Чи можна виростити саджанець черешні з кісточки / фото pixabay.com

В домашніх умовах майже будь-яку рослину можна виростити з кісточки. Такий спосіб вирощування дерева є лотереєю, адже плоди на саджанці можуть виявитися гіркими і дрібними. Однак виростити дерево власноруч прямо з насіння буде приємно будь-кому.

Навіщо вирощувати черешню з кісточки

Купити саджанці віком 2-3 роки набагато простіше, ніж пророщувати кісточку. Але у останнього способу є свої плюси. Посаджена через кісточку черешня легко приживається і швидко адаптується до клімату в вашому регіоні, рідше хворіє, виростає витривалою і з розвиненою кроною.

Єдиним мінусом можна назвати довгий час вирощування дерева з кісточки. Черешня з кісточки буде плодоносити приблизно через 4-5 років після посадки.

Відео дня

Як відібрати кісточки черешні

Спочатку потрібно ретельно відібрати посадковий матеріал. Найкраще приживуться кісточки з черешень, які були зірвані стиглими. Тому магазинні ягоди для посадки підходять погано - їх зривають зеленими, щоб вони дозріли по дорозі в магазин. Плоди для посадки мають бути великими і без вм'ятин. Враховуйте, що з 10 кісточок зазвичай приживаються 6-7.

Обробка кісточок черешні

Щоб саджанець легко пережив будь-які погодні умови і не замерз взимку, кісточки потрібно обробити. Для цього добре промийте їх, видаліть залишки м'якоті, висипте в чисту ємність і зверху посипте вологим піском. Поставте ємність з кісточками в холодильник і тримайте до осені, поки не настане час їх висаджувати. Раз на кілька днів пісок в ємності потрібно міняти, оскільки він може покриватися пліснявою.

Коли садити черешню з кісточки

Найкращий час для висаджування кісточки - початок або середина осені, коли плоди йдуть під землю в природному середовищі. Природний цикл черешні передбачає зимівлю кісточки в грунті, тому не бійтеся, що насіння замерзне. Таким чином саджанець загартується. Не варто садити черешню з кісточки влітку, інакше вона виросте занадто рано і не зміцніє до зими.

Скільки Росте черешня з кісточки / фото arminjung, Pixabay

Як правильно посадити кісточку від черешні

Для вирощування насіння удома вам знадобиться будь-який чистий контейнер з отворами на дні. Добре росте черешня вдома в горщику. Для посадки використовуйте субстрат для овочів. Також підійде грунт з батьківського дерева. На дно ємності викладіть дренаж (наприклад, камені), а зверху висипте грунт.

Кісточку закопують на глибину 2 см і поливають теплою водою. Для більшої впевненості можна закопати кілька насінин на відстані 15 см. Залиште ємність в добре освітленому і прохолодному приміщенні, але без протягів. 

Також кісточку можна посадити відразу в ґрунт. Для цього виберіть сонячне і захищене від вітру місце. Заздалегідь удобріть землю гноєм або компостом. Посадіть кісточку також на глибині 3 см. Після появи саджанців порихліть грунт для доступу насіння до кисню.

Перші саджанці в горщику з'являться приблизно через місяць. Якщо кісточки до моменту посадки вже проклюнулися, то саджанець з'явиться швидше. Коли на саджанці виростуть два листочка, його раз на один-два тижні рекомендується підгодовувати органікою, наприклад, розчином перегною.

Вас також можуть зацікавити новини: