Чому потрібно перевіряти насіння на схожість і як це зробити / колаж УНІАН, фото ua.depositphotos.com

Перевірити насіння на схожість повинен кожен городник - це необхідно для того, щоб ви могли заздалегідь з'ясувати, скільки насіння вам потрібне для посадки, і яку кількість паростків воно дасть. УНІАН з'ясував три елементарні способи такої перевірки.

Як перевірити насіння на схожість у солоній воді

Заздалегідь важливо знати, що такий метод допомагає зрозуміти якість посадкового матеріалу - більше нічого. Однак, це теж необхідно - буває насіння, яке на вигляд здається вдалим, але і в підсумку з нього нічого не виростає.

Записуйте, як перевірити насіння на схожість у солоній воді:

Відео дня
  • зробити розчин (1 ч. л. солі на 1 л води);
  • вилити його в ємність, туди ж помістити насіння;
  • почекати 2-3 години.

Після закінчення цього часу необхідно поглянути на посадковий матеріал. Яке насіння спливає - те поганої якості, а решта, яке опустилося на дно ємності, хорошої якості і придатне до посадки. Його можна промити і висушити, якщо не збираєтеся висаджувати прямо зараз, або замочити, а потім поміщати в ґрунт.

Як можна визначити придатність насіння до посіву вологою серветкою

Другий варіант, який можна використовувати перед тим, як приготувати сольовий розчин для перевірки насіння або взагалі замість нього. Вам потрібно взяти вологу серветку (або намочити звичайну), постелити її на дно великої ємності, а відкаліброване насіння розкласти на ній, зберігаючи відстань між кожною насіниною. Накрити ємність кришкою або харчовою плівкою і залишити в такому вигляді на кілька днів. Щодня потрібно знімати кришку і провітрювати насіння - це допоможе уникнути утворення цвілі та пересихання серветки.

Як перевірити насіння на схожість деревною тирсою

Якщо ви зібралися вирощувати квасолю, горох, кавун або кабачки, то можете перевірити насіння на схожість таким способом. Вам слід узяти тирсу, злегка намочити її водою (зволожити) і рівномірно розподілити на дні обраної ємності шаром у 2 см. Далі розкласти насіння, зберігаючи відстань в 1-2 см між кожною насіниною. Засипати шаром тирси і прибрати на пророщування. Через кілька днів ви побачите результат і самі зрозумієте, яке насіння придатне до посадки.

Вас також можуть зацікавити новини: