Що робити в саду взимку / колаж УНІАН, фото ua.depositphotos.com

На перший погляд здається, що взимку в саду або на городі роботи немає - адже сніг лежить. Втім, це не так: садівника-городника вже чекає чимало клопоту. Наприклад, у середині зими можна обрізати дерева і навіть їх побілити, зробити перші посіви в сніг і повоювати зі шкідниками. Що робити в саду взимку і що можна посадити в січні, читайте нижче.

Зимові роботи в саду і на городі в січні

Отже, що можна робити в саду і на городі в другому місяці зими:

  • Струсити сніг із чагарників і дерев 

Якщо зима видалася сніжна, то сніг потрібно струшувати з чагарників і особливо молодих дерев. Важкі "шапки" можуть стати причиною розломів гілок, особливо під час відлиги, оскільки сніг хилить гілки до землі. Струшувати потрібно віником або мітлою, але не лопатою - нею можна пошкодити рослини.

Відео дня
  • Заготовити сніг

Зберіть і розтопіть сніг для розсади. Збирати можна у великі миски, відра, а талу воду розлити по пляшках. Такою водою корисно поливати не тільки розсаду, а й кімнатні квіти. Якщо у вас є теплиця - накидайте снігу і туди, щоб земля наситилася талою водою.

  • Обрізати дерева

Багатьох дивує обрізка дерев зимою, але її можна робити. Наприклад, якщо з осені залишилися необрізані чагарники або дерева, і в найближчі 7 днів не передбачається морозу нижче -8°С, то можна сміливо обрізати все, що не встигли.

  • Побілити дерева

Якщо температура стоїть плюсова (вища за +5°С), не обіцяють дощу або мокрого снігу, то дерева можна побілити - така зимова побілка дерев врятує їх від сонячних опіків ранньою весною.

  • Обробити дерева від парші

Обробка плодових дерев взимку також можлива при плюсовій темепратурі. Наприклад, яблуні та груші можна обробити від парші: 1 кг сечовини розвести у відрі (10 л) води, відфітрувати і обприскати кору.

  • Перевірити кущі чорної смородини 

У січні можна перевірити кущі чорної смородини на наявність брунькового кліща. Його важко не помітити - самі по собі бруньки у смородини довгасті, але якщо їх пошкоджено бруньковим кліщем, то вони стають круглими і великими, наче кульки. Зірвіть їх, зберіть у банку і знищіть, бо кліщ, що прокинувся, зможе заразити всі кущі. 

  • Посіяти в теплиці зелень і квіти 

Що посіяти в січні? Шпинат, кріп, руколу і айстри вже можна сіяти в теплиці в січні. Сходи з'являться коли погода буде сприятливою. Але свою ранню зелень можна буде вже збирати на початку квітня. 

Якщо у вас залишилося якесь насіння - перевірте, чи придатне воно ще для посіву, якщо ні, починайте купувати нове. Також у січні можна вже запасатися торф'яними таблетками, горщиками, а на підвіконні якраз час сіяти ранні томати та зелень.

Раніше ми розповідали, що можна виростити на підвіконні у січні.

Вас також можуть зацікавити новини: