Чим підгодувати смородину навесні / фото ua.depositphotos.com

Навесні після зігрівання грунту можна підгодувати кущі смородини. Тоді влітку врожай ягід буде здоровим і дуже щедрим. Удобрювати смородину можна в першій половині квітня, коли вже не буде "мінусових" температур. Перед внесенням добрива розпушіть грунт навколо куща, щоб коріння краще ввібрало речовину.

Раніше УНІАН розповідав, чим підгодувати малину навесні.

Мінеральні добрива

Мінеральні добрива для смородини можна купити в агромагазині і на ринку. Смородина дуже любить азот, тому обирайте азотовмісні препарати. 

Відео дня

Ось кілька варіантів мінеральних добрив для смородини:

  • Нітроамофоска - дуже корисне для смородини добриво, яке прискорює пробудження куща після зимівлі. Під кожним кущем розкладають по 10 г сухого добрива. Потім полийте смородину теплою водою.
  • Сечовина добре підходить для першої підгодівлі смородини в році. Її розсипають біля куща на вологу землю. На один кущ вистачить 60 г сечовини.
  • Аміачна селітра прискорює ріст смородини і підвищує її врожайність. Для приготування добрива готують розчин - 1 столову ложку селітри на 1 л води. Таким розчином поливають смородину в сухий день.
  • Сульфат калію вносять під смородину під час другої підгодівлі на початку-середині травня. А ось для першої підгодівлі він не підходить. Розчиніть добриво у воді (10 г сульфату калію на 1 л води) і полийте кущі.

Під час роботи з добривами обов'язково надягайте рукавички і захисну маску.

Вітамінний коктейль для смородини

Приготуйте цілющу суміш, яка значно підвищить врожайність смородини. Такий "коктейль" наливають в пульверизатор і обприскують ним смородину в період цвітіння. 

Готується суміш так: 10 л води + 2 г мідного купоросу + 3 г борної кислоти + 3 г молібдату амонію.

Послід

Смородина добре відгукується на підгодівлю послідом, але ні в якому разі не свіжим, а віком мінімум 2-3 тижні. Підійде курячий або свинячий послід, його бажано компостувати соломою. На 10 квадратних метрів смородини вносять приблизно 2 кг посліду.

Також зі свіжого посліду можна приготувати розчин для поливання смородини. Розчиніть послід у воді у співвідношенні 1:20, накрийте ємність кришкою і залиште на 7 днів. Полийте цим розчином смородину під кущами.

Компост або перегній

Компост - відмінне органічне добриво для смородини. У ньому є все, що потрібно для гарного врожаю ягід. Для приготування добрива всипте в відро компосту стакан золи. Розкладіть цю суміш навколо стовбурів смородини і злегка присипте землею.

Вас також можуть зацікавити новини: