За що ще варто похвалити "вічних" – звучить парадоксально, але... за персонажів. Мабуть, це найбільш Diversity & Inclusion фільм Marvel в хорошому сенсі цих слів. Комусь це може не подобатися, але світ змінюється, і Голлівуд разом з ним. Якщо перша шістка Месників складалася з гетеросексуальних білих чоловіків, серед яких затесалася одна вельми шаблонна жінка, то Вічні – абсолютно різні за расою, гендером і фізичними особливостями.

Так, у фільмі вперше представили гомосексуального супергероя Marvel. Причому не як якогось карикатурного збоченця в жіночому вбранні та з мейк-апом, а як люблячого батька і чоловіка. Також у "Вічних" з'явився перший глухий супергерой КВМ. Фільм дійсно посилає важливий меседж, причому робить це вельми органічно. У глядача не створюється враження, що всіх цих персонажів ввели в сюжет тільки для того, щоб догодити новим критеріям "Оскара". Здається, що все саме так, як треба і всі на своїх місцях.

Наш вердикт: Амбітні "Вічні" відмінно впоралися з аудіовізуальною частиною, але перегнули з драматизмом, який, втім, вчасно рятував фірмовий марвелівський гумор. Тож потрібно бути готовим, що фільм може здатися трішки підзатягнутим. При цьому його однозначно варто дивитися всім фанатам кіновсесвіту Marvel хоча б для того, щоб орієнтуватися, як далі будуть розвиватися події – по ходу фільму є кілька важливих в цьому плані моментів.

Загальна оцінка – 6/10.

І так, у фільмі є дві важливі сцени після титрів – тож радимо досидіти до кінця. Оскільки в Голлівуді вже стався неприємний інцидент з витоком спойлерів з приводу сенсу цих сцен, ми поки що утримаємося від їхнього розкриття – проаналізуємо трішки пізніше (ось тут за посиланням). Скажемо лише одне: в кінці титрів зазначено, що Вічні повернуться в майбутніх проектах Marvel.

***

З іншими кіносеріальними новинками тижня ви можете ознайомитися за посиланням.